62322  28. 2. 2018 18:43:12

Tlak na obličeji spojený se zhoršeným vidění

Dobrý den,

rád bych položil dotaz, který mě trápí již 3 roky. Co mi je? :-) Trošku úsěvné, ale smutné. Je mi 48 let a před 3 lety jsem se probudil a ucítil jsem tlak na pravé straně obličeje spojený se zhoršeným vidění. Navštívil jsem očního, ten mi předepsal brýle na čtení. Po několika návštěváh kdy problém přetrvával jsem postupně navštívil ORL, zubní, až jsem skončil na neurologii. Zde nejprve léčba "škubáním" krkem, poté cca rok léky na uvolnění a rehabilitace. Soukromě cca pů roku fyzio terapie. Bez výsledku. Nsledně na neurologii kapačky a nakonec antidpersiva, která jsem po roce vysadil, protože mi přinesly + 15 kg a výsledek nulový.

Dnešní stav: permanentní tlak na pravé straně obličeje, vedoucí od krku přes ucho až k oku. Oko zhoršené vidění, permanentní jemná bilest, případně svědění - poslední návštěva očního. - u něj vše OK. Mám dojem, že to již nejsem schopen vydržet. Ráno se probouzím s tím, že zjišťuji jestli je tlak stále či nikoli a během dne dochází spíše ke zhoršení. Veškerá vyšetření, která proběhla před 2 lety CT mozku, EEG. negativní. Krev negativní. Neurolog mi nakonec diagnostikoval somatoformní poruchu s tím, že na jiná vyšetření mě již nemusí posílat. Když jsem bral antidepresiva, výsledkem byla únava ale stále stejný pocit tlaku. Po jejich vysazení je to pořád stejné. Za 3 týdny jdu na kontrolu a neočekávám, že mi nabídne další jiné řešení než antidepresiva.

Měli byste, prosím, nějakou radu? Petr.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, pane Petře,

je mi líto, že Vás taková obtíž trápí již tak dlouho. Jistě je to velice nepříjmené, možná se cítíte po tolika vyšetření a léčení unavený a zkroušený. Chápu, že Vás to zmáhá a mate dojem, že to už nevydržíte.

Myslím, že jste postupoval tak, jak se má. Je dobře, že jste byl důkladně vyšetřený na očním, na ORL a na neurologii, take bylo správné vyzkoušet rehabilitaci.

Z vyšetření, která jste neměl nebo neuvádíte, by bylo vhodné doplnit ještě magnetickou rezonanci hlavy s konstrastní látkou na zobrazení cévního řečiště. Tam by Vás měl odeslat Váš neurolog. Přeci jen je to vyšetření přesnější než CT, které jste měl navíc dělané před dvěma lety. Je sice možné, že se na nic nepřijde, přesto se domnívám, že byste měl vyšetření každopádně postoupit, než se budou dělat jednoznačné závěry ohledně psychického podkladu Vašich obtíží. Pokud by se Váš neurolog zdráhal Vás na vyšetření odeslat, doporučuji najít si jiné pracoviště ke konzultaci. Ostatně druhý názor na věc nemůže uškodit v žádném případě. Vhodná by byla neurologie v rámci nějaké velké kliniky nebo nemocnice, kde mají dobré technické a personální zázemí. S sebou si vezměte zprávu z vyšetření a podrobně potíže popiště včetně toho, že Vám nezabrala antidepresiva.

Nevím jaká Vám Váš neurolog dělal laboratorní vyšetření. Předpokládám, že Vám dělali odběry včetně vyšetření na neurotropní viry (postihující nervy). Zeptejte se, prosím. Po tak dlouhé době není pravděpodobné, že by se na něco přišlo, možná by ale stálo za to, pokud se to nedělalo, vyšetřit krev na virové infekce, které postihují nervy jako například herpes simplex, borrelióza a další. Zejména u herpetického viru mohou být projevy jednostranné jako mate Vy.

Dále Vám mohu doporučit, abyste vyhledat lékaře akupunkturistu (kontakty snadno najdete na Googlu, jen je třeba najít někoho s lékařským titulem a pokud možno delší praxí). Akupunkturista Vám může pomoci s léčením nepříjemných projevů a zároveň se může podílet na procesu vyšetřování svým odborným názorem a zkušeností. Třeba jej take napadne něco dalšího, na co se nepomýšlelo. Také na akupunkturu s sebou vezměte dosavadní zprávy.

Až budete důkladně vyšetřený a pokud se nakonec úplně vyloučí tělesná příčina obtíží, je možné uvažovat o tom, že se jedná o somatoformní poruchu. V tom případě problém neřešte na neurologii, ale najděte si psychiatra a psychoterapeuta, který Vám vybere pro Vás vhodné léky, když budou potřeba a naučí Vás techniky, pomocí kterých byste mohl problém lépe zvládat.

Zatím Vám mohu doporučit užívání hořčíku, vitamin B (například v kombinaci jako Magne B6), neužívejte dlouho, jen měsíc, pak udělejte na měsíc přestávku. Určitě jste něco podobného bral, nicméně horčík a vitamin skupiny B jsou vždy dobré na regeneraci nervů. Můžete také vyzkoušet homeopatika (například pro teď Sedatif 3xd, Hypericum Perforatum 9ch 3xd), nicméně bych Vám ve Vašem případě doporučila obrátit se na homeopata. Často narazíte na lékaře, kteří ovládají oboje, akupunkturu i homeopatii, to by pro Vás mohla být rovněž cesta.

Držím Vám palce, abyste brzy našel cestu, která Vám pomůže zbavit se Vašich obtíží.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...