62302  19. 12. 2017 7:33:10

Bola mi zistená ureaplazma z výteru

Dobrý deň,

bola mi zistená z vyteru z pošvy ureaplazma. Brala som 18 dní deoxymykoin (6 dní každých 12hod. a potom 12dní každých 24 hod. ). po 7. týzdnoch som sla na kontrolny vyter z posvy a vysla mi opat ureaplazma. Opat beriem deoxymykoin 18 dni (6 dni kazdych 12h a 12 dni kazdych 24h) a mycmiror na vkladanie do posvy na 12 dni. S partnerom sme mali od začiatku ako sme sa spoznali sex s kondomom, ale pre istotu siel k svojmu urologovi, aby mu urobil test, či nahodou odo mna nedostal ureaplazmu aj on. Ten mu hned povedal ze ma brat doxyhexal 10 dni (1 tabl. kazdych 12 hod. ) a o 3 dni po dobrati liekov ma priniest ranny moc na kultivaciu na vysetrenie ureaplazmy.

Moja otazka je, či je v poriadku, ze partner berie antibiotika iba 10 dni pricom mne gynekolog kazal brat az 18 dni. A druha otazka je: ci je v poriadku ze on ma ist na kontrolu mocu uz o 3 dni po dobrati antibiotik, pricom ja mam ist na vyter z posvy az o 6-8 tyzdnov po dobrati liekov? budu vysledky jeho mocu neskreslene? nemal by ist s vacsim odstupom? alebo pri kultivacii mocu u muzov nie je nutny taky casovy odstup ako pri kultivacii z posvy u zien?

Dakujem pekne za odpoved a za pripadne rady ako sa zbavit ureaplazmy nakolko beriem uz 2. antibiotika.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

infekce bakterií Ureaplazma urealyticum je běžnou příčinou gynekologických obtíží, zánětů močové trubice a měchýře a dalších problémů v gynekologicko-urologické oblasti jak u mužů, tak u žen. Vždycky se musejí přeléčit od počátku oba dva sexuální partneři. Po dobu léčby byste se oba dva měli vyvarovat sexuálního styku vůbec (je možné se nakazit i při orálním styku). Bakterie je velice infekční a dokonce byly zaznamenány případy nakažení i jiným než vaginálním sekretem či spermatem jako například sekretem z očních spojivek.

Nejčastěji užívaná antibiotika jsou Doxycyclin (ve Vašem případě Deoxymykoin a v přítelově případě Doxyhexal), Klarytromycin (Klacid) a Azitromycin (Summamed). Obvykle se zahajuje léčba antibiotikem první volby Doxycyclinem 100 mg 2x denně po 12 hodinách na 10 dní, přičemž 7 dní je uváděno v údajích o léku a některých dostupných pramenech jako dostačující. U nás je běžné a osvědčené podávání Doxycyclinu na 10 dní. Pokud má někdo alergii či obtíže po Doxycyclinu, volí se jako antibiotikum první volby Klarytromycin 500 mg 2xdenně na 14 dní. Kontrolní výtěry po dobrání antibiotik se dělají tehdy, když má někdo i po léčbě stále potíže. Za jak dlouho se provede kontrola, závisí na doporučení a zkušenosti lékaře a také na konkrétní situaci léčeného.

Pokud desetidenní léčba antibiotikem první volby nezabrala, doporučuje se druhé kolo antibiotické léčby. Je neobvyklé podávat tentýž lék, pokud se již jednou v léčbě neosvědčil. Při druhém pokusu o léčbu, zvlášť jestli trvají obtíže, se antibiotika dávají na dvacet dní 2xdenně. Je-li přítomná ještě další infekce kromě ureaplasmat, doplňuje se léčba u žen ještě místně podávaným lékem (ve Vašem případě je to Macmiror).

Musím říci, že podle mých vědomostí se mi jeví léčba a vyšetření Vašeho přítele obvyklé, zatímco u Vás Váš lékař sáhl k nezvyklému schématu včetně opakování stejného antibiotika. Důvodem opakování stejných léků může být to, že Váš přítel se neléčil odpočátku Vaší léčby, proto Vás znovu mohl nakazit stejným kmenem Ureaplasmat a lékař předpokládá, že druhé kolo léčby bude úspěšné, když se nyní léčí i Váš přítel. Proč volil nezvyklý způsob dávkování, nevím. Vzhledem k užívání Macmiroru předpokládám, že Vám bylo zjištěno více mikroorganismů, které bylo třeba vyhubit. Nebo že máte komplikovaný průběh infekci či značné obtíže. Ale odpovědi na Vaše otázky Vám může dát jedině Vás gynekolog. Proto prosím, abyste se obrátila na něj a zjistila, jaký je důvod ke kombinované léčbě, k prodlouženému schématu a také proč nevolil v druhém kole léčby jiný lék a dávkování dvakrát denně po celou dobu.

Jinak k otázce kontrolního vyšetření po dobrání antibiotik – u žen se provádí stěr z pochvy, u mužů obvykle stačívá vyšetření moči, je ale možné provést stěr z močové trubice (je to velmi nepříjemné a bolestivé), také je možné provést vyšetření z krve, pokud byste chtěli mít jistotu.

Infekce ureaplasmaty je léčitelná a měla byste se jí nakonec při dobře zvolené léčbě Vás i Vašeho sexuálního partnera zbavit. Kdybyste byla na pochybách, můžete samozřejmě konzultovat jiné gynekologické pracoviště, s sebou si vezměte všechny dostupné výsledky vyšetření svých i Vašeho přítele.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...