62294  13. 11. 2017 10:52:14

Slabá mrtvice

Chtěla bych se zeptat, zda v případě, když během chvilky, cca 2-3 min. - tzv. "z ničeho nic" znecitliví levá ruka od špiček prstů postupně do poloviny paže (žádné jiné projevy ničeho nenormálního předtím nebyly) a potom během snad minuty začne zmrtvění směrem dolů odcházet a ruka se dá hned normálně rozhýbat, zda se z toho dá poznat, jestli ke zmrtvění došlo vlivem nějaké slabé mrtvice nebo vlivem potíží s krční páteří.

Děkuji velice za brzkou odpověď.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

Váš popis obtíží je poněkud stručný na to, abych byla schopna s větší přesností posoudit, o jaký druh problému by se mohlo jednat.

Bylo by dobré vědět, co jste v době, kdy znecitlivění nastalo, dělala, zda se to ještě potom někdy opakovalo, jestli jste měla ještě nějaké jiné projevy jako například bolesti hlavy, motání, nevolnost, poruchu rovnováhy, řeči, zraku či hybnosti v jiné části těla. Byl přítomen také někdo další, kdo by si na Vás mohl něčeho neobvyklého všimnout? Máte nějaké nemoci, se kterými se léčíte? Užíváte nějaké léky? Neměla jste nějaký úraz? Tyto detaily by pomohly upřesnit diagnózu. Podle toho, co píšete, mohu jen odhadovat.

Znecitlivění, brnění ruky, by mohlo být způsobeno přechodným nedokrvením ruky při nějaké nevhodné poloze (například práci na počítač s opřeným předloktím), při opětovném prokrvení ruky se stav upraví. Je to podobné, jako když si například „přeležíte“ ruku.

Může se jednat o počínající útlak nervů, jako například syndrom karpálního tunelu, při kterém se objevuje slabost a bolestivost, necitlivost či mravenčení zejména palce, ukazováčku, někdy i prostředníku a prsteníčku. Podobně utlačený může být i ulnární nerv, který probíhá kolem lokte, o který se možná při práci opíráte. Projevy jsou opět necitlivost, mravenčení, brnění či bolest předloktí, v tomto případě na straně malíku. Zpočátku mohou obtíže ustoupit, když přestanete vykonávat činnost, která způsobila namáhání zápěstí či lokte.

Vzhledem k tomu, že se jedná o levou ruku, není úplně vyloučené (byť to nepovažuji podle Vašeho popisu za pravděpodobné), že byste mohla mít i nějaké srdeční obtíže.

Blokády nebo jiné neduhy v oblasti krční páteře mohou být také na vině, ale v takovém případě bych očekávala, že budete mít obtíže spíš trvalejšího rázu.

V neposlední řadě je opravdu možné, že by se mohlo jednat o „malou mrtvici“ (TIA neboli transitorní ischemickou ataku). Na tu je třeba pomýšlet obzvláště tehdy, pokud kouříte, máte vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, ucpávání cév či trombózy v anamnéze, pokud někdo z Vašich přímých příbuzných měl mozkovou mrtvici či infarkt, pokud je váš věk vyšší jak 55 let. Také pokud máte některá přidružená onemocnění jako například cukrovku. Symptomy TIA obvykle trvají v řádu minut, ustupují nejčastěji do hodiny, většinou postihují jen jednu stranu.

Vzhledem k tomu, že není možné úplně vyloučit závažné příčiny Vašeho stavu, bylo by vhodné navštívit Vašeho praktického lékaře, který Vám může udělat základní laboratorní vyšetření, natočit EKG a vystavit Vám žádanku na neurologii, případně Vám navrhne i další vyšetření podle podrobnějšího popovídání.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...