62304  23. 12. 2017 18:19:05

Červené fľaky

Dobrý deň.

Mám obavy o svoje zdravie a keďže dostať sa k lekárovi, je také jednoduché, ako postaviť Eiffelovu vežu, obraciam sa na Vašu adresu.

K problému: Na tele, najprv na rukách (zápästí ) a nohách ( slang. Píšťala, myslím že sa tomu hovorí holenná kosť) sa mi objavili červené fľaky. Najprv pár malých, no teraz sa ukázalo že sa rozšírili aj na chúlostivé partie. Sú síce červené a niektoré sa lúpu, no nesvrbia ani nehnisajú. Najprv som si myslel že je to atypický ekzém (psoriáza) keďže sa vyskytuje v mojej rodine u dvoch, mne pokrvne najbližších, ľuďoch (najstaršia sestra a mama). Ale psoriáza sa vyskytuje na určitých miestach (lakte, kolená a podobné miesta blízko kĺbov) a nezistil som nič o výskytu na prirodzení, tak som sa rozhodol že sa spýtam tu. Pohlavné choroby mám tiež naštudované, ich príznaky a opatrenia, nenašiel som nič podobné po zopakovaní si znalostí. Žiadam Vás týmto o radu.

A vopred ďakujem za odpoveď.
S pozdravom Miši

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu Vaše obavy o zdraví a oceňuji Vaši snahu zjistit o Vašich obtížích maximum. Bohužel Vás ale musím zklamat v tom, že diagnostika podobného druhu skrvr je po internetu prakticky nemožná. Nemohu si skrvny prohlédnout, osahat, vyšetřit vzorek tkáně pod mikroskopem na přítomnost hub, nemám k dispozici vyšetření krve na ukazatele celkového zánětu či alergií. Také popis Vašich obtíží je poněkud stručný, protože neuvádíte, jak a kdy onemocnění začalo, zda jste na něco alergický, kde pracujete, jestli máte domácího mazlíčka a další informace potřebné k upřesnění diagnózy. Může se jednat o nějakou banální infekci, kterou byste mohl léčit mazáním, ale také se může jednat o projev vnitřní infekce, která se šíří někde v těle a projevuje vyrážkou, může se jednat například i o Lymeskou borreliózu, není vyloučená také alergie a konečně ani ta psoriáza v nezvyklé lokalizaci.

Podle obrázků a popisu si troufám odhadnout, že by se nejspíše mohlo jednat o plísňové onemocnění zvané Tinea corporis (tělová plíseň), která se vyskutuje různě po těle. Jde o začervenalé malé okrsky kůže, které jsou kruhovitě uspořádané, nepříliš vystouplé, někdy se šupí. Mohou splývat v mapy. U lidí, kteří trpí oslabením imunity může mít tato infekce velmi vážný průběh. Zdrojem infekce je buď jiný nakažený člověk nebo zvíře (psi, kočky, skot).

Léčba je většinou místní, pokud se jedná jen o ojedinělé okrsky. Dají se pořídit volně prodejná protiplsňová léčiva - antimykotika v lékárně; lékárníci Vám formu a typ dokáží poradit podle toho, co budou mít na skladě, a jak rozsáhlá budou ložiska v tu chvíli, také na kterých místech těla budou. Používají se Imidazolové deriváty (například Clotrimazol). Vyrábějí se v různých lékových formách a používají se v té formě, která je vodná pro oblast výskytu. Například ve tříslech, kde se člověk zapařuje, není dobré dávat mastný krém apod..

V případě, že byste měl oslabení imunity, nebo bylo ložisek hodně, rychle se šířila nebo se horšila, byly i jiné příznaky, podávají se antimykotika celkově, a jsou pouze na lékařský předpis.

Z obecných opatření se dá doporučit, byste používal desinfekční mýdla (kromě intimních partií), po koupeli se pečlivě osušil. Mějte své vlasntí ručníky a prádlo, ložní prádlo také. Noste bavlněné oblečení. Vše, co nosíte na sobě, také ručníky a ložní prádlo perte v desinfekčním pracím prostředku na nejvyšší možnou teplotu, kterou materiál dovolí. Plísňové onemocnění je totiž infekční. Když by byl nakažený i někdo jiný, také by se měl léčit. Pokud máte mazlíčka, měl by být prohlédnut u veterináře.

Vzhledem k možnosti, že se může jednat o projev závažnějšího onemocnění, než je Tinea corporis, Vám velice doporučuji, abyste se pokusil navštívit co nejdříve nějakého lékaře v okolí alespoň na základní vyšetření. Nejlepší by samozřejmě byl kožní lékař, v Čechách nepotřebujete žádanku od praktického lékaře.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...