61949  11. 7. 2016 13:23:01 - zzdenkaa

Jak odnaučit plenku na noc

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jak odnačit plenku na noc. Synovi jsou 4 roky a stále se v noci pořůrává. Jakmile začalo léto, řekla jsem už to dál nejde a nyní ho dva týdny nechávám úplně bez plenky. V noci k němu vstávám a dávám ho na nočník, ale podle mě je problém ten, že to vůbec nevnímá. Spí tak tvrdě, že to snad ani neví. Občas se vyčúrá občas ne a jen mu padá celé tělíčko, jak spinká. A když se počůrá v posteli, tak se ani probudí a nevolá mě. Já pak k němu přijdu a zjistím, zda je suchý či mokrý a převleču ho. Říkám si, že to chce trpělivost a naučí se to. Jen nevím, zda to dělám správně. Když to opravdu vůbec nevnímá? Každý den musím prát celou postel. Naštěstí jsem koupila hrániče na madraci i na pošťář. Předem Vám velice děkuji.

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, nejsem pediatr, takže Vám neřeknu teorii, co doporučují pediatři, ale řeknu Vám vlastní zkušenost (mám 3 děti - 6,5,3 roky). Prostřední syn měl stejný problém jako Váš. Ještě v 5-ti letech se v noci pomočoval. Když jsem dostala náhlý pocit, že je už na to veliký, tak jsem to řešila, ale nebylo to nic pravidelné, jelikož na to prostě nebyl čas.. Ptala jsem se na to kamarádky pediatrické sestry a ta mi řekla, že se doporučuje v noci vstávat. Při představě, že ráno kolem 1h vstanu, donutím syna vstát také a pak mám zase usnout, ráno vstát a jít nevyspalá do práce mi přišla nereální, jelikož vstávám ráno kolem 5h a musím samozřejmě fungovat celý den. Ano, bylo to sobecké, ale v rámci zachování zdravého rozumu následující den i nevyhnutné. Můj syn má také velmi tvrdý spánek, nevnímá to, že mu je třeba čurat ani to, když se počurá a spí v mokrém, vůbec se na to nevzbudí. I proto mi přišlo zbytečné i jeho zatěžovat vstáváním, i tak by to nevnímal.
Zkusili jsem jinou možnost, a to nepít před spaním, nejlépe už tak 2h předtím a raději zkusit se jít 2x vyčůrat než půjde do postele.
Pak jsme se domluvili, že když se pokusí 5x se v noci nepočůrat, plenku nedáme. Rána byly někdy radostné, když byla plenka suchá i smutné, když to nevyšlo, ale vždy jsem ho povzbudila, že to nevadí a další noc to bude určitě lepší. Takhle se to točilo asi 2 měsíce. Jednou to opravdu 5 nocí "vydržel" a plenku poté odmítl a od té doby již plenku (on a zároveň 3-letá dcera) nemá. Naposledy měl plenku na noc když mu bylo 5 let a 3 měsíce, takže už měsíc je bez ní a je spokojený, že se mu to povedlo "samému".
Takto jsem to udělala já. Určitě se setkáte s jiným názorem, ale já jsem si to obhajovala tím, že přece nebude mít plenu do 18-ti let a jednou to přejde samo. A přešlo..
Přeji hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí