62317  13. 2. 2018 9:51:00

Onemocněla jsem na běžnou chřipku

Dobrý den,

5, 2 jsem onemocněla s podezřením na běžnou chřipku, kašel, rýma, bolesti kloubů a teplota 38, 5. Paní doktorka mi odebrala krev na CRP vyšetření. Hodnota byla 76mg/l, byla jsem přeléčena antibiotikama. Po týdnu mi hodnoty klesly na 4, 5mg/l. Ale stále přetrvává kašel, špatně se mi dýchá a při zátěži se přidáná i bušení srdce.

Proč, když jsou CRP hodnoty v normě? Dříve jsem se léčila i na alergologii a někdy jsem měla problémy i s dechem. Ale již několik let alergologii nenavštěvuji, byla jsem dosud bez problémů.

Děkuji.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

pokud jste onemocněla 5.2 a dostala jste antibiotika na týden ihned ten den, tak jste antibiotika dobrala teprve včera, pokud správně počítám. To je ještě docela krátká doba na to, abyste se infekce úplně zbavila a je normální, že některé příznaky přetrvávají. Předpokládám, že kašlete méně a nemáte již horečku. Je dobře, že Vaše lékařka má v ordinaci možnost stanovení CRP. Je to ukazatel zánětu, který svědčí pro akutní infekční zejména bakteriální onemocnění. To, že u Vás bylo takto vysoké, bylo dané tím, že Vaše nemoc byla způsobená právě bakteriemi, nikoliv chřipkou, která je virová a CRP u níc takto nestoupá. Vaše lékařka zjevně zvolila správná antibiotika a hodnota CRP klesla na normu. To znamená, že bakteriální zánět v těle je na ústupu a většina či všechny bakterie by měly být antibiotickou léčbou zvládnuty. Nicméně to nemusí znamenat, že se Vaše tělo ještě nepotřebuje léčit.

Není vůbec neobvyklé, že i po přeléčení antibiotiky přetrvávají příznaky jako kašel, únava a v důsledku proběhlé infekce dýchacích cest ztížené dýchání. Je tomu tak i u Vás. Organismus se musí zbavit zbytků bakterií, průdušky stále vytvářejí hlen, který obsahuje bílé krvinky, odumřelé buňky a zbytky bakterií, aby se plíce očistily. Proto stále kašlete. Zhoršené dýchání může být také projevem probíhající infekce dýchacích cest, také bušení srdce po námaze je příznakem toho, že se ještě potřebujte doléčit. Je to období rekonvalescence.

Doporučuji Vám, abyste ještě týden zůstala v pracovní neschopnosti, protože budete nyní oslabená a snadno byste se v období chřipek mohla nakazit další nemocí. Měla byste mít klidový režim, hodně odpočívat, pít velké množství tekutin 2-3 litry, abyste usnadnila vykašlávání. Na usnadnění tvorby hlenu a snazší odkašlávání je možné použít léky zvané mukolytika, mezi které patří Bromhexin, Mucosolvan, Ambrobene, ACC long. Nekombinujte je s léky na zastavení kašle. Můžete také užívat bylinné sirupy na kašel a lepší imunitu jako jitrocelový sirup, echinaceový sirup, Hedelix. Vhodné jsou vyšší dávky vitaminu C. Na podporu imunity lze kromě Echinacey zkusit také Imunoglukan, Preventan či jiné volně prodejné přípravky. Vhodné jsou bylinkové čaje (lípa, jitrocel, černý bez), zázvorový čaj, tradiční cibule s cukrem. Zvlhčujte si vzduch v bytě například ručníky na topení. Váš stav by se měl postupně vylepšovat a měla byste se do týdne cítit skoro či úplně dobře. V některých případech může přetrvávat kašlání tři týdny až měsíc.

Pokud byste se po týdnu doma stále cítila slabá, kašel se nelepšil, přetrvávalo obtížné dýchání a bušení srdce, je na místě kontrola u praktické lékařky, kontrolní laboratorní vyšetření (CRP, krevní obraz, sedimentace a další dle příznaků), také rentgenový snímek plic. Podle výsledku by se řídilo další léčení (další antibiotika, antihistaminika ke snížení otoku v průduškách apod.).

Jestliže byste se ale cítila hůř, Vaše dušnost měla charakter lapání po dechu, sípání, či byla významná tak, že by Vás omezovala při běžných aktivitách, nelepšila se, či se dokonce horšila, pokud byste měla zvýšenou teplotu nebo opět horečky, bušení srdce v klidu či bolesti srdce, tlak na hrudi či další varovné příznaky, jděte k lékaři ihned. Do víkendu zbývá ještě pár dní, vždycky můžete při pochybnostech navštívit praktickou lékařku nebo ji konzultovat telefonicky.

Přeji Vám, abyste se brzy cítila lépe a Vaše obtíže se rychle mírnily.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...