62311  15. 1. 2018 21:52:53

S manželom sa snažíme o bábätko

Dobrý den,

S manzelom sa snazime o babatko. 10 den cyklu sme mali posledny nechraneny styk a 12 den, cize 2 dni nato, mi zubar predpisl doxyhexal (nejaky zapal dentalneho chobota a korena zuba). Ovuláciu zvyknem mat tak 14, 15 den cyklu. Cize zatial by som tehotna byt nemala. Obavam sa, ze keby nejakou nahodou sa stane ze z horeuvedenej situacie otehotniem, ci spominane antibiotika mozu poskodit plod. Resp. Prestat ich brat? Zatial som zobrala 2 pilule.

Ďakujem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu Vaše obavy a je dobře, že se zajímáte, jaké léky je možné v těhotenství užívat ještě před otěhotněním. Doxyhexal je lék ze skupiny tetracyklinů, které mají bohužel škodlivý vliv na plod a v těhotenství se používat nemají, pokud existuje nějaký jiný lék, který je možno předepsat. Obzvláště nebezpečný je lék v druhé polovině těhotenství. Lék by mohl způsobit například zpomalení vývoje kostí a změnu zabarvení zubní skloviny plodu. Doporučuji Vám, abyste si pro jistotu nyní udělala test, zda těhotná nejste ještě z minulého cyklu. Pak by bylo vhodnější lék vysadit a změnit za jiný. Pokud ale nejste těhotná a ani ještě neproběhla ovulace, není důvod k obavám. Již jste antibiotika začala užívat, není rozumné je hned měnit kvůli možnosti vzniku resistence bakterií. Bylo by dobré s případnou změnou vyčkat alespoň 3 dny. Léčit zánět v dutině ústní je určitě třeba (neléčené záněty také neprospívají těhotenství), rozhodně léčbu nepřerušujte bez porady s lékařem.

Nevím, na jak dlouhou dobu Vám Váš zubař Doxyhexal předepsal. Pokud jde jen o pět dní, je možné lék doužívat, protože po oplodnění jde o situaci vše nebo nic; tedy pokud dojde k nějakému poškození embrya, nevyvíjí se a zaniká. Navíc poškození Doxyhexalem je v této fázi velmi nepravděpodobné. Ve dnech krátce po oplodnění se nevyvíjí kosti ani zubní sklovina. Pokud Vám lékař předepsal antibiotika na delší dobu a Vy byste se chtěla vyhnout jakémukoliv riziku, můžete požádat o změnu léčiv za taková, která jsou zaručeně vhodná pro těhotné. Ohledně změny, prosím, kontaktujte svého stomatologa, který dokáže posoudit, která z antibiotik by se na Váš problém hodila. Do budoucna Vám doporučuji, abyste své lékaře upozornila na možnost těhotenství, aby Vám již rovnou předepisovali léky s ohledem na možná rizika pro plod.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...