62299  7. 12. 2017 14:46:32

Po stolici sledujem krv

Dobrý deň,

poslednú dobu cca. tri- štyri týždne po stolici sledujem krv, akoby pod exkrementmi, na papieri nemám ani stopy po krvi, ale pod stolicou je jej dosť (neviem či som sa vyjadrila dosť jasne). Je svetločervenej farby. Občas ma po jedle bolieva brucho alebo, ak sa niekedy najem, mám nutkanie ísť rýchlo na stolicu. Stolica nie je ani kašovitá, ani tuhá, povedala by som, že normálna, až na tú krv. Neviete, kde by mohol byť problém? Mám isť teda za obvodnou lekárkou? Momentálne žijem mimo, preto som svoju obdovnú lekárku nenavštívila.

Prosím poradte mi. Pekný deň prajem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

každé podezření na krvácení do stolice je potřeba důkladně vyšetřit, takže určitě jděte k lékaři. Nevím, zda to, že žijete mimo, znamená, že nemůžete jít k lékaři vůbec, či jen že si budete muset zajet zpátky, nebo vyhledat nového praktika. V rámci České republiky je možné měnit praktického lékaře každé tři měsíce. Jste-li někde v zahraničí, můžete se domluvit se svou zdravotní pojišťovnou, jak postupovat. Každopádně vyšetření neodkládejte.

Neuvádíte, kolik je Vám roků, ani nevím, zda nemáte nějaké další obtíže jako horečku, nevolnosti, motání hlavy, mdloby, neznám Váš celkový zdravotní stav. Takže moje yvsvětlení obtíží a doporučení mohou být jen obecná. Doufám ale, že Vám i tak budu schopna poskytnout obrázek o tom, co se může dít.

Krev ve stolici můžete mít z různých důvodů. Může se jednat o infekci, která by ale nejpravděpodobněji byla provázena nějakými dalšími přiznaky jako teplotami, průjmy, zvracením. Může se také jednat o hemoroidy nebo řitní trhlinu, které jsou nejčastějšími příčinami krvácení do stolice. Hemoroidy jsou žilní městky v konečníku, někdy vystupují z řitního otvoru ven a někdy ne. Řitní trhlina bývá také častý problém, jde o natržení sliznice řitního otvoru, bývá to bolestivé. Jak při hemoroidech tak při řitní trhlině ale častěji bývá světlejší krev spíše na povrchu a na papíře. Léčba spočívá v úpravě diety, zlepšení konsistence stolice, používají se masti či čípky, někdy tablety a další dle stavu.

Jinou možnou příčinou je zánětlivé onemocnění střeva, pro to by mohlo svědčit pobolívání břicha. Může se jednat o Crochnovu nemoc nebo ulcerosní kolitidu, což jsou oba chronické záněty, původ je dosud nejasný, léčba bývá dlouhodobá. Je také možné, že máte divertikulitidu, u které se ve sliznici střeva nacházejí výchlipky, do kterých se dostává stolice. Může dojít k zánětu, který se může projevit krví ve stolici, bolestmi břicha a problémy s vyprazdňováním. Podle závažnosti se stav léči například podáním antibiotik, také dietními opatřeními.

Obvyklým zdrojem krve ve stolici jsou rovněž polypy, většinou jde o nezhoubné výrůstky na povrchu střeva, které se odstraní při kolonoskopickém vyšetření a posílají na histologii. Další postup se odvíjí podle výsledků histologie. Bohužel ale nejsou vyloučené ani závažné důvody krvácení, mezi které patří zhoubné nádory.

Ještě je možné, že se zdroj krvácení nachází někde ve vyšších částech trávicího traktu. To pak bývá stolice spíše tmavá a po stolici se zdá, jakoby se pod exkrementem ve vodě vytvářela krvavá loužička.

Z výše uvedeného je Vám asi již zřejmé, že diagnóza bez vyšetření nebude možná. Doporučuji Vám proto, abyste se poradila buď s praktickým lékařem nebo zkusila přímo gastroenterologické pracoviště v místě, kde nyní žijete. Čeká Vás vyšetření lékařem, odběry krve na vyšetření krevního obrazu, srážlivosti, jaterních testů, ukazatelů funkce ledvin a další, možná také vyšetření moči, vyšetření stolice na krvácení, na infekční původce a další dle uvážení lékaře a Vašich aktuálních obtíží. Lékař Vás zřejmě také pošle na ultrazvuk břicha a na gastroenterologii, kde Vám provedou kolonoskopické vyšetření, při kterém se zavádí tenká hadička do konečníku a prohlíží se povrch tlustého střeva. Při kolonoskopii je možné odebírat vzorky tkáně na histologické vyšetření buněk. Zda budou potřeba další vyšetření jako například gastroskopie k vyšetření žaludku a dvanáctníku, rozhodnou lékaři podle nálezů a povídání s Vámi. Podle výsledků se také bude řídit léčba a další postup.

Zatím Vám doporučuji, abyste sledovala, jak se Vaše obtíže projevují, vzpomněla si, jak to celé začalo, zjistila si, zda někdo v rodině nemá nějaké onemocnění střeva či neměl nádorové onemocnění střeva. Také zda jste si nevšimla nějaké souvislosti s některým jídlem. Snažte se hodně pít, jezte dostatek vlákniny, snažte se o pravidelnou stolici ne příliš tuhé konzistence, vynechejte dráždivé, obtížně stravitelné pokrmy, pálivé, příliš tučné či smažené. Nekuřte, nepijte alkohol a šetřete se. Zkuste užívat probiotika jako například Hylak, Enterol atd. V lékárně Vám poradí.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...