62300  13. 12. 2017 8:12:05

Chlamýdie v koleni

Dobrý den,

partner byl kdysi léčen na chlamydie v koleni, které prý chytil ze vzduchu nebo od ptáků. Četla jsem, že chlamydie přetrvávají i po léčbě v těle a mohou se kdykoliv aktivovat. Znamená to, že může být člověk kdykoliv infekční? Jde mi o to, že jsem dobrala dvoje antibiotika na oboustranný zápal plic, vůbec z toho ještě nejsem venku a mám hodně sníženou imunitu. Chtěla bych se tedy zeptat, zda by mě ted mohl partner nakazit?

Může teď vůbec do me blízkosti, když se teď prý mám vyhýbat všem nemocným?

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu Vaše obavy. Je pravda, že Chlamydie jsou bakterie, které žijí uvnitř buněk a proto je někdy složité je úplně vyhubit. Vzplanutí již přeléčené infekce je vzácné, ale možné. Také se stává, že dojde k novému nakažení. Nicméně pokud Váš přítel teď nemá žádné obtíže, byl tehdy důsledně léčen pro chlamydiovou infekci antibiotiky a jeho obtíže vymizely, předpokládám, že léčba byla úspěšná. Proto se domnívám, že Vám nyní nejspíše nehrozí nebezpečí kvůli jeho dávné infekci. Navíc, podle toho, co píšete, jeho chlamydie pocházely od ptáků nebo ze vzduchu. Od ptáků se dá infikovat pouze kmenem Chlamydia psittaci, u kterého se přenos mezi lidmi neprokázal.

Existují ještě další druhy Chlamydií infekčních pro lidi. Jednou je pohlavně přenosná Chlamydia trachomatis, která ale nedělá kloubní záněty, o tu se tedy nejspíše nejednalo. Druhou je Chlamydia pneumoniae, která způsobuje převážně infekce dýchacích cest a přenáší se kapénkovou infekcí. Touto Chlamydií je "nakaženo" relativně velké množství lidí, které potkáváte běžně na ulici, a kteří ani o infekci nemusí vědět. Ostatně to platí i o dalších nemocech. Proto pokud jste teď v rekonvalescenci po těžké nemoci, měla byste pokud možno zůstávat co nejvíce doma. V místech zdržování většího množství lidí můžete nosit roušku. Pokud by někdo z Vašich blízkých či lidí ve Vašem okolí byl akutně nemocný a nešlo se vyhýbat kontaktu, tak se nelíbejte, omezte pobyt v jednom prostoru, hodně větrejte, používejte oddělené nádobí, sama užívejte vitamíny a léky na podporu imunity. Vaši blízcí včetně Vašeho přítele by měli svoje akutní onemocnění správně léčit a nepřecházet, aby byli co nejdřív zdraví a co nejméně Vás ohrožovali.

Pokud byste si chtěla být jistá ohledně chlamydií u Vašeho přítele a chtěla jste s určitostí vědět, zda se od něj nemůžete nakazit, může se Váš přítel nechat vyšetřit u svého praktického lékaře. Udělají mu testy na přítomnost protilátek proti Chlamydiím a případná další vyšetření, budou-li třeba. Z výsledků se pozná, zda nyní infekci trpí či nikoliv. Pokud ano, je třeba, aby znovu podstoupil antibiotickou léčbu.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...