62303  23. 12. 2017 11:27:45

Dusivý kašeľ, boľavé hrdlo, uzliny

Dobrý deň,

začiatkom decembra som bola chorá, bolelo ma hrdlo, uzliny a mala som cca. po 3 dňoch dusivý kašeľ. Doktorka povedala, že v hrdle je zápal a nasadila mi Klacid na 10 dní (výtery ani crp nerobila).

Po dobratí Klacidu kašeľ ustal, sem-tam po podráždení sa ešte ozve (je to už 3 týždne), ale uzliny, hlavne pravú pod sánkou mám stále opuchnutú a bolestivú. Brala som to, že to je rekonvalenscencia po chorobe.

Teraz ochorela dcéra, nemala teplotu, ale ju veľmi bolelo hrdlo. Doktrorka jej diagnostikovala streptokokovú angínu podľa klinického obrazu hrdla (zväčšené uzliny, červené a biele bodky v hrdle). Povedala mi, že pri streptokokovej infekcii nemusí byť zvýšené crp ani teplota.

To ma prekvapilo, a zľakla som sa, či u mňa tá streptokoková infekcia nepretrváva - teplotu nemám a crp je nízke (domáci test na crp). Pozrela som si do hrdla, mám tam biele fľaky, nie bodky, a nezdá sa mi červené, a už vôbec nie šarlátovo. Ale je to prvýkrát, čo to skúmam, neviem, ako to má vyzerať. Na ľavej strane, kde mám zväčšenú uzlinu, je vnútri v hrdle tiež nejaká hrčka (uzlina? ). Mandle už nemám, vyberali mi ich ako dieťaťu pre časté angíny.

Otázke je, či to mám, teraz tesne pred Vianocami rýchlo riešiť - ísť na pohotovosť, lebo aj toto je streptoková angína, alebo to vydrží ešte 4 dni (aby som aj nenakazila ostatných. ) a je to bežný stav po už prekonanej infekcii, príp. niečo chronické, čo vydrží.

Mám aj fotku hrdla, videla som, že to sem ľudia uploadujú, akurát neviem, ako ju sem mám dostať.

Ďakujem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu Vaše obavy. Nechcete si v rodině předávat infekci, ale také netoužíte chvátat během svátků na pohotovost. Poradit Vám, aniž bych Vás vyšetřila, je v takovou chvíli obtížné. Je možné, že Vám v rodině koluje streptokoková infekce a není vyloučené, že ještě někdo onemocní. Také je ale možné, že jste měly každá jiného bacila a Vaše infekce spolu vůbec nesouvisí.

Podle toho, co jste napsala, jste byla přeléčená antibiotiky, která jsou širokospektrá a obvykle dobře účinná i na Streptokoky. Po dobrání tablet Vás kašel skoro přešel, horečku nemáte a hrdlo dle fotografie nevypadá významně zarudlé (u vytržených mandlí ale není snadné nález hodnotit, navíc krk není vidět celý). Podle toho se domnívám, že byste neměla být infekční a ani akutně nemocná. Příznaky, které popisujete (jedna zvětšená citlivá uzlina, pokašlávání), opravdu mohou být normální v rekonvalescenci.

Vaše dcera právě antibiotika užívá. Pokud se její stav zlepšuje, léčba zabírá a během léčení jí pravděpodobně nic dalšího nehrozí.

Jestliže ale máte znovu bolesti v hrdle, zvýšenou teplotu či jiné příznaky akutní infekce, nebo někdo další v rodině trpí stejnými příznaky jako Vy nebo dcera, bude lépe, když zajdete k lékaři spíš dříve než po svátcích, aby mohla být zahájena léčba antibiotiky.

Jinak u infekce Streptokokem bývá nález v krku dosti typický a většina lékařů se řídí výsledkem vyšetření a popisem obtíží; výtěry a CRP se nedělávají vždy. Doba, na kterou jste dostala antibiotika Klacid, byla dostatečně dlouhá k tomu, aby zahubila většinu bakterií včetně Streptokoka. Myslím, že Vaše lékařka zvolila správná antibiotika, která by měla vyléčit angínu i kašel. Samozřejmě se ale mohlo stát, že bakterie nebyla na podaná antibiotika citlivá a infekce přetrvává. To by se dalo vyšetřit pouze výtěrem z krku a laboratorními testy. Každopádně Vám doporučuji, abyste mezi svátky nebo začátkem ledna navštívila svého praktického lékaře, aby Vám vyšetřil hodnotu testu ASLO, který ukazuje na to, zda jste měla či neměla infekci Streptokokem. Pokud ano, doporučuje se ještě kontrola moči 3 týdny po infekci k vyloučení pozdních komplikací v podobě onemocnění ledvin. Totéž platí i pro Vaši dceru.

K tomu, co jste se dozvěděla od lékařky Vaší dcery, Vám mohu dodat tolik, že při Streptokokové infekci typicky bývá zvýšená teplota a také v počátcích infekce zvýšené CRP, které je projevem akutního bakteriálního zánětu. Ne každý člověk ovšem musí na přítomnost bakterie zareagovat teplotou a CRP je ukazatel pouze akutní fáze onemocnění, tudíž po nějaké době klesá. S delším časovým odstupem, jako je tomu u Vás, je možné, že domácí CRP test by Vám vyšel nízký i přesto, že byste v krku bakterii pořád měla.

Pokud si nyní chcete být jistá, jak na tom jste ohledně Streptokoka a zda byste nepotřebovala léčit, nebo někdo v rodině má příznaky onemocnění, můžete zajít na pohotovost. K odhalení Streptokokové infekce se používá rychlý Strep Test, který se provádí výtěrem z krku, výsledek je znám do 20 minut. Bohužel ne každý lékař má tento test k dispozici a také ne vždy bývá výtěžný, protože se někdy výtěr z krku provádí obtížně (zejména tedy u dětí). Pokud se budete vypravovat na pohotovost, zjistěte si dopředu, zda mají Strep Test, abyste tam nejela jen pro další antibiotika.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...