61962  11. 7. 2016 22:00:17 - Monika2199

Vhodnost kombinace léků

Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost léků, pro moji babičku, během užívání léků, se vysktl vysoký tlak, i cukrovka, bohužel doktorka nechce dělat změny a tvrdí, že léky musí užívat, chci jen konzultaci zda je vhodná kombinace léků. Stadamet 0-0-1/2. Telmisartan 1-0-0. Apo-panto 1-0-0. Famosan 0-0-1. Sortis 0-0-1. Zorem 1-0-0. Caltrate 0-1-0. Vioantol 20kapek jednou týdně. Ecetrol 0-0-1. vytamíny ráno 1x. mě osobně to příjde jako hromado tablet, a obávám se kombinace těchto léků, chci se zeptat zdali Vy s takovou kombinací souhlasíte.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, to záleží na diagnózách vaší maminky. Každý diabetik musí brát léky na cukrovku (zde stadamet), léky na cholesterol (sortis a ezetrol - zde by ev.mohly být vyzkoušeny jiné léky, aby maminka mohla brát jen jednu tabletu místo dvou), dále většina seniorů trpí na vysoký tlak, zde nejde pravděpodobně o nežádoucí účinek léků (telmisartan je vhodný lék i diabetiků, zorem je další lék na vysoký tlak, když jeden nestačí).
Dále bere vaše maminka léky na osteoporózu (caltrate a vigantol), zda-li jsou potřeba, záleží na výsledcích vyšetření, ale s ostatními léky se neperou.
A v poslední řadě jsou tu dva léky na překyselení žaludku (apo-panto a famosan). Zde by mohl stačit jeden lék, pokud však vaše matka žádné problémy se žaludkem nemá, pak není potřeba léky užívat. Z praxe vím, že často jsou tyto léky předepsaný zbytečně dlouhodobě.

Komentáře uživatelů ...

MUDr.Ciefova [Internista]
12. 7. 2016 8:00:20
Ještě dodám, že pokud je tlak vysoký, je potřeba přidat další lék/posílit stávající dávky. Diabetici by měli mít cílové hodnoty tlaku do 135/85mmHg.