61983  12. 7. 2016 20:11:58 - zuzi2

Vedlajší nález na MR

Dobrý deň.
Prosím Vás,ak jeto možné, o preklad vyšetrenia na MR.

V C5-7 osteochondrózy diskov gradus III so sekundárnouintra-a axtraspinálnou desikáciou diskov,naznačenou sublaminárnou degeneráciou typu II a III V C5-6 znázornený dulding disku, asymetricky výraznejší preforaminálne vľavv s lemom do 4mm,zúženie ľavostranného laterálneho recesu na podklade asymetrickej uncovertebrálnej spondylózy zúženie ľavostranného foramen na cca 2,2mm.

V C6-7 pravostranná preforaminálna protrúzia disku s lemom spondylózy šírky až 4,5mm,zúženie laterálneho recesu s možnou iritáciou odstupu C8. Forameny podstatne nezúžené. Medulla bez priamej kompesie.

Ďakujem.
S pozdravom Múdra Zuzana.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, osteochondroza disku je degenerativní porucha, kdy ploténka ztrácí svoji elasticitu, odolnost a tedy i funkci.
Pak dochází k poškozením meziobratlové ploténky - bulding, protruze, extruze a sekvestrace (vypsáno od nejméně závažného).
Bulding (ne dulding) je stav, kdy se ploténka oploští a její okraje pak přesahují okraje obratlů, jádro disku je však netknuté.
Bulding (ne dulding) je stav, kdy se mimo dostane i jádro disku, ale stále zůstává jako součást disku (narozdíl od extruze, kdy už jádro jde přes obal disku).
První dvě stadia mají možnost se vrátit k původnímu stavu.
V důsledku těchto změn dochází ke zúžení otvorů v obratlech, určených k výstupu nervů a může pak dojít k jejich útlaku (viz popis u c8).
Mícha utlačována dle popisu není (to bývá až u těžších stadií).

Komentáře uživatelů ...