61755  1. 7. 2016 22:02:38 - pepee0

Problémy - tetánia

Dobry vecer, chcela by som sa opytat ci ludia, ktori maju tetaniu zo psychiky nju maju zistenu az po zachvate? A tiez ci sa u nich nejako tie priznaky objavuju kazdy den? Alebo len ked su v stesovej situacii?? Viete,strasne sa toho bojim aj ked som zachvat nikdy nemala, ale mala som stresove obdobie a niekedy mam take napetie v rukach aj ked si dam horcik, ale teraz uz moc stresu neprezivam len prazdninujem. Bojim sa, ze ked niekam pojdem tak dostanem ten zachvat lebo ma stym vystrasil aj moj doktor a tiez som si o tom citala aj na nete. Nechcem mat znizenu kvalitu zivota a obmedzovat sa len kvoli nejakej tetanii. Myslite si, ze ju mam?? Tiez mam asi nejaku uzkost lebo veci, ktore by som pred polrokom prezivala inak tak teraz mam pri tom taky blby pocit na hrudi a to ma znervoznie. To si myslim ale len ja nemam to nijako potvrdene. Maam 18 rokov . Dakujem za odpoved.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, typický tetanický záchvat (tedy ten, který je způsobený problémem s příštítnými tělísky), je silný křečový záchvat, který se při nedodržování léčby může opakovat.
Tetanický záchvat vyvolaný psychikou je však mnohem slabší, většinou brnění končetin, max jejich zkroucení, tlak na hrudi... Tyto "záchvaty" se mohou i nemusí opakovat. Nejlepší Prevencí je dýchání do pytlíku, když už začínáte cítit menší brnění nebo zrychleně dýchání. Já osobně si nemyslím, že je to něco, z čeho by měl mít člověk strach, naopak tím riziko vzniku záchvatu podporuje. Jde o takovou panickou ataku.
Nemyslím si, ze jde u vás o tetanii, spíš o panickou poruchu. Možná by bylo lepší se svěřit psychologovi, který vám pomůže získat náhled. Tím, že se budete stále strachovat, tomu nepomůžete.

Komentáře uživatelů ...