62324  7. 3. 2018 13:30:22

Slabá meštruácia kvôli antibiotikám

Dobrý deň,

S priatelom som dva dni po plodnych dnoch mala sex. Avsak chranili sme sa kondomom a ani sa do mna nespravil. Pred pouzitim dalsieho kondomu sa umyl. Pred dvoma dnami mi prisla menstruacia so vsetkymi PMS, ktore mavam. Ale trvala len 2 dni. Jeden den normalne a druhy velmi slabo. Do toho mi moja obvodna lekarka predpisala antibiotika Xorimax 500mg. Moze byt slaba mestruacia kvoli antibiotikam alebo mozem byt tehotna?

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

slabá nebo nezvyklá menstruace se může objevit z různých příčin. Ke slabšímu menstruačnímu krvácení dochází v důsledku hormonálních změn, náhlých změn váhy, což u Vás nepředpokládám, kvůli infekcím, ale i nadměrnému stresu a dalším příčinám. U Vás se domnívám, že za slabou menstruaci nejspíše může probíhající infekce, kvůli které jste dostala antibiotika Xorimax. Užívání antibiotik by na Váš cyklus nemělo mít vliv, pokud neberete hormonální antikoncepci.

Ohledně možného těhotenství - jestliže jste s přítelem během tohoto cyklu měli sex jen jednou, a to způsobem a v době kterou popisujete, považuji otěhotnění za dosti nepravděpodobné. Kondom je velmi účinná barierová antikoncepce. Pokud nedošlo k ejakulaci do vaginy ani jejího okolí a ani jste mezi výměnou kondomů neprovozovali aktivity, při kterých by se sperma z poslední ejakulace mohlo dostat do vaší vagíny, pak pravděpopdobnost, že by se životaschopné spermie nějak dostaly k vajíčku, je maličká. Dva dny po ovulaci ještě teoretická možnost otěhotnění při nechráněném styku je, ačkoliv vajíčko mívá životnost obvykle spíše do 24 hodin.

Pokud jste ale měla nechráněný styk v minulém cyklu a je možné, že byste otěhotnět mohla tehdy, pak se samozřejmě těhotenství vyloučit nedá. Ani proběhlá menstruce v některých případech zcela nevylučuje těhotentví, může se jednat o krvácení při uhnizďování vajíčka. Proto pokud máte pochybnosti, doporučuji Vám udělat si domácí těhotenský test. Máte na výběr z mnoha testů volně dostupných v lékárně. Doporučuji co nejvyšší citlivost testu a použití vzorku ranní moči. Postupujte přesně dle návodu. Testy jsou obvykle velmi citlivé a dokáží určit těhotenství již týden po očekávané menstruaci, kdy už u většiny žen je oplodněné vajíčko zahnízděné ve stěně dělohy a stoupá hladina hCG.

Držím Vám palce, aby výsledek byl takový, jaký byste si přála.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...