62308  2. 1. 2018 0:23:52

Drobná povrchová ranka pod semeníkom

Dobrý deň,

potreboval by som poradiť. Tento problém sa tu už preberal 17. 5 2010 pod číslom 11684. Pravidelne sa holim v okolí prirodzenia a pred cca pol rokom som si spôsobil drobnú povrchovú ranku kože pod semenníkmi, ktorá sa síce nehojila ale ani nekrvácala. Nevenoval som jej pozornosť, až do chvíle, keď sa u mňa objavili také malé vypuklé vyrážky 1 ci 2 mm veľké, idú veľmi ťažko vytlačiť, sú nebolestivé a ani nesvrbia a po odskrabnuti veľmi krvácajú a zostava po nich prázdne miesto. Vyhlbenina. Odskrabnuta cast ci vytlacena je ako tukový vankúšik, alebo ako male vajicko ci dve. Tieto vyrážky sa mi objavili na páse pod pupkom. Prvý krát som si z toho nic nerobil, / dezinfekcia a Canesten / ale tento problém sa zopakoval cca po troch mesiacoch, keď sa vyrážky zopakovali a už sa objavili i na semenníkoch, trieslach a na penise, jedna dokonca i na lýtku. Mám pocit že sa prvý krát objavili po náročnej prestavbe domu / čiže pot a špina / a druhý krát po dvojdňovom pobyte na chate s absenciou sprchy. Môže ist o nejake pohlavne ochorenie alebo len infekciu fekálnymi baktériami?

Ďakujem veľmi za pomoc. Dosť ma to vyplašilo.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, že Vás nález drobných bulek či vyrážky znepokojuje, obzvlášť jejich výskyt v intimních oblastech. Ať už je to cokoliv, není vůbec rozumné snažit se bulky vytlačovat, škrabat, či do nich nijak zasahovat, ani pokud se Vám daří zachovat maximální čistotu. Umístění bouliček je k podobné manipulaci velice nevhodné. V oblasti varlat a penisu je citlivá tkáň, hodně prokrvená, takže každé škrábnutí či povrchové poranění může silně krvácet, zanítit se, a také se může maličký místní zánět rozšířit na celá varlata, což by mohlo být nebezpečné.

Podle popisu to vypadá, že nejde o nic závažného, nicméně bez prohlédnutí a vyšetření to nejde úplně vyloučit. Pokud se obtíže vracejí, bouličky a vyrážka nejsou vysloveně drobné, lépe s nimi zajít na kožní vyšetření, kde Vám rovněž navrhnou, co s nimi dělat a jak jim předejít.

Mezi nejpravděpodobnějšími příčinami jsou neškodné cystičky vyplněné žlutavým tuhým obsahem zvané milia, obsahem bouličky může být keratin a také tuk. Může se jednat o zánět vlasového váčku; v tom případě bych ale čekala, že pupínek bude mít červené okolí a bude mírně bolestivý nebo svědivý. Může jít také o zarůstající chlupy, což u mužů, kteří si danou oblast holí, není neobvyklé. Pro zarůstající chlupy by mohlo svědčit to, že máte podobnou vyrážku pod pupkem, zžejmě v místech kde bývá knoflík od kalhot či pásek. Pupínky se typicky objevují v místech tření nebo v holených oblastech. Také je možné, že jde o bradavičky, které se někdy tváří jako obyčejné pupínky vyplněné hnisem, který ale nejde uvolnit. Pro laika je obtížné se v tom orientovat. Také není vyloučené, že v oblasti varlat a penisu se může jednat o něco jiného něž na ostatních místech těla. Maličké bělavé útvárky jsou jinak v oblasti varlat a kořene penisu běžné u všech mužů.

Z obecných opatření Vám rozhodně nedoporučuji v oblasti varlat, penisu a třísel nic vytrhávat ani používat chemickou epilaci. Používejte pouze čistý holicí strojek a to velmi opatrně, nejlépe když je kůže povolená teplem, abyste se neporanil. Nutné je dbát na hygienu, mít čistou žiletku, po holení oblast ošetřit a také vyčistit holící aparát. Na intimní partie nepoužívejte klasické mýdlo ani pěnu na holení, které citlivou pokožku dráždí. Používejte prostředky na intimní hygienu. Po holení spíše opět doporučuji prostředky k intimní hygieně nebo výrobky pro miminka. Ke zklidnění se dá použít Aloe Vera. Intimní oblast udržujte suchou, doporučuji Vám také volnější spodní prádlo.

Při návštěvě kožního lékaře byste se měl dozvědět, zda se ve Vašem případě nejedná o něco, co by bylo třeba řešit. Například zmíněné bradavičky, herpes (genitální opar, který je velmi infekční, šíří se do okolí, vypadá často jako vyrážka s puchýřky), vyloučit by bylo třeba nádorové onemocnění nebo projev pohlavní nemoci. Podle Vašeho popisu to sice považuji za méně pravděpodobné, než výše uvedené běžné důvody, nicméně bych pro jistotu návštěvu dermatologa doporučila.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...