61729  1. 7. 2016 10:54:18 - pepee0

Bolesť končatín

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či by sa mohlo jednať o candidu. Bolievaju ma niekedy nohy a tiež som mala obdobie, kedy som bola nadmerne unavená. Mám tiež výtok, ale začala som užívať výživové doplnky proti candide a zmiernilo to. Bolieva ma brucho dosť často z ničoho nič, ale všetky vyšetrenia boli v poriadku. Raz, keď som zjedla sladké buchty s kakaom tak ma začalo pichať brucho a aj na hrudi trvalo to asi tak do hodky. tiež som mala ale už dávnejšie biele bodky na mandliach (asi hnis), ale angínu som nemala ani som nebola žiadno chora len som tam mala tie bodky načo mi môj doktor povedal, že to je normálne. Včera som si dala pivo a dneska ma bolí od prebudenia ľavá ruka a chvilku boleli aj nohy tak by som chcela vedieť Váš názor či by sa mohlo jednať o candidu? Našla som na nete aj test zo slín (napluť do pohára, a ak slinyy začnú klesať alebo sa im spravia také vlákna ťahajúce sa nadol tak by to mala byť candida) no a mne to vyšlo "pozitívne". Skúšala som to aj na priateľovi či to náhodou tak nemá byť ale jemu sa sliny držali pekne na hladine. Tiež sa mi občas tak zváštne dýcha ako keby som ti cítila na hrdle. Mám 19 rokov žiadne zdravotné problémy nebývam ani často chorá no tento rok som mala slabý zápal moč. ciest mala som tri dni antibiotika a potom som mala asi další zápal ale nebol zistený z moču ale po užívaní prípravkov z lekárne určené na zápal ciest ma bolesť prešla a dva krát som bola prechladnutá. Ešte by som sa chcela opýtať, či by zistili premnoženie tej candidi na gastre?

Ďakujem za Vašu odpoveď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, o kvasinkové infekci střev bych neuvažovala.
Domácím testlm nevěřím, navíc kvasinky mohou být normálně vdutině ústní, tak testy pak mohou vycházet pozitivně.
Ohledně čepů na mandlích - nemusí se jednat o typickou sreptokokovou angínu, ta může být i virová, která mívá mírnější příznaky, nebo se může jednat o chronickou tonsilitidu, která bývá často projevem poruchy imunity (nebo jen oslabené imunity). Samotným projevem candidové infekce nebývají.
Co se týká bolestí nohou po alkoholu, může to být spojeno s nízkou hladinou hořčíku, který je alkoholem odbouráván.
Bolesti břicha po buchtách včetně bolestí na hrudi budou spojeny s meteorismem (tedy se zvýšenou tvorbou plynů ve střevech a nadýmáním). Může jít jen o účinek buchet, které mohou samy o sobě nadýmat. Na přemnožení Candidy ve střevech to nevidím.
Samotná vyšetření na gastroenterologii Candidu neodhalí, musela by se asi udělat kultivace stolice, ale Candida se tam normálně vyskytovat může, příznaky mohou být při jejím přemnožení. Pokud máte pocit, že by mohlo o přemnožení jit, zkuste probiotika a prebiotika, a snížit příjem cukrů a alkoholu (to pomůže na jakékoliv střevní obtíže).

Komentáře uživatelů ...