62312  16. 1. 2018 10:16:03

Každý můj zdravotní problém je řešen separovaně

Dobrý den,

Jmenuji se Eva, je mi 51 let. Můj dotaz zní: Může mít vysoký cholesterol, jaterní testy, částečná ztráta sluchu, hučení v uších a endokrinologická porucha souvislost? Každý můj problém je řešen separovaně, neměl by se na to podívat někdo komplexně?

Endokrinologická pacientka jsem od roku 2008 pro mikroprolaktinom hypofýzy, který po léčbě v r 2009 vymizel, byla jsem léčena Medokriptinem a poslední dva roky Dostinexem, od 2009 beru Letrox 50, na základě sono štítné žlázy, výsledky hormonů byly v normě. Dedične trpím 23proc. ztratou sluchu na obě uši, poslední půlrok se přidalo nepříjemné hučení v hlavě, nepřetržité, na ORL mi předepsali Vertimed, nepomáhá, ale mám ho brát. Dědičně trpím hypercholesterolemii. . za poslední rok se hladina rapidně zvýšila z 6, 5 na 8, 9 mmol/l, obvodní lékařka mi teď předepsala Sorvastu. Moje Jaterní testy byly před dvěma lety vysoké, příčina se nenašla, gastroenterolog to připsal Dostinexu, měla jsem i velkou psychickou a fyzickou zátěž.

Teď mám mírně zvýšené Ast a GMT mám 2, 22ukat/l. Trochu tomu rozumím, jsem laborantka. Myslim si, že nežiju zas až tak nezdravě, kvůli těm jaterkam jsem se musela hodně fyzicky šetřit. Poraďte mi, jestli existuje někdo, kdo by moje potíže zhodnotil komplexně. Vertimed mi byl předepsán bez jakýchkoliv vyšetření příčiny hučení v hlavě.

Předem děkuji za odpověď. Eva.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, paní Evo,

rozumím Vašemu dotazu, myslím, že Vaše úvaha je správná a skutečně je třeba se na všechny zdravotní problémy jednotlivce dívat komplexně. Možná to může být udivující, ale ten lékař, který má schopnost a možnost dobrého náhledu, je Vás praktický lékař. Zkuste všechny své obtíže probrat s ním. Nejlépe Vás zná, ví o Vašem celkovém stavu, všech nemocech, alergiích a anamnéze nejvíc. Další z lékařů, který by mohl posoudit všechny Vaše obtíže najednou, je obecný internista. Pokud máte ve svém okolí (na poliklinice například) někoho takového, obraťte se na něj. Rovněž lékaři celostní medicíny mívají cvik v tom podívat se na problémy člověka z větší šíře. Vyzkoušet můžete konstitučního homeopata s titulem MUDr. nebo lékaře, který se věnuje elektroakupunktuře podle Volla či podobné metodě.

Neznám Vaši podrobnou anamnézu, proto se mi obtížně bude hodnotit souvislost mezi Vašimi obtížemi, nicméně se o to pokusím.

Na vyšší jaterní testy může mít vliv celá řádka příčin. Může se jednat o pro Vás nadměrnou konzumaci alkoholu, ale z toho, co uvádíte, to může být také hyperlipidemie, tedy vysoké krevní tuky, které se v játrech ukládají a poškozují je. Častá je pak steatóza (ztukovatění) na ultrazvuku. Lék Dostinex také může negativně ovlivňovat jaterní testy, jak víte.

S Vašimi hodnotami lipidů lék na cholesterol určitě také doporučuji. Na nynější zvýšení cholesterolu může mít vliv menopauza, pokud se nacházíte v období přechodu. Cholesterol stoupává u některých žen kolem přechodu významně; může samotný přechod dokonce o nějaký ten rok předcházet.

Každopádně bych kvůli Vašim vyšším jaterním testům doporučila vyšetření laboratorní i sonografické, aby se ozřejmily důvody zvýšení a také stupeň poškození jater (jaterní enzymy, bilirubin, srážlivost, albumin, krevní obraz, hepatitidy, viry poškozující játra jako EBV, CMV a další, autoprotilátky, hodnoty ceruloplasminu, vyšetření moči a ostatní testy).

S vyšším cholesterolem by mohlo souviset ukládání tuků v tepnách, které by mohlo vést k jejich zúžení a způsobovat hučení v uších. Zde je na místě dovyšetření na ORL a na cévním, s provedením dopplerovského vyšetření tepen krku. Pokud příčina nebude zde, pak je další vyšetření a léčba v rukou neurologa. Vertimed se běžně užívá, nemusíte z něj mít obavu, nicméně byste měla být nejprve vyšetřená, abyste jej neužívala zbytečně, když by Vám například mohla ulevit rehabilitace krční páteře.

Jak vidíte, na to, aby se někdo mohl zabývat všemi Vašimi problémy komplexně, bude nejprve vhodné, abyste podstoupila důkladná vyšetření u specialistů. Se souborem výsledků pak doporučuji zajít za praktikem či internistou, případně pak lékařem celostní medicíny, kteří Vám pomohou se v tom zorientovat, případně Vás nasměrují dál.

Zatím Vám doporučuji, abyste se nadále stravovala dietně, nepijte alkohol, nejezte mastné, smažené, na živočišně tuky bohaté potraviny, omezte sladké, jezte dost vlákniny, hodně pijte a pokud to je možné, zařaďte nějakou pohybovou aktivitu.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...