62274  26. 9. 2017 20:31:46

Dostal jsem antibiotika ospen na 10 dní

Dobrý den,

dostal jsem antibiotika ospen na 10 dní (po8h/1tableta) kvůli streptokoku v krku (na mandlích - pobolívali mě dlouhodobě tak jsem zašel na výtěr, ale jinak jsem byl normálně bez teplot "zdravý" v dobré sportovní kondici.
Teď antibiotika beru 5ty den (jeste trochu krk citim a tak se i citim trochu unaveny). 3. řijna odletam do ameriky do Yosemit lezt po skalách. tzn. antibiotika doberu v neděli 1. 10. je zde ale druha věc. přítelkyně dostala kvuli nějakému gyn. problému entiazol, prý to není nic extra závažného ale je lepší to přeléčit tzn. mám to přelečit i já a také i pro mě dostala entiazol na 10 dní. (myslím 2 tablety denně).

Můj lékař mi říkal že by to nekombinoval a napsal mi antibiotika (azithromycinum) na tři dny, že to tím také můžu přeléčit, ale doktor od přítelkyně říká, že se to tím nepřeléčí ať beru ten entiazol. Teď nevím co mám dělat - ke svému se asi nedostanu(zároveň ho ani moc neznám - mám nového - k doktorovi moc nechodím) Co by jste mi prosím doporučili a v jaké časové posloupnosti?

Můžu brát entiazol už teď nebo začít hned v neděli až doberu ospen? Kdy případně nejdříve můžu začít s entiazolem a můžu s tím lézt po skalách? nejraději bych všechno měl z krku co nejdříve - výlet plánuji už dlouho, jedeme s přítelkyní, chceme si to užít. Dobré počasí bude ještě tak tři až 4 týdny a plánuji lézt co to půjde dokud bude dobré počasí - pak se přesouváme zase do další oblasti a takto to máme naplánované až do ledna. Obvykle lezeme stylem 2dny den pauza.

Díky za rady s pozdravem Vojtěch (asi nejrozumnejsi me napadlo ze bych to zacal brat hned v nedeli a nez tam docestujeme budu mit treba 5 dní už za sebou a pak bych začal lézt - třeba něco lehčího na seznámení se s terénem než to doberu. Ale vím že to bude hodně těžké se uhlídat - budu chtít asi lezt hodně : )

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, pane Vojtěchu,

rozumím Vašemu problému, chcete si užít plánovanou výpravu a je jisté, že se jako horolezec těžko ubráníte svodům skal. Neznám Váš celková zdravotní stav, předpokládám pouze, že se s ničím neléčíte a jinak kromě streptokokové infekce jste byl dosud zdráv.

Nejsem si vědoma žádné interakce mezi Penicilinem (Ospen) a Metronidazolem (Entizol). Myslím si, že je možné je kombinovat, dokonce se to někdy dělává například u stomatologických infekcí. Ale konečné rozhodnutí by mělo zaznít z úst lékaře, který má přehled o Vašem celkovém zdravotním stavu. Pouze odhaduji, že Váš ošetřující lékař Vám nedoporučil kombinovat Ospen s Entizolem proto, že Entizol má množství nežádoucích účinků a je lépe organismus šetřit. Poraďte se alespoň po telefonu, zda můžete léky začít užívat současně nebo pro jistotu počkat na druhý den po dobrání Ospenu, jak jste sám navrhoval.

Podle toho, co jste napsal, usuzuji, že Vaše přítelkyně má jistý druh vcelku běžné gynekologické infekce, kdy běžný postup léčení je přeléčit Entizolem oba sexuální partnery. V tomto případě Vám Azytromycin pravděpodobně nepomůže, navíc při nedostatečném přeléčení by se mohlo stát, že byste mohl partnerku opět nakazit. Dala bych na názor ošetřujícího lékaře Vaší přítelkyně, který má jistě s léčbou dostatečnou zkušenost.

To, co ale považuji za naprosto zásadní pro Vaše rozhodování o užívání léků, je to, že Entizol je lék, který mívá ve vzácných případech nepříjemné až vážné nežádoucí účinky, mezi které bohužel patří i přechodné poruchy periferních nervů. Je to opravdu velmi vzácné, pokud k tomu dojde, necitlivost v periferii ustoupí sama po ukončení léčby, ale protože se to nedá vyloučit, rozhodně Vám nedoporučuji pokoušet se během léčby o horolezení, při kterém na citlivosti v konečcích prstů opravdu záleží. Počkejte, až Entizol doužíváte. Také je potřeba kvůli nežádoucím účinkům nepít alkohol, jak se dočtete i příbalovém letáku. Totéž samozřejmě platí i pro Vaší přítelkyni.

Držím Vám place, ať se plánovaný výlet vydaří a lezení si užijete.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...