62305  27. 12. 2017 11:46:50

Mám 21 a rozhodol som sa prestať masturbovať

Dobrý deň, mám 21 rokov,

rozhodol som sa prestať masturbovať. Prvý týždeň bol tažký no dalo sa to zvládnuť. V druhom týždni sa dostavili nepríjemné svalovkovité pocity až bolesti v slabinách (ako sa noha spája z telom) na jednej strane postupujúce do podbruška, ale bez nejakej fyzickej námahy. Trvali možno 3 dni počas ktorých sa objavovali a strácali. Potom aj pocit tlaku v semenníkoch. Myslel som si že príde polúcia, no neprišla, tie bolesti alebo nepríjemné pocity sa úplne stratili po pár dňoch. Teraz to už je viac ako mesiac čo som to nerobil, bolesti niesu žiadne, no stále bez polúcie. Priatelku momentálne nemám. Chcem sa opýtať, či nieje škodlivé to tak dlho držať v sebe keď polúcia ešte neprišla a či je normálne, že ešte stále neprichádza. Alebo ako často (ak je to potrebné pre plodnosť, zdravie) je treba zbavovať telo od odumretých spermií, akú majú životnosť v mužkom tele.

Ďakujem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

fyzické pocity, které popisujete poté, co jste přestal pravidelně masturbovat, mohou být normálním projevem nevybitého sexuálního napětí. Pokud nedojde k jeho uvolnění, mohou být pocity nepříjemné. Pokud bolesti, tlak ve varlatech a další projevy ustoupily, nemáte se čeho obávat.

Určitě Vás mohu uklidnit, že nenastane žádný zdravotní problém, pokud budete nadále pokračovat ve zdrženlivosti, co se týče masturbace. Však i muži žijící v celibátu se dožívají ve zdraví vysokého věku. Praktici tantrického sexu, při kterém dochází k orgasmu bez ejakulace, také žijí zdravé životy. Ani Vám nehrozí nebezpečí, pokud Vaše tělo nebude uvolňovat sexuální napětí pomocí poluce. Vzhledem k Vašemu věku mohu konstatovat, že období, kdy se poluce objevuje často, můžete mít již za sebou. Byť i v dospělosti se mužům (i ženám samozřejmě) stává, že mají orgasmus během spánku, může to být daleko méně často, než u Vás bylo obvyklé během dospívání. U některých dopělých mužů se poluce neobjevuje skoro nikdy, u někoho občas, je to velmi individuální. Pokud se u Vás ani po měsící poluce nebojevila, nemusíte se toho obávat.

Spermie a spermatická tekutina se vytváří denně. Spermie přežívá v mužském těle až tři měsíce, v těle ženy pět až sedm dní. Potom se rozloží a její části jsou vstřebány a zpracovány organismem. Jedná se o přirozený průběh života buněk v těle, které podle toho, kde se nacházejí a jaká je jejich funkce, mají určitou životnost. Poté se rozpadnou, jsou vstřebány a nahrazeny jinými. Spermie jsou maličkaté buňky a do varlat se jich vejde spousta; nemusíte mít obavu, že by se varlata spermiemi mohla "přeplnit".

Pro Vaše zdraví rozhodně není nezbytné masturbovat. Má se za to, že určitá forma sexuální aktivity vedoucí k uvolnění napětí může být u některých lidí zdravá pro psychiku. Traduje se, že vybití sexuální energie může snižovat agresivitu, ale také mít vliv na nižší fyzický výkon. Sportovní trenéři proto svým svěřencům nedoporučují sex před zápasem. Nicméně tato teorie se zatím ve velkých studiích nepotvrdila.

Vaše nynější sexuální abstinence nebude mít vliv na Vaši plodnost. Tu spíše ovlivňují genetické faktory, vnější prostředí a Váš životní styl. Tedy například to, jestlli jste aktivní, sportujete, nebo dlouho sedíte, kvalitu a množství spermií ovlivňuje teplota, ve které se nacházejí varlata (dáno mimo jiné i výběrem spodního prádla), jídlo a pití, kouření a další vlivy.

O svém těle a svých sexuálních aktivitách se rozhodujete Vy sám podle toho, co je Vám milé, příjmné a blízké a je to otázka Vaší volby. Nemusíte mít obavu ze zdravotních následků ani z problémů s plodností, pokud budete abstinovat. Pokud byste měl pochybnosti, nebo pokud by se opět dostavili bolestivé styv či nepříjemné pocity, pokud byste si při vyšetřování varlat nahmatal nějaké bolestivé útvary, varlata byla oteklá či měla změnu barvy, pak je na místě zvažovat návštěvu urologa.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...