62315  21. 1. 2018 13:02:21

Biele bodky na žaľudi

Dobry den,

prosim vas, z dna na den sa mi vyhodili na spicke zaluda 2 biele bodky. Neviem ci su to potnicky alebo nieco vaznejsie, bol mi kultivacne zo sterov zisteny enterococcus faecalis, mozno je to sposobene tym. Rad by som vam poslal aj foto, to vam povie urcite viac.

Dakujem velmi pekne za vasu odpoved, velmi by ste mi vasou odpovedou pomohli a poradili.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

bílé skvrnky na penisu mohou bý příznakem zcela banálním, například se může jednat o ucpané žlázky, ale mohou být projevem infekčního onemocnění. Dá se předpokládat, že u Vás je původ ve zjištěné nákaze Enterococcem. Nevím, zda máte nějaké problémy jako například bolesti či pálení při močení či sexu, zda jsou ještě nějaké jiné změny na Vašem penisu, jestli máte nějaké další příznaky jinde po těle, případně celkové známky infekce jako zvýšenou teplotu a další. To by lépe napovědělo, oč by se mohlo jednat. Z fotografie a stručného popisu mohu jen obecně nastínit, jaké mohou být možnosti.

Při nálezu Enterococca v moči, močové trubici či na penisu je vhodné léčit antibiotiky dle citlivosti, jak Vám jistě doporučil urolog. Enterococcus faecalis do močové trubice a na penis nepatří. Jde o bakterii, jejiž přirozený výskyt je v trávicím traktu. Nákaza je možná při nedostatečném dodržování hygieny, při nechráněném orálním, análním ale i vaginálním styku. Infekce může být nebezpečná u lidí, kteří trpí oslabenou imunitou, HIV/AIDS, léčí se imunosupresivy či jsou jinak ve špatném zdravotním stavu. U jinak zdravých lidí způsobují záněty v dutině ústní (například kořenový kanálek), zejména pak záněty v oblasti močového a pohlavního ústrojí. Kromě antibiotické léčby je třeba vyvarovat se nechráněného styku, tedy používat kondom. Doporučuji nechat prohlédnout i sexuálního partnera či partnerku a případně také léčit, je-li to aktuální. Během nákazy je třeba dbát na hygienu, nepoužívat společné mýdlo, ručníky a ložní prádlo, intimní partie udržovat v suchu a v čistotě. Penis si neomývejte mýdlem, vysušuje jemnou kůži a mohlo by Vám to spíše uškodit. Na oblast varlat ani penisu rovněž nepatří chemické látky jako parfémy a parfémované produkty. V každém případě platí, abyste se nepokoušel bílé tečky odstraňovat, vymačkávat či propichovat, protože by mohlo dojít k vážnému rozšíření případné infekce.

Až budete přeléčený antibiotiky, prohlédněte si znovu a případně vyfoťte tečky na penisu, jestli se jejich velikost zmenšila, či zda tečky zmizely. Pokud ano, dá se předpokládat, že problém byl bakteriální a je vyřešený léčbou. Pokud se velikost ani obsah pupínků během léčby a po ní nezmění, je na místě konzultovat urologa. Podle stěrů netrpíte kapavkou, výtok zřejmě nemáte, nález vřídků při syfilis také vypadá jinak, jde o červený tvrdý flek, toho bych se tedy neobávala. Při genitálním oparu (herpes), další časté pohlavní nemoci, jsou na kůži spíše puchýřky, zpočátku vyplněné čirou tekutinou, mohou se druhotně infikovat. Na herpes to podle fotografie ani popisu nevypadá. Plísňové onemocnění také typicky nevytváří nález podobný Vašemu.

Existují další možní mikrobi, kteří by mohli způsobit podobný nález a nemuseli by být citliví na podávaná antibiotika, takže pokud by se Vám zdálo, že se tečky zvětšují, jejich okolí je bolestivé, zarudlé, či se zánět začal šířit do žaludu, vyhledejte lékaře ihned. Jinak vyčkejte po léčbě.

Když by byly pochybnosti a po léčení by se nález nezměnil či zhoršoval, Váš urolog může odebrat vzorek z bílých teček a zaslat na vyšetření buněk pod mikroskopem, aby se objasnila příčina a vyloučila závažná onemocnění včetně nádorového původu.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...