62029  14. 7. 2016 19:19:01 - Diana123456

Poranění o rezavý plot

Dobrý den, Chci Vás poprosit o radu, před dvěma dny jsem přelézala rezavý plot a škrábla se o něj do stehna. Z rány mi začala výtékat krev a jelikož jsme doma neměli žádnou dezinfekci vyčistila jsem si to slivovicí. Dnes mě přepadli návaly vedra. Kolem rány je lehce zarudlá kůže a dále modřína. Rána je lehce nateklá a při doteku bolí. Bude nutná návštěva lékaře? Děkuji za oodpověď. Diana, 20 let

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nevím, jak moc velká rána to byla, zda nebylo potřeba třeba i šití.
Teď už však ránu nikdo šít nebude.
Nyní pečujte o ránu dezinfekcí, pokud se vám jakkoliv nebude zdát, navštivte lékaře (šířící se zarudnutí, tuhost, bolestivost, vyšší teplota v okolí rány, horečky, zimnice, sekrece z rány,..).
Jinak většinou se přeočkovává proti tetanu pri hlubších ranách, pokud řádné očkování je starší 5 let.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
14. 7. 2016 20:17:09
Myslím, že pokur rána trošku krvácela, tak toji dezinfikovalo nejlépe. Tu slivovici bych asi nedával, možná bych alkohol použil, pokud by tam bylo něco bakteriologicky nečistého, např. poranění nožem kontaminovaným od zakaženého masa. Modřina je krevní výron dovnitř, sama se vstřebá. Sledoval bych, aby to nezačlo hnisat, v ráně necukalo, poraněné místo trošku bolet může, ale v mezích. Jinak rezavého plotu bych se nebál, rez vypadá špatně, ale není zásadní problém, navíc se nečistota vyplavila krví. Zítra ráno uvidíte, zas pamatujte, co rána dělá, pokud byste měla pocit, že to bolí, něco není v pořádku, tak k lékaři zajít můžete, k praktickému nebo na chirurgii. Jinak při takových úrazech se někdy dává injekce proti tetatu, např. píchnutí hřebíku do nohy, tak možná tam zajděte, ať máte jistotu i z tohoto hlediska.