62283  2. 10. 2017 8:03:30

Dlouho dobu mě pobolívá levé nadvarle

Dobrý den,

dlouho dobu mě pobolívá levé nadvarle a levý podbřišek, ale nijak mě to neomezuje a bolest není nějak velká, někdy nebolí. Vždy se to zhorší při častější maturbaci a oddalovaní ejakulace (sex nebo masturbaci mám prakticky denně i několikrát - i bez vyvrcholení). Chvíli po ejakulaci je bolest větší. Týden jsem zanechal masturbace a sexu a výrazně se to zlepšilo. Před dvěmi lety jsem byl kvůli tomu na ultrazvuku a nádor tam nenašli. Co by to mohlo být nebo měl bych tomu dát delší klid?

Děkuji za odpověď

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

bolesti v tříslech, ve varlatech a nadvarlatech mohou mít větší množství příčin, které ne všechny musejí souviset se sexuálními aktivitami, ale mohou se jimi zhoršovat. Nejčastějšími příčinami bolestí, které popisujete, jsou tříselná kýla, zánět varlete či nadvarlete, zánět prostaty, ledvinové kameny a důsledek poranění. Nádory varlat nebývají bolestivé, ale potřeba je vyloučit.

Při tříselné kýle dochází k uskřinutí části střevní stěny či střeva do tříselného kanálu, stav je velice bolestivý, může přicházet a mizet. Obvykle se bolesti objevují při zvýšené námaze, zapnutí břišních svalů, zvedání břemen, kašlání apod. Léčba je operativní.

Z infekčních onemocnění, která mohou vést k zánětu v oblasti nadvarlat či varlat nějčastěji patří kapavka a infekce chlymydiemi, někdy mohou být na vině bakterie Escherichia coli. Na přítomnost infekčního onemocnění Vás může vyšetřit venerolog (bez žádanky). Léčba je antibiotická.

Můžete trpět zánětem, který je způsobený návratem sterilní moči k varlatům, která jsou takto chemicky drážděna a dochází k zánětu. Někdy může být zánět způsobený nežádoucími účinky některých léčiv například na vysoký krevní tlak.

Obdobné obtíže, jako máte Vy, se vyskytují i u chronického zánětu prostaty, kdy léčba bývá komplexní včetně užívání bylinek, cvičení pánevního dna.

Vzhledem k tomu, jak dlouho Vás obtíže trápí a vzhledem k tomu, že podle popisu Vašich obtíží není možné jednoznačně určit o jaký druh problému se jedná, doporučuji navštívit urologické pracoviště. Bylo by jistě vhodné udělat laboratorní vyšetření, zjistit, zda se nejedná o infekci, udělat sonografické vyšetření břicha a varlat, vyšetřit prostatu, ledviny a ostatní možné výše zmíněné příčiny. Podle toho, co se zjistí, se dá navrhnout léčba.

Protože se Vaše obtíže sexuálními aktivitami horší, doporučuji se od nich alespoň do vyšetření trochu odpočinout. Pokud budete mít pohlavní styk, douporučuji používat kondom kvůli možnému riziku přenosu případné infekce.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...