62318  21. 2. 2018 19:41:35

Mala som cytologické a histologické vyšetrenie

Dobry deň,

Mám 50 r. a v rámci preventívnej prehliadky som absolvovala cytologické a histologické vyšetrenie s negativnym výsledkom. Keď som žiadala svojho lekára ešte o odobratie vzorky na určenie ne/prítomnosti chlamídie a ureaplazmy odmietol s odôvodnením, že je to zbytočné ak nemám žiadný problém, okrem toho predchadzajúce vyšetrenia by to ukázali. Ak problém ma manžel tak má si ho riešiť on hoci všetky články hovoria o liečbe oboch partnerov.

Manžel už asi rok bojuje s opakujúcim sa zápaľom močovej rúry, občasným výtokom a bolesťou semenovodu. Jeho odbery boli tiež v poriadku až na nejaký zápal, ktorý bol vyriešený antibiotikami. Tak sa pýtam či aj napriek všetkému mám si dať tieto testy urobiť, alebo byť spokojná s odpoveďou môjho lekára.

Ďakujem lg.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

na Vaši otázku nedokážu odpovědět úplně jednoznačně. Zkusím to vzít obšírně, abyste se v problému mohla zoreintovat a rozhodnout se.

Píšete, že Vy sama nemáte příznaky, ani problémy, z gynekologického hlediska jste v pořádku, a léčí se Váš manžel pro opakovaný zánět močové trubice. Pokud manžel neměl zjištěná ureaplasmata a ani chlamidie, jeho problémy byly způsobené nějakou běžnou bakterií a byl přeléčený, rozumím tomu, že z pohledu Vašeho gynekologa by Vaše vyšetřování bylo zbytečné.

Pokud ale máte podezření, že se u manžela jednalo o ureaplasmata či chlamydie, pak byste nejspíše vyšetřená být měla. U ureaplasmat je sporné, zda byste při absenci příznaků byla po průkazu bakterií léčená antibiotiky. Je sice pokázané, že ureaplasmata mohou způsobovat kromě vaginálních a močových zánětů kloubní obtíže, ale není jednodnoznačně prokázáno, že by nějaké vážnější komplikace vznikaly u žen, u kterých se nákaza nijak neprojevila.

U chlamydií je naopak prokázáno, že způsobují četné komplikace i tehdy, když je nákaza bezpříznaková. Chlamydia trachomatis je pohlavně přenosná a způsobuje obtíže v oblasti gynekologické a močové, od lehčích zánětů po vážné postižení vnitřních pohlavních orgánů a uzlin. Chlamydia pneumoniae způsobuje omocnění dýchacích cest, komplikací bývají kloubní obtíže, kašel, únava, suché oči atd.. Vyšetření těchto chlamydií nepatří gynekologovi, spíše infekčnímu pracovišti, plicařovi, praktickému lékaři. Pokud se zjistí infekce chlamydiemi, léčí se antibiotiky dlouhodobě několik týdnů, někdy i měsíce dle příznaků a zkušenosti pracoviště.

Ureaplasmata se prokazují speciální kultivací z odebraných vzorků, také se dají vyšetřit protilátky z krve. Chalmydie jsou nitrobuněční parazité. K vyšetření se používá materiál odebraný z močové trubice či čípku kartáčkem tak, aby ve vzorku byly nějaké buňky. Také zde je možné vyšetření z krve.

Nemyslím si, že by se z vyšetření u genekologa v rámci prevence zákonitě poznalo, že trpíte jednou z těchto infekcí, ale raději se ujistěte u gynekologa, co a jak Vám vyšetřoval.

Pokud tedy máte příznaky infekce močových cest jako pálení, řezání, krev v moči či jiný významný močový nález, pokud máte vaginální obtíže jako bolest, svědění či výtok, jestli na sobě pozorujete kloubní nemoci, únavu, zvětšování uzlin v tříslech, chronický kašel atd., můžete naléhat na vyšetření u gynekologa či se obrátit na praktika k vyšetření krve na protilátky, zejména na chlamydie. Také se nechte vyšetřit v případě, že infekce byla zjištěna u manžela. V opačném případě bych vyšetření považovala za zbytné.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...