62316  6. 2. 2018 17:02:55

Hirsuties papillaris na penise

Dobrý deň,

chcem sa spýtať na Hirsuties papillaris penis - v okolí koreňa žaluďa mám čiarky. Existuje nejaký prípravok - tablety, či tobolky, masť na ich odstránenie?

Ďakujem,
Vlado.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, pane Vlado,

podle fotografie to skutečně vypadá na Hirsuties papillaris penis. Jde o neškodné útvárky, které se objevují u mužů mezi dvacátým a čtyřicátým rokem kolem okraje žaludu. Nachází se zhruba u třiceti (některé zdroje uvádějí až čtyřiceti) procent mužů, nejvíce u neobřezaných. Jedná se o drobné bradavkovité výběžky provázející nervová zakončení. Někdy bývají průhledné, někdy bělavé, bývá v nich uložený tuk. Je to vcelku běžný jev, který nijak nesouvisí s pohlavním životem, sexuálními aktivitami ani hygienickými návyky. Nejde o onemocnění a tudíž se nemůže stát, že by se od Vás někdo nakazil. Chápu, že to může být nepříjemné na pohled a možná vzbuzovat otázky u partnerky. Pokud tomu tak je, vysvětlete svému protějšku, že se jedná o neškodné útvárky, které nejsou projevem žádné nemoci, prostě jen existují podobně jako pihy či bradavičky. S věkem se často stávají méně výrazné.

Možnosti řešení existují. Rozhodně se je nesmíte pokoušet odstraňovat, propichovat ani vymačkávat, protože byste si mohl způsobit bolesti, zánět a závažné komplikace. Protože se prakticky nevyskytují u obřezaných mužů, je možné zvažovat jako řešení obřízku, nicméně nejde o zákrok bez rizika a není stoprocentně zaručené, že se výrůstků zbavíte. Pokud byste se rozhodl pro obřezání, lze očekávat, že by se hirsuties mohly změnšit či časem zcela vytratit.

Další možností je odstranění laserem či kryoterapií (zmražením). Chirurgické odstranění ani další metody se nedoporučují, bývá po nich bolestivé zjizevnatění. Odstranění laserem a kryoterapie také mohou zanechat jizvičky či necitilivé oblasti. Je třeba to důkladně zvážit a probrat s lékařem.

Je možné najít návody na domácí odstraňování těchto výběžků pomocí různých prostředků jako zubní pasta, antibiotické masti, tea tree olej či ricinový olej. Jde o to, že se při vysušení stávají útvárky méně nápadné. Tento postup rozhodně nemohu doporučit. Zubní pasta je sice vysušující, nicméně obashuje spoustu chemikálií (často také abrasivní, tedy obrušovací látky) a dalších přísad nevhodných pro aplikaci na citlivou kůži. Oba zmíněné oleje (zvláště tea tree) velmi vysušují, mohou způsobit popraskání, pálení a bolestivost, někdy je důsledkem zavlečení infekce. Tea tree olej se nesmí aplikovat neředěný, je velmi agresivní a může alergizovat. Antibiotické ani jiné masti nemají na výskyt výrůstků žádný efekt. Potom místo neškodných výrůstků můžete řešit bolestivý zánět penisu.

Než se rozhodnete pro jakýkoliv postup, doporučuji Vám, abyste navštívil dermatologa ke konzultaci. Je potřeba provést odborné vyšetření, zda se nejedná o kondylomata, která jsou virového původu, o projev genitálního oparu, případně nějaký jiný problém. Byť to tak podle fotky nevypadá, úplně vyloučit to nemohu. Dermatolog Vám může poradit pro Vás vhodné postupy, vysvětlit, jak by vypadala léčba laserem či kryoterapie. Pokud byste se chtěl nechat obřezat, pak navštivte urologické pracoviště.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...