62273  20. 9. 2017 15:05:09

Začalo mně bolet v tlustém střevě

Dobrý den,

pomocte mi prosím, zhruba před 3 měsíci mně začalo bolet v tlustém střevě, a to jak zleva podbřiško tak úplně v oblasti analniho otvorů, ale hluboko, taki jsem citila nesnesitelný tlak, jako bych pořád chtěla na velkou. . V stolici jsem pozorovala hlen žluté barvy v malém množství, asy 2x byl z krvi ale taky nepatrné nitky. Mnela jsem asy týden silnej průjem který nešlo zastavit a teploty během toho prujmu to střevo hodně bolelo. Po zastavení ustálí bolesti a tlak v konečníku asy na 5 dnů pak se to všechno obnovilo. Byla jsem na proktoligiji byli zjištění slabé hemorojidy, a predepsali Detralex., bez výsledků.

Před týdnem jsem podstoupíla Sigmoideoskopii, nález jen drobné hemorojidy. Do poradny k svému dok. jsem objednana až za měsíc, ti bolesti se mi zmirnili tlak ustoupíl ale to tlusté střevo jako bychom cítila, slabá bolest v podbřišku. a citlivost. Jen dodám ze víc krát průjem jsem ně mnela zácpou taki netrpim. Stolici mám 3x za den, stanese že jich mám víc, ale druhý den nemám žádnou. Taky jsem celijak. Vysvětlete mi prosím co semnou je, je to dost nepříjemnej pocyt. Může hemorojid způsobit takový potíže /bolest v podbřišku, citlivost v tlustém střevě/? Na ginekologiji byla jsem vyšetřena vše v pořádku. Ještě mne dost bolí v kříži. Moc děkuji za odpověď.

Natalka.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, že tři měsíce je velmi dlouhá doba, když se člověk necítí dobře. Naštěstí, podle toho, co popisujete, jste byla pro Vaše obtíže vyšetřená na gynekologii i na gastroenterologii a na nic závažného se nepřišlo. Zjištěné hemoroidy by vysvětlovaly drobné nitky krve, které jste pozorovala ve stolici, mohly by způsobovat tlak i bolesti v oblasti konečníku, při léčbě by tyto obtíže měly vymizet.

Soudím ale, podle toho, jak Vaše obtíže začaly, že se nejspíše jednalo o nějakou infekci či zánět střeva, při které jste měla průjem, zvýšenou teplotu a bolesti. Po prodělaném zánětu se i zdravé střevo dává do pořádku delší dobu, Vy navíc trpíte celiakií. Doporučuji Vám, abyste důsledně dodržovala bezlepkovou dietu a také zkuste na nějakou dobu vynechat mléčné výrobky (nejenom mléko, ale také tvarohy, čerstvé sýry, měkké sýry, někdy mohou dělat problém i jogurty a tvrdý sýr, ale nebývá to obvyklé). Stává se, že po průjmových onemocněních dochází k jejich zhoršenému vstřebávání. Dostatečně pijte, není na škodu vyzkoušet nějaká probiotika jako například Hylak nebo Eterol.

Pokud byste znovu měla průjmy, objevily se větší bolesti nebo jste měla zvýšenou teplotu i přes uvedená opatření, vyhledejte svého ošetřujícího nebo praktického lékaře, bylo by pak vhodné vyšetřit krev na přítomnost zánětu, vyšetřit krevní obraz a odebrat vzorky stolice na případné vyvolavatele infekčního průjmu. Podle výsledku by se potom řídila Vaše další léčba a vyšetření (například až Váš gastroenterolog může posoudit, zda by bylo vhodné provést kolonoskopii).

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...