62313  16. 1. 2018 15:03:06

Štípance průhledná tekutina

Dobrý den.

Prosím zdvořile o Vaši odbornou radu. Rád bych zjistil co mi je, proč to mám, a také jak postupovat při léčení.

POPIS:
Začátkem léta – někdy cca v červnu jsem měl na těle takové „ďobance“, a protože jsem si myslel že je to nějaké štípnutí ze zahrádky, nevěnoval jsem tomu pozornost s tím, že to přejde.
Někdy jsem si je i občas nechtěně poškrábal při svědění, ale stále jsem doufal že se to snadno zahojí protože jsem měl různých štípanců v životě ( je mi 53 let ) nespočítaně.
Bohužel se ty rány do dnešního dne nezahojily – viz. fotodokumentace níže.

Někdy koncem srpna jsem se začal tzv. „obsypávat“ čím dál tím více a to po celém těle. Když jsem se např. osprchoval a strhla se mi rána, tak z ní vytékala téměř průhledná tekutina.
Nebolelo jen svědilo

Přikládám fotodokumentaci.

Toto jsem zaznamenal jako první ve zmíněném červenci, později se to neuvěřitelně rozrostlo – viz. fota níže:

Začátek 1: http://prntscr. com/gufwta
Začátek 2: http://prntscr. com/gufxov
Začátek 3: http://prntscr. com/gufyup
Začátek 4: http://prntscr. com/gufy80

Další fáze:

Později se množství rozrostlo 1: http://prntscr. com/gug09p
Později se množství rozrostlo 2: http://prntscr. com/gug103
Později se množství rozrostlo 3: http://prntscr. com/gug2cq
Později se množství rozrostlo 4: http://prntscr. com/i18mwx

A rozrostlo se to jak houba až do této podoby:

Nejhorší fáze 1: http://prntscr. com/i18fbp
Nejhorší fáze 2: http://prntscr. com/i18g64
Nejhorší fáze 3: http://prntscr. com/i18h88
Nejhorší fáze 4: http://prntscr. com/i18bx8

Děkuji pěkně za odpověď

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

jistě tušíte, že taková vyrážka po celém těle není ani trochu obvyklá, může být dokonce velmi vážná, a že je třeba začít s tím ihned něco dělat. Podle Vašeho popisu a přiložených fotografií soudím, že jste v létě měl nějaké štípance či drobné ranky, které se infikovaly nejspíše Streptokokem, a dostal jste něco, čemu se říká impetigo. Typicky se na povrchu puchýřků vytváří povlak, který je medově zabarvený, udělá krustu. Může jít i ale o nějakou jinou bakterii a případně také plísňové onemocnění, to by se dalo zjistit až mikrobiologickým vyšetřením stěrů z ran. Jisté ale je, že to, co by možná v prvních dnech šlo ošetřit místně (byť v případě impetiga byste také dostal antibiotika), se rozšířilo do velice závažných rozměrů.

Nepokoušejte se o samoléčbu a okamžitě vyhledejte nejbližší kožní kliniku, nejlépe někde v nemocnici, kde by mohli mít k dispozici laboratoř a byla by možná případná hospitalizace. Kožní léze takových rozměrů nejsou jen kosmetickou vadou, v případě, že jste takto osídlen bakteriemi, mohou být v ohrožení i vnitřní orgány (v případě infekce Streptokokem se jedná o závažné postižení srdce a ledvin). Léčba bude určite celková, dostanete širokospektrá antibiotika na delší dobu, nejméně deset dní. Jakým způsobem pečovat o kožní léze Vám nejlépe poradí kožní lékař, zřejmě dostanete roztok, kterým se budou rány potírat.

Pokud se jedná o infekci Streptokokem (impetigo), jde o velmi infekční onemocnění, kterým se mohou nakazit lidé ve Vašem okolí. Je třeba úzkostlivě dodržovat hygienu, nepoužívat s nikým stejné prádlo, ručníky, nádobí, vše dezinfikovat včetně povrchů, vany, toalety. Po sprchování (kůži nenamáčejte ve vaně!) se osuště jemným oťukáváním, kůži netřete, použitý ručník rovnou vyperte na 90°C. Pokud se infekce potvrdí, bylo by vhodné vyšetřit i další členy domácnosti a případně je také léčit antibiotiky. To může udělat praktický lékař. Vám ale každopádně doporučuji urgentní vyšetření, abyste zahájil léčbu co nejdříve a vyhnul se možným život ohrožujícím komplikacím.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...