62314  23. 1. 2018 22:14:08

Zatvrdnuté útvary na podnebí

Dobry den,

prajem potrebujem poradit. Mam problem ktory som dodnes nevyriesil problem pretrvava od 3 mesica minuleho roka. Tj uz v Chronickom stave a to s hornym patrom teda podnebie ma stipe a cez sliznicu v slinach citim zahorknutu chut. A tak povedzme nejake zatvrdnute utvary ked po podneby prechazam jazykom akoby sa tam nieco dostavalo a zostalo tam alebo sa potom cez sliznicu dostava von. Tento problem sa zacal prejavovat s pobolievanim horneho zuba tj horna 5. Preto som dodnes problem riesil na stomatologiji gde na moju ziadost hornu 5 odstranili bola mrtva a vsak stacilo ju vraj len vicistit. Problemy neustali stale pocitujem nejaky tlak v zuboch a to hned najviac vedla tej vytrhnutej 5 tj zub 4.

Ktory podla rtg je zdravy no vedla neho to prave zacalo to nalievanie v podneby a rozsirilo sa to po celom hornom patre. Tak pre istotu endononce osetrili aj ten zub 4. Reaguje vitalne a nic mu nieje. Stale som sa stezoval na dany zub 4 jeho okolie k bodnebiu. Podla rtg ci detajlne alebo priamo snimok miesta nevikazuje nejaky problem. Tak sa vybavil v 12 mesiaci minuleho roka CT3D plnespektralne kde ani tam nic nenaznacuju probelm v zuboch. Dokonca som bol aj v nemocnici kde sa delal opng prinosovych dutin ale na orl sa pozrel len do ust. Moj zubar vylucil komplikaciu uz v zuboch tj jeho verdikt.

po těch všech vyšetřeních už bych opravdu dentální původ vyloučil. Rána se zaholija, čtverku jsme opravili a je vitální (což je důležité), na CT jsme nic neviděli. žádné další vyšetření už mě v tuto chvíli ani nenapadá. S pozdravem D. r Štefan. No aj napriek tomu stale citim nejaka zatvrdnut miesto hned v hrote zuba 4 prave stoho miesta sa to zacalo sirit dalej.

Ja to stale spajam stema zubama ine ma nic nenapadlo chcel by som zisit ci tieto problemy mozu vyvolat podnebne mandle i na internete som kdesi cital ze dokazu vytvorit bolest hornych zubu na tlak skus. Ci dokazu takto naliat podnebie a zmenit tvar i ked na oko sliznica ok. Prosim vas moc o radu trapim sa takto uz dlho a pocitujem ze ma steho polievaju lokte na rukach pritem sem vzivote problemy nemal ani nemarodujem nic prosim vas o radu jestlik bude zajem mozu zaslat nejake foto z ct.

Moc dekuju spozdravem Vlado.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, pane Vlado,

chápu, že po tak dlouhé době vyšetřování a ošetřování jste z Vašeho problému ztrápený a Vy i Váš zubař jste bezradní.

Po té době, co se o Vás Váš zubař takto stará, je nepravděpodobné, že se jedná o stomatologický problém. Bolestivý zub je pryč, čtyřka ošetřená, věřím, že dobře. CT neukázalo zánětlivá ložiska v dutině ústní, na snímku dutin také nejsou známky zánětu.

Jsou tady ještě možnosti, které mne napadají ze stomatologické problematiky. Jedna možnost je, že trpíte bruxismem (skřípáním zubů v noci), nebo zatínáním zubů. Oboje přetěžuje zuby, klidně jen některé, ty jsou pak bolestivé a jejich okolí oteklé. To by Váš zubař ale měl být schopen poznat ze stavu zubů a nechat Vám případně vyrobit chránič proti bruxismu, který se na noc nasazuje na chrup.

Další věc, která mně napadla je, že někteří lidé špatně snášejí výplně některých zubů (zejména kovové, amalgámové plomby). Ty mohou u citlivých jedinců způsobovat problémy. Je možné nechat si výplně vyměnit. Než byste se ale do toho pouštěl, bylo by vhodné najít lékaře se zaměřením na alternativní medicínu, který vlastní přístroj EAV (elektroakupunktura dle Volla). Ten by Vám ve spolupráci s Vaším zubařem na přístroji otestoval na alergie materiál na budoucí nové plomby, abyste si nenechal předělat celou pusu za spoustu peněz, a byl pak třeba alergický i na novou výplň. Akupunkturista s přístrojem EAV by byl i schopen odhalit, zda není souvislost nemocných zubů s vnitřními orgány, jak to popisuje tradiční čínská medicína. Lékařů se znalostí akupunktury a vlastnících EAV přístroj je v Čechách i na Slovensku hodně, podívejte se, prosím, na internet.

Dalším logickým krokem je důkladné vyšetření na ORL. Kromě dutin by Vám měli vyšetřit mandle, měkké patro, hrdlo, hlasivky, nos i uši a vše, nač dohlédnou. Měl byste mít provedené výtěry z krku a nosu, aby se vyloučila bakteriální a kvasinková infekce. Můžete mít také zvětšenou uvulu (takový ten plandavý kousek mezi patrovými oblouky) nebo příliš dlouhé a povolené měkké patro, které by Vám mohlo způsobovat chrápání a uvízávaní potravy nad měkkým patrem. To by se potom řešilo operativně.

Pokud z hlediska krčního, nosního a ušního budete v pořádku, měl byste být důkladně vyšetřený u praktického lékaře. Měl by Vám provést celkové odběry – krevní obraz, vyšetření na cukrovku, nemoci štítnice, jater, ledvin, parametry zánětu, alergie, celkové hladiny protilátek IgA, IgG, IgE. Některé z vnitřních nemocí, jako cukrovka a jaterní nemoci mohou dělat pachuť v ústech. Když by se prokázalo něco v testech, budou následovat další vyšetření jako například ultrazvuk břicha.

Různé alergie (na potraviny jako lepek, mléčná bílkovina, ale také na pyl, prach, roztoče, zvířecí srst a další) mohou způsobovat otoky a svědění měkkého patra. Pokud by bylo podezření na alergii dle testů u Vašeho lékaře, měl byste pak být vyšetřen specialistou alergologem imunologem.

Také by Vám praktický lékař měl vystavit žádanku na gastroskopii. Jednou z častých příčin otoků dutiny ústní a pachuti v ústech (nejčastěji kyselé, někdy i hořké) bývá gastroesofageální reflux, při kterém se kyselý obsah ze žaludku dostává do jícnu a do úst. Léčba spočívá v podávání léků na snížení kyselosti žaludečního obsahu – takzvané blokátory protonové pumpy (Helicid, Omeprazol, Lanzul, Controloc…). Pokud by bylo podezření na reflux a vyšetření na gastroskopii negativní, pak je ještě možné podstoupit 24 měření jícnové pH metrie, která určí, zda se jedná či nejedná o reflux a jak je těžký. Toto vyšetření provádějí na gastroenterologii.

Prozatím Vám doporučuji, abyste nadále pečoval o dutinu ústní, užíval probiotika, vitamíny ze skupiny B a případně vyplachoval ústní vodou Tantum Verde. Vzhledem k tomu, že je možné, že se jedná o reflux, doporučuji Vám, abyste držel nedráždivou dietu, nepil alkohol, kávu, nekouřil. Jezte menší porce několikrát denně, na noc si hodně podkládejte a nejezte dvě hodiny před spaním.

Věřím, že některá z navrhovaných pravděpodobných příčin se ukáže jako správná a najde se brzy řešení, které Vám pomůže zbavit se Vašich obtíží.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...