62096  17. 7. 2016 19:51:05 - PetrOmacka

Duševní vyčerpání či migréna

Vážený pane doktore,
v posledních letech se u mě objevují určité duševní stavy. Návštěvu lékaře zatím považuji za zbytečnou, ale nepodařilo se mi dle symptomů vyhledat, o co by se mohlo jednat. Můj tip je duševní vyčerpání, ačkoliv některé symptomy jsou shodné s migrénou.
Vše začne velmi lehkou spíše ostrou bolestí, která ovšem dle mého pocitu postihne zhruba celý nervový systém mozku, resp. konc. mozku (sevře nervy). V důsledku toho samozřejmě nejsem schopen po čas záchvatu koukat nebo cokoliv dělat (tělesná slabost). Záchvatů jsem měl několik, ale pocení se objevilo jen dvakrát. Během záchvatu mi vadí jenom koukat, ne světlo, pokud není ostré. Někdy dojde ke zvracení, po kterém následuje okamžitá výrazná úleva. Správně je to popsáno asi jako duševní paralýza vlivem nějaké bolesti nebolesti (takřka mě nic nebolí) – asi tím vyčerpáním. Mžitky nemívám.

Nejsem schopen měřit své duševní či tělesné síly, ale obvykle se záchvaty objeví v době, kterou si spojuji s vetší duševní zátěží – moc spánku, moc práce (pracuji s PC a žiji sám, takže se starám naprosto o vše, co je potřeba k životu, v jednom), moc odpočinku, stresy, šoky, pohybové aktivity (lehce posiluji a občas běhám), Celý záchvat trvá vždy kolem 4 hodin. Někdy poškozený duševní stav (ostré zabolení na spánkové kosti, sevření určité neurální oblasti dozvukem bolesti) vytrvá až další 2 dny, ale to už bez zásadního dopadu na výkonnost atp. V podstatě si stačí odpočinout pár hodin nebo se pár hodin vyspat a vše je ok. V mladí (kolem 12 roku, dnes je mi skoro 30, záležitost trvala odhaduji 6–12 měsíců) jsem míval migrény, ale řekl bych, že toto je něco jiného, pokud se nejedná o jiný typ. Bolesti nejsou vůbec silné, těžké, nevadí mi světlo a celková rekonvalescence po záchvatu včetně poražení samotného průběhu není tak náročná (dlouhá) a nepříjemná (svíjení se bolestmi, nutnost se vyzvracet – bez vyzvracení nedojde k úpravě stavu, světloplachost). Máte pro mě nějaké tipy?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, určitě navštivte neurologa. Mohlo by se jednat o migrénu, nebo o nějaký typ epileptického záchvatu, ale u něj bych spíš předpokládala, že si nebudete pamatovat okolnosti. Možná by bylo vhodné udělat alespoň CT mozku k vyloučení patologie v hlavě, a EEG.

Komentáře uživatelů ...