62301  14. 12. 2017 8:21:31

Očkovanie 10 mesiacov

Dobry den,

moja dcera bude mat o tyzden 10 mesiacov. Chcela by som sa informovat ohladne ockovania. Dcera bola ockovana zatial na vsetky povinne ockovania: 2x Hexa (25. maja. a 3. augusta), 2x Rotarix (25. maja. a 3. augusta) a 1x Synflorix (13. juna). Avsak p. doktorka nam pred tyzdnom spomenula, ze jej chyba od augusta este jedna davka Synflorixu. Ako matka si pamatam, ze dcera dostala toto ockovanie po druhy krat, v zaznamoch jej to chyba. V ockovacom preukaze ma iba peciatku bez vyplnenia datumu a o aku vakcinu slo. Preto sa chcem spytat, ako by som mala postupovat a ak by sme ju aj znova nanovo zaockovali, ci by to predstavovalo neake nasledky pre dcerku.

Dakujem pekne.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

Pro takto malé děti, jako je Vaše dcera, je Vámi uvedené očkovací schéma značná zátěž pro imunitní systém, proto bych určitě dobře zvažovala případné nadbytečné očkování Synflorixem. Navíc Vaši dceru v dohledné době čekají další očkování povinnými vakcínami. Většina pediatrů se shoduje na tom, že výhody očkování značně převažují nad možnými riziky a zdravé děti bez větších výhrad očkují. Nicméně o možných alergických reakcích či nežádoucích účincích se ví a je potřeba pečlivě rozvažovat pro a proti dalších očkování. Podle mého názoru by bylo dobré, abyste se nejdříve poradila s ošetřující lékařkou Vaší dcery. Zjistěte, podle jakého schématu dceru očkuje a zda dávka Synflorixu, kterou teď chce dceři podat je druhá či třetí. Také se zeptejte, zda u dcery hrozí nějaké riziko při dalším očkování Synflorixem. Jedině praktická lékařka Vaši dcery zná detaily jejího zdravotního stavu a bude Vám schopna adekvátně odpovědět. Jinak při pochybnostech se doporučuji obrátit na očkovací centra nebo online očkovací poradny.

Podle toho, co píšete, se domnívám, že nejde o zapomenuté očkování, ale jen o posunutí schématu. Na to Vám ale blíže odpoví dceřina dětská lékařka. Pokud správně počítám, dostala Vaše dcera první dávku Synflorixu ve 4 měsících. Děti do 6 měsíců věku se očkují 3 vakcínami v rozestupu nejméně jednoho měsíce, 4 posilující dávka se dává ve věku 12-15 měsíců. Takže si myslím, že druhou dávku dcera dostala zřejmě v srpnu (očkování, na které si vzpomínáte, a je uvedené v průkazu bez data a také lékařka říká, že jí od srpna jedno chybí). Další dávku dcerka mohla dostat nejdříve v září, může jí ale dostat i nyní. Poslední posilující dávka se pak podá podle schématu kolem jednoho roku. Pokud si ale lékařka myslí, že dcera dostala jen jednu dávku Synflorixu a teď chce podat druhou, pak třetí a čtvrtou dávku, lze takto podle mého názoru postupovat s tím, že čtvrtou injekci, o jejíž oprávněnosti máte nyní pochybnosti, odložíte až po poradě s očkovacím centrem a vyšetření protilátek. Vyšetření protilátek může nechat udělat dceřina lékařka, nebo se obraťte na očkovací centrum. Dále pak budete postupovat podle výsledku vyšetření a porady s očkovacím centrem s přihlédnutím k dceřinu aktuálnímu zdravotnímu stavu.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...