62279  2. 10. 2017 1:20:37

6 ročný syn začal masturbovat

Dobrý deň,

6 ročný syn začal masturbovat, teda si "naťahuje" pindika a má erekciu. Posledné sme však zbadali že má erekciu aj na podnety a to keď má gumené rukavice alebo drží pampersku mladšieho brata. Dokonca povedal že sa mu to stáva keď sa hra s deťmi. Je to normálne? Nemali by sme radšej zájsť k lekarovy?

Mockrat ďakujem za odpoved.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

je pochopitelné, že Vás synovo chování znepokojilo, pokud s něčím podobným dosud nemáte zkušenost a nemluvili jste o tom se synovým lékařem ani s jinými rodiči. Někdy je to obtížné téma a člověk má obavy a stud.

Mohu Vás ujistit, že v podobné situaci nejste sami a že všichni rodiče chlapců dříve či později zjistí, že si jejich dítě pohrává se svými genitáliemi. Je to naprosto běžné chování, děti prozkoumávají své tělo, zajímá je, co se stane, když tohle či ono udělají. Některým chlapcům je erekce příjemná a proto si s penisem hrají, u některých je to nevědomé chování, někdy se erekce dostaví při rozrušení, při hře, spontánně bez toho, aniž by ji cokoliv vyvolalo. Ve věku šesti let v tom nebývá nic sexuálního. Dokonce již v kojeneckém věku se malým chlapcům často zvětšuje penis a nemá to vůbec žádnou sexuální souvislost.

Důležité je, abyste s chlapcem otevřeně mluvili o tom, co se mu děje a nehodnotili a neodsuzovali jeho chování, abyste v něm nevyvolali pocit studu a nepatřičnosti. Ve svém věku již dokáže pochopit, že manipulace s genitáliemi může být příjemná, ale není to něco, co se dělá mezi ostatními. Masturbace a hraní si s penisem je soukromá záležitost. Pokud se mu erekce stane někde ve společnosti nejen dětí ale i dospělých, vysvětlete mu, že to je běžné, všichni kluci to občas tak mívají, a že to ustoupí samo. Vysvětlete mu rozdíly mezi chlapci a dívkami, povězte mu něco o jeho penisu, proč se zvětšuje, pokud se bude chtít ptát, odpovězte mu na jeho otázky. Není třeba zabíhat do detailů, dětem často stačí jednoduchá vysvětlení jako to, že do penisu se dostává při dotýkání ale i rozrušení a vzrušení (nemusí být sexuální) víc krve a tím se zvětšuje. Ujistěte ho, že je to normální a neděje se nic špatného.

Za důležité považuji také to, abyste svému synovi řekli, že se ho na intimních místech nemá nikdo, ani rodina ani lékař, dotýkat způsobem, který je mu nepříjemný, a pokud by se mu něco takového stalo, je potřeba, aby se Vám svěřil.

Lékaře bych vyhledala v případě, že by chlapcova erekce byla bolestivá, trvala nepřiměřeně dlouho, kdyby byl penis podrážděný, zarudlý nebo zanícený.

Pokud byste i nadále měli pochybnosti, poraďte se synovým pediatrem raději bez synovy přítomnosti, aby Váš syn neměl dojem, že jeho chování je nenormální nebo považováno za nemoc.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...