62285  13. 10. 2017 5:55:16

Problém s pokožkou okolo semeníkov a análu

Dobrý deň,

už mesiac mam problem s pokožkou okolo semeníkov a analneho otvoru. Pokožka je červena zapálena, vo vnutri analneho otvoru až bordova, svrbivá ( neznesitelne ). Vo vnutri analneho otvoru mam vzduchom naplnenú "hrčku" ktorá svrbí najviac ako keby sa to roznieslo okolo nej. Natočil som aj video za lepšie zistenie danej veci ak by ste mi odpovedali na e-mail poslal by som vám ho tam.

Ďakujem za odpoveď.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

příčin Vašich obtíží může být hned několik, podle videa soudím, že pokožka je velmi podrážděná, vypadá to, že byste mohl mít i nějakou lokální infekci. Pokud máte v oblasti análního otvoru bouličku, která je svědivá, nejspíše se bude jednat o vnější hemoroid, který může být zanícený. Jde o uzlíčky drobných cév v oblasti konečníku. Hemoroidy mohou svědit i bolet a pokud se neléčí a nezklidní, může drbáním postižené oblasti dojít k ještě většímu zarudnutí, zanícení a druhotné infekci bakteriemi, kvasinkami apod.

Mezi další příčiny svědění v oblasti konečníku patří důsledek podráždění průjmy (po nich se často mohou ozvat i zmíněné hemoroidy), dále onemocnění parazity jako například roupem, zapaření při používání nevhodného oděvu, po dlouhém sezení, zvýšeném pocení. Může se ale také jednat o projev exému, psoriázy a dalších onemocnění. Podráždění pokožky může mít i mechanickou příčinu.

Při léčení svědění a zarudnutí v oblasti konečníku je potřeba vyhnout se požívání mýdla, vlhčených ubrousků a jiných chemických látek určených k očistě. K hygieně používejte pouze vodu, na osušení nejlépe fén, aby se zabránilo dalšímu dráždění pokožky, kterou je třeba udržovat v čistotě a suchu. Noste volné bavlněné spodní prádlo, pokuste se vyhnout příliš dlouhému sezení, vlhku, dalšímu mechanickému dráždění drbáním, třením apod.

Na léčbu hemoroidů existují krémy i čípky (například Faktu, Prokto-Glyvenol, Preparation H a jiné, poptejte se ve Vaší lékarně). Lze také vyzkoušet sedací koupele například s odvaru z dubové kůry.

Také je potřeba upravit jídelníček tak, abyste měl pravidelnou stolici bez průjmu, ale dostatečně měkké konsistence, to znamená dostatek vlákniny a dostatečný přísun tekutin, pokud máte se stolicí obtíže, lze zařadit i probiotika.

Vzhledem k tomu, že po internetu je velmi obtížné přesně rozeznat, co přesně Vaše obtíže způsobuje a s přihlédnutím k tomu, jak dlouho Vás zmíněný problém trápí, domnívám se, že by bylo na místě navštívit Vašeho praktického lékaře, který by Vás mohl vyšetřit, probrat s Vámi okolnosti vzniku obtíží a jejich průběh. Na základě vyšetření by Vám potom stanovil přesnější diagnózu, podle které by se pak lépe cílila léčba (například k potlačení infekce, ošetření případných hemoroidů, léky proti parazitům apod.). Když by bylo potřeba, Váš lékař Vás také může odeslat na další vyšetření například na proktologii.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...