61947  11. 7. 2016 11:40:01 - pepe0

TETANIA IV

No normálny teda asi nie je a navyše ešte chodím k pediatrovi. Po tom omdlení a bolesti brucha, ktorá je neznámeho pôvodu, povedal že sa môže jednať o tetániu. Mamina mi stále vraví, že sa nemám báť, že tetániu nemám, pretože ju nemám mať z čoho, že vždy som mal život bez starostí a problémov, že tetánia sa prejavuje inak. Obávam sa toho či som si ju nemohol vytvoriť tým strachom za toto posledné obdobie a stresom zo skúšky??? Môj problém je asi v tom, že teraz všetko vidím negatívne. Keď som bol v nemocnici mi robili aj vyšetrenie srdca a je 100 % v poriadku. Je pravda že ten kolaps som mal v zimnom období a tiež som moc nepil asi len max pol litra vody za celý den a kolaps sa mi stal veečer. A teraz mam trošku aj strach v nakupných centrach. tak by ma zaujímalo, že ked budem veľa piť ako treba či mi nehrozí kolaps v nejakom tom obchode????
A Váš názor je aký? Mám alebo nemám tetániu?
Opäť Vám ďakujem.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Nemyslete na to, tím, že se budete strachovat, si naopak můžete tetanický záchvat přivolat (ale opravdu vám neublíží, jen znepříjemní situaci).
Neurogenní tetanie je vlastně strach, úzkost, panika. Není to nemoc jako metabolická tetanie. Je to prostě v hlavě.
Tyto úzkosti vám zhoršují kvalitu života, ne tetanie.
Je možné i navštívit psychologa a probrat to s ním, aby vam pomohl najít náhled.
PS: jakékoliv další komentáře pište pod jeden příspěvek, nezakládejte další téma, pak je to nepřehledné i pro ostatní čtenáře.

Komentáře uživatelů ...

pepe0
11. 7. 2016 11:42:37
Ja viem, že tetánia nezabíja, ale nechcem mať zníženú kvalitu života kvoli tomu. Čo som tak čítal na fore tak tí ľudia nevládzu stále ich čosí boli a dejú sa im čudné veci nuž ale neviem či mali tetániu psychickú alebo tú, z tých prištítnych teliesok. Vlastne všetko to začalo tým kolapsom a následne tou nemocnicou a tiež ma doraziilo keď som začal čítať o tej tetánii.
pepe0
11. 7. 2016 11:43:16
A môže človek pri tej neurogennej tetánii dostať záchvat aj ked je v pohode v žiadnom strese (napr. na kúpalisku)??
MUDr.Ciefova [Internista]
11. 7. 2016 12:35:35
Není důvod, proč by ho dostal, když bude úplně bez stresu...
pepe0
11. 7. 2016 12:55:23
Prepáčte, ja som nevedel ako to tu funguje. Čiže neurogénna tetánia sa neprejavuje každý deň ako napr. brnenie, trpnutie končatín, bolesť na hrudi...??? A keď sa človek dostane do pohody, čiže má menej stresu tá tetánia vymizne??? Čiže pravdebodobnejšia je úzkosť ako tetánia v mojom prípade ano?
MUDr.Ciefova [Internista]
11. 7. 2016 17:31:50
Neurogenní tetanie se nemusí objevovat každý den, může i jen jedenkrát za život. Čím méně stresu, tím menší riziko vzniku záchvatu. U vás bych opravdu viděla jako hlavní problém úzkost, ale úzkost může tetanii vyvolat.
pepe0
11. 7. 2016 18:14:56
Dakujem ja sa posnazim zmenit myslenie na to pozitivne. Ako by som mal zacat podla Vas riesit tento problem??
MUDr.Ciefova [Internista]
11. 7. 2016 20:17:00
V první řadě přestat studovat na internetu příznaky. Internet je teď taková nepříjemnost pro doktory, hodně pacientů jde k lékaři s tím, že ví přesně, co jim je a nenechají si vymluvit, že tak to není. Raději čtěte na internetu něco, co vás zajímá, odteaguje. Choďte do společnosti, do přírody,... Nemyslete na to, co budete dělat, když přijde "záchvat", ale na to, jak si užijete na tom výletě,...
pepe0
12. 7. 2016 7:20:07
Este mam taky problem, ktory je dosledok toho. Mam strach. Napr. Nepojdem autobusom lebo sa bojim ze omdliem alebo aj toho zachvatu. Vcera ma kamarati volali na kupalisko no nesiel som lebo som sa bal ani neviem coho . Vidim nebezpecenstvo tam kde mi nehrozi. Co to je?? Co stym robit som naozaj zufali a strasne ma to paralizuje.
MUDr.Ciefova [Internista]
12. 7. 2016 20:12:03
Je to už panická úzkostná porucha. A je potřeba s tím něco dělat, jinak se do sebe uzavřete a zničí vám to život.