62309  5. 1. 2018 22:49:09

Diagnostikovali mi Roztroušenou sklerózu

Dobrý den,

před rokem mi diagnostikovali Roztroušenou sklerózu a před měsícem mi řekl doktor, že mám i náběh na schizofrenii. Partner to zatím bere v rámci možností dobře. Když jsem se ptala svého lékaře, jestli budu moc mít, vůbec někdy dítě, tak to striktně zamítl a odmítal se na toto téma vůbec jen bavit.

Je mi 25 let a ptám se jestli je vůbec nějaká možnost, abych mohla mít dítě. Děkuji. Jana

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, slečno Jano,

Vaše situace je opravdu komplikovaná, jak sama víte. Ošetřující lékař Vám jistě řekl, jaké jsou Vaše možnosti a jaká jsou rizika. Pokusím se nějak srozumitelně shrnout, jaké problémy mohou při schizofrenii a roztroušené skleróze v těhotenství nastat. Na to, jestli těhotenství a mateřství bude možné a pro Vás vhodné, budete pak muset najít odpověď Vy s Vaším partnerem, rodinou a Vašimi lékaři. Protože nepíšete, jak se u Vás nemoci projevují a jakou máte léčbu, nemohu být příliš konkrétní. Obecně mohu říci tolik, že je možné s oběma nemocemi otěhotnět, donosit a porodit zdravé dítě a následně se o ně starat. Není to ojedinělé a mnohé ženy to zvládly. Má to ovšem svoje specifika a je třeba být velice dobře informovaná, připravená a odhodlaná, protože je velmi pravděpodobné, že se dostanete do nějaké svízelnější situace. Totéž platí pro Vašeho partnera a rodinu, případně Vaše přátele.

O obou nemocí, kterými trpíte, jsou známé obtíže provázející těhotenství a také mateřství, zejména první měsíce až půl rok. Popíšu to u jednotlivých nemocí zvlášť.

Při schizofrenii je potřeba, abyste měla svého ošetřujícího psychiatra, který Vás bude znát a sledovat ještě před otěhotněním. Nemoc je potřeba stabilizovat pokud možno před otěhotněním. Pokud berete nějaké léky, je nutné plán na otěhotnění s lékařem konzultovat, abyste včas mohla dostávat léčbu, která je v těhotenství možná. Někdy je ale nemoc odolná léčení, a vybrat vhodný lék pro Vás a zároveň bezpečný pro plod, může být obtížné. Určitě bude také vhodné mít nějakou podpůrnou terapii (psychoterapii, terapeutickou skupinu, pacientské sdružení), abyste měla na koho se obrátit o radu, pomoc a podporu, když by to bylo třeba. Je dobré vědět, že příznaky schizofrenie se mohou v těhotenství zhoršit a po porodu rovněž. Často dochází ke vzplanutí již zvládnuté nemoci. Většinou je třeba mít nějakou léčbu proto, abyste nezanedbávala kontroly v těhotenství, dobře pečovala o plod i sebe, měla správnou výživu a nedělala věci, které by mohly škodit Vám či dítěti. Psychiatrická a psychoterapeutická péče je rovněž vhodná z toho důvodu, že při roztroušené skleróze se často vyskytuje deprese, která se v těhotenství a po porodu může rovněž zhoršit. Vzácně se stává, že maminky trpící schizofrenií se nemohou po porodu o dítě správně starat a potřebují velkou podporu okolí, aby situaci zvládly ony i dítě. V extrémním případě dítě musí být dočasně dáno do opatrovnictví. Nechci Vás tím strašit, u Vás byla zjištěna počínající schizofrenie a možná ani nepotřebujete léčbu, je jen zásadní o všech možných problémech vědět a být na to připravená, protože s Vašimi nemocemi na mateřství nemůžete být sama. Kromě psychických obtíží se u schizofrenie uvádí větší výskyt fyzických komplikací v těhotenství (eklampsie, poruchy prokrvení placenty aj.), které mohou ohrozit matku i plod.

Při onemocnění roztroušenou sklerózou se často používají léčiva, která jsou nebezpečná pro plod. Než byste chtěla otěhotnět, je třeba tyto léky přestat brát alespoň měsíc před otěhotněním. Jde o interferony, imunosupresivní léčbu a další. Váš neurolog Vám řekne bližší informace podle Vašeho stavu. Je možné, že Vaše nemoc bude zvládnutelná léky, které se mohou brát v těhotenství. V době, kdy jsou ženy s RS těhotné, se často projevy nemoci mírní, leckdy ustanou úplně, zvlášť ve třetím trimestru, po porodu se často vracejí. Až 40% žen má v prvním půl roce relaps. Je nutné zvážit kojení, protože léky na RS přecházejí do mateřského mléka. Někdy je třeba začít s léčbou hned po porodu, někdy je možné zkusit kojení. Ve Vašem případě se i s přihlédnutím ke schizofrenii domnívám, že by Vám lékaři kojení spíše nedoporučili. Pacientky s roztroušenou sklerózou mívají častější komplikace v těhotenství (úpornější zácpa, častější pády), také leckdy komplikovaný porod kvůli poruše inervace dělohy či celkové slabosti. Často se proto k porodu volí císařský řez.

U obou Vašich nemocí je tedy pravděpodobné, že by se jejich průběh mohl v těhotenství a po porodu zhoršit. U obou je dobré vědět, zda existují léky, které můžete brát i v těhotenství, aby byly Vaše nemoci stabilizované a nehrozily Vám komplikace a relapsy. Je pravděpodobnější, že byste rodila císařským řezem a dost možná nebude vhodné, abyste kojila. Na celou situaci budete muset připravit nejen sebe, ale i partnera, rodinu, přátele. Těhotenství bude s větší pravděpodobností probíhat komplikovaněji, budete chodit na častější kontroly ke svým lékařům, poslední měsíc před porodem bude kontrol přibývat. Je i větší riziko pro dítě, například že se narodí s menší porodní váhou. Je až 96% pravděpodobnost, že nebude trpět RS. U schizofrenie je prokázaná dědičná složka; je asi 6% možnost, že by Vaše dítě mohlo nemoc zdědit.

Uvědomuji si, že celkové vyznění není příliš optimistické, nicméně mám za to, že by za určitých podmínek těhotenství a mateřství možné bylo. Samozřejmě je třeba to důkladně zvážit, zda to stojí za možná rozika. Vezměte v úvahu i jiné možnosti jako například adopci. Doporučuji Vám celou věc probrat se svými blízkými a se všemi lékaři, kteří Vás ošetřují. Také je možné vyzkoušet alternativní medicínu jako konstituční homeopatii, akupunkturu, bylinky, cvičení podle Mojžíšové a další techniky, abyste se před případným těhotenstvím dostala do co nejlepší kondice.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...