62271  15. 9. 2017 10:15:22

Jsou cysty vážně tak vážné?

Dobrý den,

včera jsem byla na preventivní kontrole u své Mudr. na gynekologii. Ráno jsem si dělala test na kterém mi vyšlo že jsem ve 2tt, vím že je to teprve začátek a na ultrazvuku ještě není nic vidět, ale podle testu moči jsem těhotná. Na kontrole mi však doktorka řekla, že mám cysty v děloze a jedna že je 6.6 cm a ze se ji to nelíbí, že může jít o mimoděložní těhotenství ať s tím počítám, že můžu přijít o vaječník a že kdybych měla bolesti mám jet hned do nemocnice. Jsou prosím cysty vážně tak vážné? Celkem mě vyděsila a jelikož jsem byla v lednu na revizi mám vážně strach, že to zase nevyjde. Neexistuje něco jak cystu zmenšit? Třeba čaje nebo něco takového. Jsem vážně zoufalá a vyděšená co se děje. Mudr mi k tomu nedokázala nic říct.

Děkuji za odpověď

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Dobrý den, samozřejmě, že Vaše obavy plně chápu a i to, že taková zpráva nikoho nepotěší. MUDr. vám zdělila všechny možné varianty, které se ale Vás nakonec ani týkat nemusí. Klasické cysty, se kterýma se na gynekologii setkáváme jsou nejčastěji lokalizované buď to v pochvě, nebo na vaječnících. Cysty jako takové se v děloze moc nevyskytují, je to vzácný úkaz,ale teoreticky je možné vše, prakticky jsem se s tím ale ještě za 14 let nesetkala.

Ty na vaječnících tzv. funkční cysty, jsou běžné a dá se říct, že "neškodné", respektive si obvykle nevyžadují operativní zásah. Stačí jen jich sledování. A často krát o nich ani ženy nevědí, že se v daném cyklu objevily. U Vás ale nejde o tento druh cysty.

Pokud byla ale cysta respektive cystický útvar/ prázdná dutinka v děloze (takže MUDr. neviděla zárodek, z kterého pak vzniká plod!), tak proto upozornila na možnost mimoděložního těhotenství zkratka GEU. Myslím si, že pojmem cysta to řekla proto, nebo pro pacienta je to lépe pochopitelné, než jiný medicínsky výraz. To se ukáže až za pár dní. Obvykle v takovém případě je vhodné vyšetření doplnit odběrem krve na HCG - tzv. hormon gravidity, v intervalu á 2 dny a sledovat jeho hladiny. V případě, že hladina HCG bude stoupat a ultrazvukové vyšetření prosperující graviditu nepotvrdí, tak s největší pravděpodobností zkutočně půjde o GEU - mimoděložní těhotenství. V takovém případě musí být operativně odstraněno!!! Nejčastěji se objevuje ve vejcovodech, ale není tak vzácné ani na vaječníku. V takovém případě bohužel žena přijde o část nebo celý vaječník, nebo vejcovod, dle lokalizace GUE.

Ptala jste se jestli vy sama můžete této "cystě" zabránit, nebo jí něčím zmenšit. V tomto konkrétním případě to bohužel bez pomoci a operativního zásahu lékařů nepůjde!
Kontrola by měla být cca do týdne, nejpozději do dvou od posledního vyšetření. V případě jakýchkoli problémů, vyhledejte lékaře okamžitě!

Moc držím palce, aby to vše dopadlo dle Vašich přání! Hezký den, s pozdravem Katarína DITTRICH, DiS.

Komentáře uživatelů ...