62319  28. 2. 2018 11:43:53

Na penise mám hnedofialovú škvrnku

Dobrý deň,

1) na koži zhora penisu mám hnedofialovú škvrnku, priemer 3 mm, je minimálne vystúpená, mám ju už asi 2 roky, nebolí, nesvrbí, je normálne suchá, stále rovnaký tvar, ani sa nijako neprejavuje. Mám cez 40 rokov. Je nutné navštíviť urológa?

2) na predkožke mám zo spodu pod žaluďom belavú škvrnu, skôr bielu šupinu, niekedy sa aj rozšíri do strán, je ako zhrubnutá koža, nebolí, nemokvá, nesvrbí, mám ju už niekoľko rokov. Mám cez 40 rokov. Je nutné navštíviť urológa?

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

oba projevy na penisu mohou být zapříčiněny větším množstvím nemocí, z nichž některé jsou neškodné, jiné mohou být nebezpečné. Bohužel Vám nejsem schopna na základě přiložených fotografií a popisu s jistotou řici, ke které skupině Vaše projevy patří. Vzhledem k tomu, že máte oba kožní projevy tak dlouho, nemění se, nekrvácejí, nebolí, nehnisají ani se jinak neprojevuji, je pravděpodobnější, že půjde o něco neškodného. V případě tmavé skvrnky se může jednat o bradavičku, znaménko, může to být jizva po nějakém poranění a další. U šupinaté skvrny předkožky, který mně spíše od pohledu připomíná vřídek, se může jednat například o plísňové onemocnění či lichen planus (lišej).

Existují ale také případy, kdy se na pohled neškodné kožní změny ukázaly být projevem vážnějších nemocí. Vaše skvrnky mi nepřijdou jednoznačně typické pro nějakou z těchto chorob, ale vyloučit je bez vyšetřeni nelze. Jde o sexuálně přenosné nemoci, infekční nemoci a v neposlední řadě rakovinu penisu. Například u syfilis se vyskytuje tmavý, červený či červenohnědý tvrdý pupenec nebo vřed, který je prvním z projevů nákazy. Nejspíše byste ho ale neměl takto dlouho bez dalších projevů. U infekce chlamydiemi se mohou oběvit bělavé fleky na penisu, společně se zvětšenými uzlinami. Při genitálním oparu se na penise objeví puchýřky, které, pokud se strhne jejich kryt, mohou vypadat jako vřídek. Ale většinou se šíří a mívá je navíc i sexuální partner či partnerka. U rakoviny penisu se mohou na penisu nacházet různé útvary, výrůstky i změny barvy, nemusí bolet, někdy se objevuje krvácení, někdy otok, jindy výtok z močové roury.

Vzhledem k výše uvedenému se domnívám, že byste měl navštívit kožní či venerologickou ambulanci, kde změny mohou posoudit a odebrat vzorek tkáně na vyšetření buněk, aby se vyloučily závažné příčiny skvrn.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...