62289  2. 11. 2017 6:18:07

Od pôrodu troška krvácam z análneho otvoru

Dobrý deň,

potrebovala by som poradiť. Pred štyrmi mesiacmi som porodila a od pôrodu troška krvácam z análneho otvoru takmer vždy po stolici. Po stolici je tam vždy aj troška bolesť. Prvý mesiac po pôrode sa stalo dvakrát po stolici, že zo mňa vyšli aj akoby krvné zrazeniny. Som po druhom pôrode - pri prvom som mala podobné problémy trvali asi mesiac potom to samo ustúpilo no teraz po mesiaci som začala užívať voľno predajné lieky z lekárne (keďže kojím tak len tie ktoré môžem) konkrétne čípky Unigel Apotex, masť Proktis -M a obrúsky vlhčené Multy Gyn compresses.

Mám 30 rokov a tento problém jednoznačne súvisí s pôrodmi lebo som predtým som to nikdy nemala. Tie veci z lekárne nepoužívam denne ale iba cca. 2 - 3 krát do týždňa. Sem tam to jemné krvácanie po stolici akoby ustúpi no sem tam je to horšie. Gynekológ mi vravel že to prejde samo no štyri mesiace sa mi zdá byť už akosi dlho - alebo mám ešte vydržať a prejde to? Pijem veľa tekutín a myslím že sa nestravujem nejako veľmi nezdravo. Inak vždy po stolici idem do sprchy a umývam sa tekutým mydlom na báze oleja z lekárne. Chcela by som asi aj tretie dieťa no bojím sa tohto problému že by to bolo znova len horšie.

Vopred ďakujem za radu.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

možných příčin krvácení z análního otvoru je vícero, nejčastěji jde o drobné trhlinky anální sliznice nebo hemoroidy. Bez vyšetření nelze přesně říci, zda se skutečně jedná o tyto vcelku neškodné příčiny, ale podle Vašeho popisu se domnívám, že ve Vašem případě půjde nejspíše o hemoroidy, které se Vám objevily při prvním těhotenství a ve druhém zhoršily. V těhotenství a po porodu trápí žilní městky v anální oblasti velké množství žen a většinou obtíže jako je bolestivost při defekaci a krvácení po čase ustoupí. Pokud přípravky, které užíváte, nezabírají, můžete zkusit jiné. Vhodný je přípravek Preparation H, který je schválený k použití v těhotenství a při kojení, existují i další jako Mastu S, Proctoglyvenol a jiné. Nevím, co mají k dispozici ve Vaší lékárně, nebojte se zeptat, zkušení lékárníci Vám dokáží nabídnout vhodný lék i poradit. Pro začátek bych Vám doporučila začít s přípravkem Preparation H, který užívejte 2x denně a po každém vyprázdnění střev nejméně 5-7 dní. Pokud obtíže nevymizí, je možné zkusit další přípravky, například některý z výše zmíněných.

Z obecných doporučení je vhodné vyvarovat se používání mýdel na oblast konečníku, doporučuji vlažnou vodu a sedací koupele z dubové kůry, které také mají zklidňující účinky. Po omytí si oblast osušte jen oťukáváním měkkým ručníkem nebo fénem, aby se sliznice a podrážděná kůže více nedráždila. Jezte tak, abyste měla měkkou pravidelnou stolici, dopřejte si dostatek vlákniny (pokud při kojení dodržujete dietu kvůli nadýmání dítěte, kupte si vlákninu v lékárně), samozřejmě hodně pijte a cvičte zejména svalstvo pánevního dna.

Vzhledem k tomu, že Vaše obtíže trvají již čtyři měsíce, je podle mého názoru nutné, abyste navštívila proktologa nebo gastroenterologa, který Vám oblast konečníku a vyústění tlustého střeva vyšetří a jednoznačně potvrdí příčinu krvácení. Bylo by také možné doplnit vyšetření krevního obrazu, zda nejste příliš anemická. Podle výsledku vyšetření Vám pak odborník může předepsat či doporučit nějaké další léčebné preparáty. Pokud by léčba nezabrala, bylo by možné chirurgické ošetření hemoroidů, které pak může být i trvalým řešením. Zda se Vám obdobné obtíže neobjeví i v dalším těhotenství, se nedá jednoznačně dopředu říci, ale považuji to za pravděpodobné. Každopádně pokud jsou příčinou hemoroidy, budete již v té době vědět, jak na ně. Zatím dodržujte obecná doporučení, pokračujte v léčbě a neodkládejte vyšetření u specialisty. Budete mít klid, že se nejedná o nic závažného, budete někde sledovaná a léčená, a v neposlední řadě budete vědět, na koho se případně obrátit v dalším těhotenství.

Přeji Vám brzkou úlevu od Vašich problémů. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...