62292  11. 11. 2017 16:57:40

Na predkožke mám hnedé fľaky

Na predkozke mam hnedé fleky, vzera to ako pigmentove flak (rád by som prilozil foto, ale neviem kde!) Rad by som vedel ci je to normalne alebo si mam stym robit startosti, mam to tam niekolko rokov a mam pocit ze sa to zvacsuje, da sa to nejako zastavit alebo ten flak odstranit? alebo co mam robit, kam mam ist? Nesvrbi to, nepali to, nerobi to nic, len je to tmavsie ako moja farba predkozky a dost mi to vadi, co stym!

Vdaka za odpoved!

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu Vaše znepokojení. Podle popisu a podle fotografie soudím, že se s největší pravděpodobností nebude jednat o nic závažného.

U mužů se běžně objevují různé změny kůže penisu, důvodů tmavšího zbarvení může být víc. Může se jednat o pozánětlivou hyperpigmentaci, tedy stav, kdy po poškození pokožky dojde k jejímu tmavšímu zbarvení. Příčinou leckdy bývá příliš intenzivní masturbace, nedostatečná lubrikace nebo některé praktiky při sexu, kdy dochází k poškozování pokožky. Také je možné, že při hygieně či sexu používáte prostředky, na které je pokožka Vašeho penisu příliš citlivá a dochází k následnému zánětu a tmavnutí pokožky. Může se jednat například o mýdla, deodoranty, oleje, ale i o kondomy. Můžete být přecitlivělý na latex.

Situace, kdy je třeba si dělat starosti, je, když je pokožka nejenom tmavší, ale zdá se Vám tlustší než okolí, kůže hrubší, případně se šupinkami. Pokud na kůži penisu hmatáte nějaké hrbolky, útvary, otok, výrazné změny zbarvení či tvaru, pokud by se u Vás objevilo pálení, bolest, svědění, výtok z penisu, je třeba neváhat a jít k lékaři, aby se vyloučilo infekční onemocnění a také případné nádorové onemocnění. Penis důkladně prohlédněte i po přetažení předkožky, zda na žaludu či na jinak skryté kůži předkožky nevidíte nějaké další změny.

Z obecných doporučení platí, že je vhodné dbát na bezpečnost při sexu kvůli přenosu infekčních nemocí. Můžete také, pokud Vás problém takto tíží, a domníváte se, že by toto mohla být možná příčina, zkusit nějaké jemnější sexuální praktiky. K intimní hygieně nepoužívejte mýdla ani parfémované prostředky, vyhněte se parfémovaným kondomům.

Přesto, že se domnívám, že Váš problém není závažného charakteru, doporučuji Vám obrátit se na urologa (lékaře zabývajícího se vylučovacím močovým systémem a pohlavním ústrojím mužů). Podle popisu a fotografie se dá pouze odhadovat a nemohu Vám tedy dát stoprocentní jistotu, že se nejedná o něco nebezpečného. Neznám Váš celkový zdravotní stav, nevím, zda nemáte alergie, jiné nemoci, sklon k tvorbě hyperpigmentací, neznám možné důležité podrobnosti z anamnézy a ani okolnosti vzniku ztmavnutí. Jedině osobní návštěva u lékaře s vyšetřením a popovídáním Vám pomůže odhalit příčinu změny barvy kůže předkožky a také bude potom možné doporučit Vám nějakou léčbu a další postup.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...