62310  13. 1. 2018 13:54:34

Tester na HIV zo slín

Dobrý den,

potrebujem od vás poradit. este pred koncom roka 2017 som mal pohlavný styk so zenou, ktoru blizsie nepoznam len jedno stretnutie. Pri pohlavnom styku sme pouzili kondom az 2 krát a dával som si velký pozor aby som neposkodil kondomy. Tesne pred pohlavným stykom som mal chvilu z jej strany aj oralny sex bez kondomu.

Asi pred týznom som sa zacal citit zle ako keby som mal chripku mam stale zvýsenu teplotu okolo 37-37, 6. Začali ma boliet mandle- hrdlo, mam ich zvačsené ze az nemam chut do jedla boli ma cele hrdlo uz pri prehltaní slin, taktiez sa mi obcas zalahne v ušiach. V noci sa potim. Mam pocit na zvracanie. Zle a mi rozprava - zmenila sa mi farba hlasu.

Vcera som bol na pohotovosti pre dospelých - doktor skonštatoval zápal hrdla a podozrenie na anginu, nasadil mi antibiotiká Zinnat 500 mg. orkrem toho vsetkeho som mal aj zvýsený krvný tlak 143-100 nemozem uz kôli tomu poriadne ani spat od nervov. Od strachu som si zakupil uz aj tester na HIV zo slin, mozem ho teraz pouzit ked berem atibiotika? Ovplivní to nejako výsledok? Prosim Vás poradte mi čo mam robit.

Dakujem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, že se cítíte špatně nejenom kvůli nemoci, ale i kvůli obavám z nákazy virem HIV. Mohu Vás trochu uklidnit. Riziko, že jste se nakazil při nechráněném orálním styku, je skutečně malé, byť bohužel není vyloučené. Také příznaky primoinfekce bývají ve většině případů provázené horečkou, která přesahuje 38°C a zvětšenými uzlinami na více místech na těle. Pokud máte teplotu do 37.6 a nemáte po těle zvětšené uzliny, o primoinefkci HIV se nejspíše nejedná. Je více pravděpodobné, že se u Vás jedná o obyčejnou infekci, se kterou si poradí antibiotika.

Léčba antibiotiky by neměla mít na provedení testu HIV ze slin vliv, na testování je ale příliš brzy. Po nakažení virem HIV u 60-70% lidí proběhne cca po dvou až šesti týdnech (nejčastěji ale třetí až čtvrtý týden) fáze, kdy se nákaza projeví nejčastěji jako angína, mononukleóza, s horečkou, nočními poty, zvětšením uzlin na více místech těla. Méně časté jsou další příznaky jako nechutenství, krátkodobá vyrážka, bolesti hlavy a svalů, průjem a další. Po vymizení projevů se dostaví asi dvou až tříměsíční bezpříznakové okno, během kterého nakažený nic nepociťuje, a v těle se vytvářejí protilátky. Během této doby nemá testování význam.

Proto Vám doporučuji, abyste prozatím s testováním vyčkal. Abyste zvládl své obavy, můžete vyzkoušet nějaký bylinný preparát (bylinkové čaje na zklidnění, sirup NovoPassit), homeopatika (Sedatif 4 x denně 1 dražé), eventuálně můžete svého praktického lékaře požádat o předpis léků proti úzkosti, které se ale nesmějí podávat dlouhodobě (ne déle jak čtrnáct dní). Můžete také zkusit vyhledat psychoterapeuta, který Vám může pomoci zvládnout úzkost a strach z infekce. Do otestování HIV testem se vyvarujte nechráněného sexuálního styku i s partnery, které znáte, je třeba se vyhnout možnému přenosu tělních tekutin (například půjčování injekčních stříkaček) a darování krve.

Nejdříve po dvou, lépe však po třech měsících od rizikového styku je možné udělat si test ze slin, který jste si koupil. Tento test je v pokročilejších fázích nemoci podobně přesný jako test z krve, nicméně bych Vás měla upozornit, že bývá méně citlivý v časných fázích infekce, tedy že některé krevní testy jsou schopné dříve zjistit protilátky. Také se někdy stává, že test ze slin bývá falešně pozitivní a je třeba výsledek ještě ověřit krevním testem. Proto, pokud se chcete dozvědět co nejdříve a co nejpřesněji, zda jste se opravdu nenakazil, navštivte po třech měsících od nechráněného orálního styku odběrové centrum, kde Vám provedou test z krve. Můžete se obrátit na svého lékaře, na venerologické pracoviště nebo specializované odběrové centrum, jakým je například Dům světla.

Pokud byste chtěl vědět o HIV/AIDS něco bližšího, nebo byste chtěl zjistit, kde najdete odběrové centrum ve Vašem okolí, můžete kontaktovat například anonymní telefonní linku AIDS pomoci 800 800 980 (pouze z ČR, zdarma) nebo +420 224 81 07 02 nonstop odkudkoliv.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...