61942  11. 7. 2016 8:10:34 - pepe0

TETANIA III

Ano mate pravdu pozorujem sa dost a to od tej doby co som bol v kostole a odpadol som a potom ma zacalo pichat na hrudi ale uz aj predtym ma pichalo tak ma doktor poslal do nemocnice so slovami ze mouem odpadnut znovu ale uz sa neprebrat a vtedy to zacalo. Bolest brucha palenie na hrudi, trpli mi aj ruky ale od krku lebo som mal pohnuty stavec ale mal by byt uz naspet asi, aj L1 som mal trocha von ale tiez by mal byt na mietste, pichanie na hrudi k tomu skusky exekutor potom mi zasa povedal ze sa moze jednat o tetaniu no tak som zacal googlit a bojim sa ze ma kdesi chyti ten zachvat, bojim sa ist aj daleko od domu lebo si myslim ze mi inde v pripade potreby nebude poskytnuta lek. pomoc ale uz som sa par krat prekonal a siel aj 100km dalej. A teraz ma trapi ta unava ale uz to je lepsie ako to bolo ta bolest noh obcas no a strach z tej tetanie a hlavne z toho zachvatu.
Neviem ci tetaniu mam alebo nemam ale isto nie som uplne v poriadku. Aky je Vas nazor na to? Mam? Nemam? Co mi je??
Dakujem

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, Váš pan doktor asi není normální, nevidím důvod, proč byste se po omdlení nemohl probrat (max kdybyste se uhodil hodně do hlavy). Tím vás pěkně vylekal a vytvořil základ na úzkost.
Neurogenní tetanie není potřeba se bát, nezabije vás, a nejlepší "lék" je v případě obtíží začít dýchat do pytlíku (čímž se zabrání vzniku alkalózy) a zklidnit se.
Tetanický záchvat (neurogenní typ) se může vyskytnout kdykoliv během života každého člověka. Psychika hraje velkou roli, častější bývá u neurolabilních osob, kam tedy patříte i vy. Neznamená to však, že záchvat někdy dostanete. A i kdyby ano, jakmile ucítíte brnění, všimnete si, že zrychleně dýcháte, pak si začnete dýchat do pytlíku, a pomalu se vše zklidní.
Nám na příjem často vozili pacienty s neurogenním tetanickým záchvatem, a opravdu to není noc vážného. Narozdíl od metabolického tetanického záchvatu, kdy pytlík nepomůže (to jsou záchvaty při těžké alkalóze, při poruchách příštítných tělísek). Ale tento záchvat je úplně něco jiného.

Komentáře uživatelů ...

pepe0
11. 7. 2016 8:13:36
Uz nemam taky velky strach uz som pochopil ze odpadnut moze kazdy a aj krv moc aj gastro boli dobre len stale sa mi vrta v hlave ta tetania. Aj ked si pociem ze myslenim na to tomu nepomozem prave naopak tak chvilu mi to vydrzi a potom sa k tomu aj tak zasa vratim :( keby som mal neurogennu tet. prejavila by sa pri tom slapni na bicykli do kopca??
pepe0
11. 7. 2016 9:25:11
Ja sa bojim len toho ci som si za toto tazsie obdobie ktore trvalo asi 5-6 mesiacob nemohol tu tetaniu vytvorit. Predtym som mal uplne pohodovy zivot ziadne statosti len chodit do skoly a to nic nie je takze vtedy som isto tetaniu nemal lebo som ani pomaly nevedel co to je stres. Myslite zeby som si ju mohol vytvorit za tych cca 6 mesiacov co trval cely tento chaos??
MUDr.Ciefova [Internista]
11. 7. 2016 11:03:22
Při šlapání do kopce se projevit nemusí, záleží na mnoha faktorech v těle (hladina iontů, pH). Jak jsem psala výše, není to nemoc, která se projevuje pravidelně, u většiny lidí časem vymizí.