62307  3. 1. 2018 20:23:29

Zlý dych, zápach z úst

Dobrý deň,

potreboval by som radu ohľadne môjho problému. Trápi ma zlý dych, zápach z úst, alebo aspoň pocit zlého dychu. Nikto mi to zatiaľ nepovedal, pretože kvôli pocitu zlého dychu sa snažím vyhýbať priamej komunikácií s ľuďmi, takže úplne neviem či mám naozaj zlý dych, alebo nie. Nemyslím si, že to je nesprávnou ústnou hygienou, ten pocit sa mi vráti aj po vyčistení zubov za chvíľu späť. Spozoroval som takú vec, ak si urobím víter krčných mandlí prstom, dotknem sa ich a trochu prst obtrem (neviem ako to mám nazvať), tak na prste naozaj cítim potom nepríjemný zápach. Tento zápach je avšak iba po víteru ľavej mandle, z pravej nič necítim. Na obidvoch mandlach mam rôzne zahyby, diery. Ďalej tú pachuť pocit zlého dychu pociťujem hlavne vtedy, keď akoby prehltnem ale sliny vrátim späť do ústnej dutiny, vtedy keď dýchnem pred seba naozaj ten zápach sám cítim. Je to dosť zvláštny popis asi, ale dúfam že som to aspoň trochu pochopiteľne popísal. Čapy na mandliach som nespozoroval, hrdlo ma inak nebolí, skôr mi to riadne lezie na psychiku. Už to riešim s všeobecnou lekárkou, tá mi urobila víter mandlí, teda asi iba tej čo nezapácha, to že to zapácha iba ľavá som zistil až po tom. + mi urobila test na helikobaktera a rontgen nosnych dutin. Na výsledky ešte čakám. Avšak bojim sa, že mi nič nenájde a ja ten problém musím nejako vyriešiť. Čo by to mohlo byť, keď to je iba na jednej mandle? Mám skúsiť nejake probiotiká, alebo doplnky stravy? Poprípade existuje nejaký špeciálny druh hygieny? Myslím si ale že hygienov sa ten zápach nevyrieši.

Ďakujem

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

myslím, že jste svou obtíž popsal dobře. Rozumím tomu, co Vás trápí a pokusím se Vám odpovědět co nejobšírněji, abyste měl představu oč by mohlo jít.

Špatný dech může mít vícero příčin a je dobře, že jste to začal řešit se svou praktickou lékařkou. Může se jednat o nemoc úst, nosu, krku, ale i žaludku či vnitřních orgánů.

V první řadě se opravdu může jednat o problém v dutině ústní. Nemusí jít jen o problematickou ústní hygienu, byť i to je možné. Pokud chodíte k dentální hygienistce, poraďte se s ní. Pokud ne, zajděte na kontrolu ke svému zubaři, aby Vám prohlédl stav chrupu, jestli nemáte někde kazy, záněty dásní, váčky či jiné zdroje infekce. Nechejte si poradit s výběrem zubního kartáčku, niti i mezizubního kartáčku, aby v době, kdy Vás trápí problém s dechem, byla hygiena dutiny ústní co nejlepší. Než půjdete k zubaři, čistěte si chrup nejméně dvakrát denně 3 minuty a používejte pravidelně dle návodu ústní vodu Tantum Verde (dostanete v lékárně) k vyplachování úst.

Další z možných příčin zápachu může být nějaká infekce, kterou by mohl odhalit výtěr z krku. Bude-li zjištěna bakterie, můžete dostat antibiotika, která by problém mohla odstranit. Nebo může jít o kvasinkovou infekci, ale tu by zřejmě praktická lékařka již odhalila pohledem. Podle toho, jak to popisujete, spíše soudím, že můžete mít chronický zánět krčních mandlí, kdy se uvnitř jedné nebo obou mandlí nacházejí výchlipky, dutinky, které bývají vyplněné čepy, které jsou velice zapáchající. Čepy nemusí být vidět, někdy se samy uvolní a jako malý žlutý chuchvaleček vypadnou do úst a jsou spolknuty. To by vysvětlovalo zápach, který cítíte, když zatlačíte na mandli. Výtěry bývají u chronického zánětu mandlí bez nálezu. Pomáhají výplachy úst ústní vodou, potírání Kalium Iodatum a další. Na to je ale třeba nejprve navštívit ORL lékaře, který by Vám měl vyšetřit krk i nos a říci Vám, zda opravdu máte zánět mandlí. Může jít také o chronickou rýmu či zánět dutin, které mohou být příčinou špatného dechu. Proto Vám také paní doktorka dělala ty rentgenové snímky dutin. Až budete mít výsledky, vezměte je s sebou k ORL lékaři.

Jednou z častých příčin zápachu z úst je takzvaný gastroesofageální reflux, při kterém se natrávená kyselá potrava z žaludku vrací do jícnu nebo až do úst. Někdy bývá pálení žáhy, není to však podmínka. Příčinou zlého dechu je možná i infekce v žaludku způsobená Helicobacterem pylori, na který Vám dělal Vaše lékařka testy. Pokud se bakterie zjistí, dostanete blokátory protonové pumpy (Helicid, Omeprazol, Lanzul, Controloc…), které snižují kyselost žaludečního obsahu a dvoje antibiotika. Pokud se bakterie neprokáže, měla by Vás Vaše lékařka poslat na gastroskopii k vyšetření jícnu a žaludku.

Pak existují ještě vnitřní nemoci, které mohou ovlivňovat dech. Mezi hlavní patří onemocnění jater a cukrovka. Vaše praktická lékařka by Vám proto měla udělat laboratorní testy krevního obrazu, jaterní testy a bilirubin, hladinu glukózy na lačno a po jídle, případně další testy.

Vím, že takový popis různých možností může být zarážející, bylo by ale dobré se nezaleknout a pustit se do vyšetřování, abyste se nepříjemného pocitu co nejdříve zbavil a mohl se volně bavit s lidmi bez obav z toho, že Vám bude zapáchat z úst. Jakkoliv to může vypadat jako drobnost, umí velice znepříjemnit život.

Vlastní léčba a dietní či režimová opatření budou záviset na tom, co se zjistí. Než budete vyšetřený, doporučuji Vám, abyste se věnoval péči o chrup, vyplachoval Tantum Verde, užíval vitaminy skupiny B, probiotika také nemohou uškodit. Dále doporučuji lehkou dietu kvůli možnému refluxu ale i zánětu mandlí – nepijte alkohol a pokud možno nekuřte, nejezte moc sladkého, smaženého, dráždivého jídla, stravujte se lehce, jezte malé porce častěji, dost pijte, ne však sycené nápoje. Abyste se nemusel obávat špatného dechu při společenském kontaktu, existují pastilky bez cukru například s bylinkami nebo různé žvýkačky, které Vám pomohou do té doby, než se problém podaří zvládnout.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...