62323  7. 3. 2018 4:53:02

Otcovi diagnostikovali diabetes mellitus

Dobrý deň,

Píšem Vám v mene svojho otca. Má 65 rokov, 180cm, 101kg. Pred 5 rokmi mu diagnostikovali diabetes mellitus, musí si 5x denne pichať inzulin a 6x denne jesť. Má aj dnu a pred zhruba 17 rokmi mal trombozu. Pred mesiacom mu diagnostikovali zlcove kamene a mal byt operovany zajtra - mali mu vybrat zlcnik. Ale vcera navstivil lekara kvoli bolestiam v pravej nohe, podstupil rôzne vysetrenia a lekar mu diagnostikoval znova trombozu a tak samozrejme operacia zlcnika sa odlozila o 6 mesiacov.

Dostal lieky a lekar povedal, ze by sa nemal veľa pohybovať a radšej nech sa zdrziava doma. Ale tym pádom by sa mu predsa diabetes vyrazne zhorsil, mam pravdu? Clovek s diabetom sa potrebuje pohybovat, chodit na prechadzky a robit nenarocny trening. Preto by som Vam bol velmi vdacny, keby ste mi napisali rady, ako by mal dalej postupovat. Aky trening moze robit? Akym potravinam sa vyhnut, co uprednostnit? Dakujem Vam vela krat za odpoved.

S pozdravom Gabriel.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, pane Gabrieli,

chápu, že si o Vašeho otce děláte starost. Vaše otázky jsou zcela na místě a dobře, že si je kladete. Situace Vašeho otce je poněkud svízelná. Má větší množství nemocí a různých komplikací a vyvážit správnou léčbu, dietu, a pohybovou aktivitu nebude lehké.

Nepíšete, jaké užívá léky, jaký má typ inzulinu, jaké jsou jeho aktuální hodnoty glykemií, výsledky dalších vyšetření, jaké bere léky, zda nemá nějaké další rizikové faktory jako kouření, vysoký cholesterol a další. To všechno by mi napovědělo, jaká by měla být jeho dieta a na co si dát pozor. Když nemám konkrétní informace, poskytnu Vám obecná doporučení a budu vycházet z toho, co jste napsal. Bližší návod, co dělat, Vám poskytnou lékaři Vašeho otce, kteří jej znají, kontrolují jeho výsledky a sledují průběh jeho léčení.

Při akutní trombóze nohy se zejména zpočátku běžné doporučuje klid a spíše menší pohybová aktivita z toho důvodu, že se lékaři oprávněně obávají, že by se část trombu mohla utrhnout, odputovat do plic a způsobit životu nebezpečnou plicní emboli. Upouští se od toho pacienty hospitalizovat a nutit ke klidu na lůžku, většinou se léčení dá zvládat doma, nicméně doporučení k opatrnosti zůstávají. Ohledně toho jak brzy od zjištění trombózy a jak moc je možné začít rehabilitovat se vedou dlouhé diskuse. Závěr bývá takový, že rozumná aktivita je možná (tedy pohyb po bytě, lehčí domácí práce, protahování, nenáročné cviky se zdravými končetinami) a je prospěšná proto, že brání riziku vzniku nového trombu. U Vašeho otce by alespoň nějaký pohyb měl být také kvůli nadváze a cukrovce. Máte pravdu v tom, že je možné, že se mu bez pohybu zhorší hodnoty glykemií. Avšak o podobě cvičení musí rozhodnout jeho ošetřující lékař, který zná celou situaci. Nyní je přední sledovat, jak se vyvíjí trombus, užívat pravidelně léky, nohu bandážovat (obinadly nebo punčochami) a chodit na časté pravidelné kontroly. Až se trombus rozpustí a žíly zprůchodní, bude možná větší pohybová aktivita.

Domnívám se, že byste s otcem neměl dělat žádný “tréning”. Pokud mu to noha dovolí, může se pomalu projít. Pokud by měl bolesti, raději ať nemocnou nohu zatím moc nenamáhá. Muže protahovat svaly na zdravé noze a rukách, zkusit lehčí posilování, při kterém se nezadýchá, aby se příliš nezvýšil tep. Neměl by klasicky cvičit ve smyslu posilování se zátěží či časté opakování cviků, spíše jen za použití vlastní váhy, například zvedání, ohýbání a protahování rukou a nohou. Půjde o něj o to, aby se zachovala hybnost v kloubech, nezkrátily se šlachy, aby byl samostatný a neztratil svalovou sílu. Ohledně protahování a rozumné rehabilitace se můžete poradit přímo na rehabilitaci, nebo můžete praktického lékaře požádat o rehabilitaci a cvičení pod dohledem sestřiček z domácí péče.

Bude nyní potřeba sledovat glykemie a podle nich upravit dávkování inzulinu. Pokud byste si nebyli jistí, kontaktujte diabetologa nebo diabetologickou sestru, kteří Vám poradí s dávkováním a s dietou. Nevím, jestli si otec měří příjem sacharidů a jak dodržuje dietu. Stále platí, že jeho dieta by měla být diabetická, to jest s malým množstvím rychlých cukrů ze sladkého ovoce, sladkostí. Měl by dávat přednost pomalým cukrům, které jsou v přílohovinách, kterých by mělo být uměřené množství. Měl by jíst dostatek kvalitních bílkovin, hodně zeleniny, z ovoce jen to, co je málo sladké, jablka, kiwi, citrusy, a to jen kousek denně. Měl by jíst pomalu, hodně žvýkat, jídla by měla být pravidelná, v měnších porcích, 6x denně, což už víte. Dále by neměl kvůli dně jíst uzeniny, paštiky, červené maso a zvěřinu, uzené a mořské ryby, plísňové, tučné a uzené sýry, luštěniny a španát, čokoládu. Ostatní zdroje bílkovin v rozumném množství. Neměl by pít alkohol kvůli všem svým nemocem a ani moc čaje kvůli dně a případnému užívaní warfarinu. Při onemocnění žlučníku se rovněž doporučuje vynechat smažené, moc mastné a příliš kořeněné jídlo. Ale to platí pro všechny diety. Pokud Váš otec kouří, měl by přestat.

Pokud se podaří, aby držel správnou dietu, měl by pak udržet váhu i glykemie na uzdě. Určitá dietní opatření se týkají také trombózy. Pokud užívá Warfarin, je třeba jíst vyváženě zeleninu tak, aby Váš otec nepořádal nějaké jednorázové zeleninové hody, kdy by došlo k výkyvům hladiny vitamin K, který pak snižuje hladinu Warfarinu v krvi.

Váš otec by si měl dávat pozor na projevy krvácení (modřiny, krev ve stolici, krvácení z nosu a další). Také je nutné sledovat nemocnou končetinu, její prokrvení, hybnost, otok, při pochybnosti konzultovat lékaře. Noha bude pravidelně bandážovaná, čímž trpí kůže. Proto doporučuji sprchování, které kůži pěkně prokrví. Pokožku je třeba promazávat jemným krémem, ale nohu nemasírujte.

Kdyby se objevily známky vniku nové trombózy, jako otok, bolest, změny barvy, hned jděte k lékaři. Kdyby Váš otec měl dušnost, kašel, byl bledý nebo promodralý, volejte pohotovost.

Abych shrnula předchozí dlouhé povídaní, nyní půjde zejména o to, aby se Vašemu otci podařilo dodržovat dietu, jíst střídmě a zdravě, trochu se pohybovat a dávat na sebe pozor. Měl by docházet na kontroly a brat léky jak má. Při jakýchkoliv pochybnostech či zhoršení stavu by měl hned konzultovat ošetřující lékaře.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...