62320  1. 3. 2018 12:47:30

Bolesť v podbrušku nad penisom

Dobrý deň,

prosí Vás o radu. Navštevujem urológa z dôvodu bolestí a tlaku v podbrušku. Bolieva ma to teste ad penisom a na tlak aj na pravej aj na ľavej strane. Posledné vyšetrenie ukázalo: N30. 0 Akútna cystitída, N41. 8 Iná zápalová choroba prostaty, N30. 2 Iná chronická cystitída. To všetko na základe sona. Tieto problémy mám uč cca dva roky. Predtým mi robili aj PSA a markery. To bolo v poriadku.

Posledne pred cca tromi týždňami mi urológ na základe posledného vyšetrenia naordinoval medocyprín po krorom som do troch dní dostal vysoké horúčky ( ale možno že to bola iba chrípka ) Robili mi vyšetrenie na plúcnom kde mi zobrali aj krv a všetko bolo ok, iba CRP bolo 18, 02. Zmenili mi antibiotika na Augmentin. Tie už potom zabrali. Teraz mi dal urológ nejake tabletky na 90 dní.

No tie bolesti pretrvávaju a dokonca sa aj stupňujú. S močením je to tiež kadejaké. Niekedy ma to chytí a musím čúrať aj 3 x za polhodinu a ide to ťažko :-( Bolia ma z toho asi, aj veľmi kríže. Poradte mi prosím Vas, nechcem tam chodiť ako na klavír a ako nejaký hypochonder. Inaš okrem toho mám aj na lavom semmeníku ( a to už aj cca 10 rokov ) zdurené žilky, ( alebo tie privody k semeniku ) urolog to prirovnal ku krčovím žilám. A to ma bolieva tak isto.

ďakujem za rady velmi pekne
Miro

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, pane Miro,

chápu, že takto dlouho trvající bolesti a obtíže komplikují život a dělají Vám starosti. Bohužel jste sice velmi výstižně popsal, jaké jsou Vaše obtíže, ale nepíšete, jaký je Váš celkový srav a další detaily, jaká je nyní Vaše léčba a ani jaká vyšetření s jakým výsledkem jste prodělal. Takto mohu být pouze dosti obecná a je možné, že Vám budu opakovat něco, co již víte, vyzkoušel jste nebo Vám to již bylo vyšetřeno.

V případě chronického zánětu močového měchýře a prostaty je třeba nejprve zjistit, jestli v pozadí nestojí jiná onemocnění. Kromě obyčejného ultrazvuku se dělá dynamická scintigrafie ledvin a vylučovacího traktu (rentgenové vyšetření zaměřejé na zobrazení vylučování moči, zda není někde zúžení, moč nezatéká, kam nemá atd.), pokud jsou dále nejasnosti tak intravenózní vylučovací urografie (rentgenové vyšetření vylučování po vstříknutí kontrastní látky do žíly) a pak cystoskopie, při které se lékař koukne do močového měchýře přímo.

Samozřejmostí je laboratorní vyšetření krve na zánětlivé ukazatele, pak také zaměřená na nemoci vedoucí k oslabení imunity a náchylnosti k infekcím (cukrovka, stavy imunosuprese). To může udělat Váš praktický lékař či lépe imunolog ve Vašem případě. Také je nezbytné opakované mikrobiologické vyšetřeni a stěr kartáčkem z močové roury.

V léčbě se používají antibiotika nebo jim podobné léky, které se podávají dlouhodobě v řádu měsíců. K tomu doporučuji užívat brusinky, D-manózu, lichořeřišnici větší a probiotika obsahující Lactobacillus, můžetebi urologický čaj. V případě užívání bylin je střídejte po měsíci a dělejte přestávky na pár týdnů, abyste neměl alergii. Zkusit mlžete vakcínu Uro-vaxom, která se podávánvždy po zvládnutí akutního stavu opakivaně. Rovněž se dá doporučit Wobenzym. Vlékárně Vám vše ukáží a poradí s výběrem. Zvolte lékárnu s erudovným magistrem, ne s farmaceutickými asistentkami, aby Vám nenanutili hromadu doplňků, ale spíše se nad problémem zamysleli, protože na podporu imunity i léčbu močového traktu existuje celá řada doplňků stravy.

Určitě nechejte vyšetřit i svou sexuální partnerku, aby nedocházelo k opakovaným infekcím od ní.

Je třeba dodržovat obecná opatřeni. Dost pijte - 3 litry za den, nepijte kávu, alkohol, které odvodňují, bublinkové nápoje, vynechejte dráždivá jídla a nápoje. Snažte se neprochladnout. Nechoďte plavat do stojatých vod ani bazénů. Po ejakulaci se dojděte vymočit.

V neposlední řadě Vám doporučuji konstituční homeopatii anebo akupunkturu, kde by Vám lékař měl pomoci s harmonizací celého organismu. Na Slovensku i v Čechách jich je spousta, hledejte někoho s lékařským titulem.

Ke zvážení je rovněž konzultace na jiném urologickém pracovišti. Zvolte velkou kliniku, nemocnici či fakultná nemocnici s dobrým laboratorním a technickým zázemim a zkušeným personálem. Víc hlav víc ví, je možné, že někoho ještě něco napadne. Vezměte s sebou všechny dosavadní výsledky a s vyšetřením neotálejte.

Ohledně křečových žil na varlatech se můžete nechat vyšetřit i na cévním, nebo se svěřte praktickému lékaři, může Vám předepsat například Detralex, který omezuje zánět žil. Je třeba varlata vyšetřit a znát také Váš celkový zdravotní stav.

Snad jsem Vám trochu napomohla zorientovat se v problému. Doufám, že se brzy najde způsob, jak Vám ulevit.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...