62295  17. 11. 2017 19:31:51

Lúpe sa mi koža na penise a predkožke

Dobry den,

lupe sa mi koza na penise a predkozke a vznikaju mi cervene flaky, ktore vyustili jeden cas az do situacie, ze mi z nich isla krv. Bolo to po velmi silnych kortikoidoch. Kazdopadne liecim sa uz 3 roky, vymenil som 4roch koznych lekarov v roznych krajinach, 2 urologov, 2 krat venerologa a bohuzial vzdy je to o tom istom. Vytery negativne na kvasinky. Bral som rozne antimikoticke maste, antibioticke maste, kortikoidne maste mi predpisali, naposledy kombinacia kortikoidne a zaroven antimikoticke, plus antimikoticke tabletky plus tabletky na alergiu a raz aj kortikoidne tabletky. Nikdy mi nic nepomohlo iba kortikoidy a to len docasne. Akonahle som prestal uzivat kortikoidy tak do dvoch tyzdnov to bolo spat. Uz som z toho zufaly a nahnevany ako je mozne ze tolki doktori nepridu na nic nove a liecia ma rovnako. Je este nejaka cesta ako sa vyliecit ci budem si mastit penis kortikoidmi do konca zivota?

Tie vyrazky a supanie koze sa objavilo z dna na den. Som uplne bez sexu aby som sa vyhol moznosti nakazenia po liecbe. Partnerku mam stalu.

Vopred dakujem za radu.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

rozumím tomu, že se cítíte nahněvaný a zoufalý. Takto dlouhodobá a opakovaná léčba lokálními kortikoidy a antimykotiky může sama o sobě způsobit problémy, navíc sexuální abstinence a časté bezvýsledné návštěvy lékařů Vás jistě také frustrují. Zřejmě jste vyzkoušel, co bylo dostupné a efekt se stále nedostavuje. Předpokládám, že když jste již navštívil tolik odborníků, provedli Vám nejen mikrobiologické, ale také histologické vyšetření, aby se vyloučila závažná onemocnění (například rakovina), také celkové vyšetření a možná nějaké laboratorní testy. Píšete jen, že kvasinky byly negativní. Nejsou to jediní možní vyvolavatelé podobných obtíží. Dělali Vám lékaři i nějaké jiné testy?

Bohužel nepopisujete, jaké jsou další příznaky. Máte nějaké svědění? Jsou loupání či vyrážka bolestivé? Vyskytují se jen na penisu, nebo je postižená kůže i jinde na těle? Jak obtíže začaly? Měl jste předtím nějaký rizikový styk? Nepíšete, zda máte ještě nějaké další onemocnění (například jiné kožní onemocnění, cukrovku a další). Ani fotografie, kterou jste zaslal, není příliš vypovídající, je poněkud rozmazaná a nadto, pokud to správně chápu, není Vaše. Bohužel bez znalosti Vašeho celkového zdravotního stavu, konkrétnějšího popisu obtíží a výsledků dosavadních vyšetření se nemohu vyjádřit k přesné příčině Vašich obtíží a ani navrhnout jinou léčbu než jste dosud podstoupil. Podle popisu i fotografie vše nasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat o mykotickou infekci, ale to Vám jistě Vaši lékaři také řekli.

Zatím doporučuji, abyste dokončil stávající léčbu. Dodržujte předepsané pokyny k aplikaci mastí a rovněž dodržte délku léčby. Vyhněte se používání mýdla, parfémovaných prostředků a jiných chemických látek na oblast penisu. Po koupeli penis a okolí nedrhněte, spíš jemně sušte nebo fénujte, abyste šetřil podrážděnou kůži. Při podezření na mykotickou infekci se doporučuje upravit jídelníček tak, aby neobsahoval příliš sladkého, bílé pečivo apod., nicméně to se týká zejména kvasinek.

Domnívám se, že by bylo vhodné zkusit komplexnější přístup. Navrhuji, abyste se se svými obtížemi svěřil svému praktickému lékaři, který Vám pak na základě podrobného popovídání a fyzikálního vyšetření udělá odběry kve a navrhne další postupy k posouzení Vašeho celkového zdravotního stavu. Bylo by vhodné vyšetřit krevní obraz, celkové imunoglobuliny, parametry zánětu, laboratorně vyšetřit hladinu krevního cukru, zda nemáte poruchu glukózové tolerance či případně cukrovku (u které se často objevují opakované mykotické infekce), vyšetřit moč, stálo by za to vyloučit interní onemocnění. Navrhuji také, abyste požádal svého lékaře o doporučení na imunologii, kde by Vám mohli udělat další vyšetření se zaměřením na možné alergie a poruchy imunity. Podle výsledků by se řídil následný postup.

Stran urologie Vám navrhuji, abyste si zvolil lékaře, jemuž důvěřujete a nějakou dobu jej neměnil. Přineste na vyšetření výsledky všech dosavadních vyšetření a také seznam dosud užívaných preparátů, aby se lékař mohl rozhodnout, zda se něco nepřehlédlo, a jaká by mohla být léčba, která se ještě nevyzkoušela.

V neposlední řadě by stálo za zvážení obrátit se na některého z lékařů celostní medicíny. Za vhodnou pro Vás považuji například konstituční homeopatii nebo akupunkturu a fytoterapii. Zvolte takového terapeuta, který má lékařské vzdělání a dostatečnou zkušenost. K prvnímu sezení opět přineste výsledky všech dosavadních vyšetření. Praktici celostní medicíny se obvykle zaměřují na Váš celkový stav a jsou schopní navrhnout doplňkové postupy, úpravu jídleníčku a životosprávy, doporučit potravinové doplňky či jiné metody směřující k celkové harmonizaci a vyléčení.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...