62288  31. 10. 2017 12:35:43

Mám na pravej bradavke nejaký bolestivý útvar

Dobrý deň,

potrebovala by som akútne radu. Mám na pravej bradavke nejaký bolestivý útvar, ktorý pár milimetrov vytŕča z bradavky a na konci je zakončený bielou guličkou jemne sfarbenou do žlta. Tá gulička má na vrchu priemer 4 milimetre. A väčšinou je bielej farby veľakrát mierne s prímesou žltej farby, ale bola už pred pár týždňami sfarbená do červená a dvakrát bola už sfarbená do čierna. Dojčím svojho malého synčeka, má teraz 4 mesiace - je čisto dojčený, pekne priberá je to zdravé a spokojné bábätko, tak by som nechcela skončiť s dojčením.

Keď sa narodil mala som na mieste toho fliačika asi dva týždne akýsi pľuzgierik naplnený priesvitnou tekutinou (neskôr tam bol akoby troška hnis) a okolo neho boli ešte malé krvavé ranky ktoré sa mi stali asi nesprávnym prisatím. Zo začiatku som mala krvavé ranky aj na druhej bradavke a tiež mierne zvýšenú teplotu a veľmi naliate bolestivé prsníky. Asi prvé dva mesiace bolo pre mňa každé kojenie = ukrutná šialená bolesť, potom sa to zmenilo na neznesiteľnú bolesť a teraz je to dva mesiace ako tak znesiteľná bolesť.

Lekári a sestričky v pôrodnici vraveli väčšinou že to prejde samo a ani môj gynekológ mi nijako nepomohol - keďže kojím. Tá gulička je tvrdá - niekde na internete som sa dočítala že možno je to nejaká mliečna zrazenina a bolo by ju možné ultrazvukom nejako rozbiť - je to hlúposť? Inak takmer nikam nechodím a doma chodím s odhalenými prsníkmi keďže ma to bolí aj pri trení bradavky o podprsenku. Skúšala som tú guličku prepichnúť jedenkrát s ihlou vyvarenou vo vode no nijak to nepomohlo - nič nevyšlo. Budem naozaj veľmi vďačná za vašu radu aj keď neviem či sa mi dá nejako pomôcť.

Vopred veľmi pekne ďakujem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

Vaše obtíže jsou určitě pro Vás velice nepříjemné. Chápu, že máte obavu, oč by se mohlo jednat a že nechcete přerušit kojení, které je důležité pro Vašeho syna i pro Vás. Většina maminek má z počátku s kojením obtíže a nějakou dobu trvá, než se maminka a její děťátko naučí, jako na to.

Bolesti prsů a nateklé prsy bývají normálním jevem, prvních pár dní po porodu je nejhorší, postupně by nepříjemné pocity měly vymizet, jak se nabídka mléka přizpůsobuje poptávce a jak se oba účastníci stávají zkušenějšími. Bradavky se také pravidelným kojením otuží a nejsou tak citlivé. Po kojení byste je měla ošetřovat krémem na bradavky (Bepanthenem nebo Panthé-baby například; poradí Vám v lékárně).

Protože bolesti prsů u Vás přetrvávají takto dlouho, myslím si, že možná nemáte správnou techniku kojení. Bez toho aniž bych viděla, jak kojíte, nedokážu říci, v čem může být problém. Třeba syn není správně přisátý, nebo nemáte dost pohodlnou polohu, prs se příliš namáhá a citlivá kůže zraňuje, možností je vícero. Je třeba prs vyšetřit, zda v něm nejsou zatvrdlinky, změny na kůži jinde, než jste vyfotila apod.. Podle Vašich fotografií a popisu bouličky na bradavce se domnívám, že se u Vás zřejmě bude jednat o ucpaný mlékovod. Je možné, že je přítomna infekce. Rozhodně do prsu znovu nepíchejte, obtíže se tím mohou jen zhoršit, navíc se může ranka druhotně infikovat!

Bylo by potřeba rozhodnout, zda byste nepotřebovala antibiotika. Některá z nich lze užívat i při kojení. Gynekologové bohužel nebývají v oblasti kojení příliš zkušení, někdy Vám může poradit lépe synův dětský lékař či lékařka, antibiotika Vám může předepsat Váš praktický lékař. Jako nejlepší řešení se mi v tuto chvíli jeví to, abyste si na internetu našla laktační poradkyni, která je zároveň lékařka a která by za Vámi přijela domů, vyšetřila Vás a poradila Vám, jak na kojení i jak by se dalo dál postupovat ohledně bouličky. Existuje stránka www.kojeni.cz nebo www.mamila.sk, kde najdete kromě dobrých tipů i seznam laktačních poradkyň lékařek. Pokud by ale byl prs zarudlý, objevilo se znovu zčernání, z prsu vytékal hnis nebo krev, měla jste znovu zvýšenou teplotu či horečku, neváhejte a navštivte lékaře ihned.

Zatím Vám mohu doporučit, abyste nadále pokračovala v kojení, zkuste prsy před kojením změkčit teplou sprchou, prs pak dobře vyprázdněte, po kojení lze přiložit obklad z tvarohu. Pokud z postiženého prsu nemůžete nyní kojit pro bolest, můžete zkusit manuální či elektrickou odsávačku mléka a kojit z druhého prsu, aby se Vám laktace nezastavila, odstříkané mléko můžete také použít, abyste nevyráběla více, než Vaše dítě potřebuje. Pokud kojit můžete, tak zatím nepřestávejte, i při infekci je to ve většině případů možné (pokud z bradavky nevytéká hnis), protože mateřské mléko obsahuje velké množství protilátek, které Vaše dítě ochrání.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...