62328  3. 4. 2018 12:28:33

Mám problém s predčastnou ejakuláciou

Dobrý deň,

Chcel som sa spýtať, aké možnosti liečenia by boli vhodné na tieto symptómy? Som mlady muz, 25 r, nemam partnerku, teda ani pohlavny styk, len občasná masturbácia. Niekedy viackrát denne. Spozoroval som však na sebe problem s predcasnou ejakulaciou, a to najmä v určitých neželaných okolnostiach, pokiaľ sa som viac "zdržanlivý". V poslednej dobe aj krvacanie z penisu pri vyvrcholení, najmä pri "druhom" raze za deň. Bolo by vhodnejsie skôr riešenie obmedziť masturbáciu, prípadne minimalizovať častosť alebo skôr použiť niektorý voľnopredajný liek na oddlialenie predčasnej ejakulácie, prípadne na podporu správnej spermatogenézy, alebo iné liečivo? Možno sprej xPerform alebo Folandrol?

Ďakujem za spätnú väzbu.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, že Vás předčasné vyvrcholení tíží. Není to neobvyklé a řada mužů se tím potýká. Je to citlivé téma a můžete pociťovat rozpaky a nejistotu, zda se nejedná o něco vážnějšího. Naštěstí je možné zjistit v čem je problém a situaci řešit.

Termínem předčasná ejakulace se obvykle myslívá vyvrcholení, kterého muž dosáhne dříve než za 1 minutu po vsunutí do pochvy ženy. Nejsem si jistá, jak tomu je u Vás. Chápu to tak, že u Vás dochází k brzkému vyvrcholení dříve, než byste si přál a to zejména v situaci, kdy jste dlouho nemasturboval.

To, že k vyvrcholení dochází brzy, když je člověk delší dobu neukojený, je normální. Může od toho samozřejmě pomoci častější frekvence autoerotiky, take se dá nacvičovat, jak vyvrcholení oddálit. Když nemáte partnerku, není důvod ke studu, můžete to volně trénovat a zkoušet. Slouží k tomu různé relaxační techniky, odvedení pozornosti, stiskací způsob oddálení ejakulace, kdy se ztopořený penis před vyvrcholením stiskne pod žaludem na krčku na 3-4 sekundy. Můžete take masturbovat s kondomem, to citlivost rovněž snižuje. Různé návody najdete na internetu. Doporučuji stránky pro zdravotníky, ne babské tipy. Abyste rovnou začal používat masti či spreje na znecitlivění bez toho, aniž by bylo jasné, kde a v čem je problem, považuji za nemoudré.

Jiná věc je krev v ejakulátu, tedy ve vašem sparmatu. To by mělo být vždy důvodem ke znepokojení a urychlené návštěve lékaře. Krvácení by mohlo být známkou nějakého zánětu, pohlavní nemoci či jiné infekce, poranění, bohužel není vyloučený ani nádor močopohlavní soustavy. Proto Vám doporučuji bez většího odkladu navštívit urologa, který Vám provede odborné vyšetření moči, vzorků sliznice z močové roury, vyšetří penis a varlata a udělá ultrazvuk varlat, nadvarlat, prostaty a male pánve. Je možné, že Vaše obtíže mají jednu příčinu. Například chronický zánět prostaty může způsobovat zvýšenou dráždivost penisu a rychlejší vyvrcholení a zárověň může zapříčinit zmíněný nález krve ve spermatu.

Do doby, než budete vyšetřený, doporučuji nějaké šetrné způsoby sebeuspokojování, aby se vyloučilo poškození kůže a sliznice. Dbejte na správnou hygienu, používejte na omývání pouze vodu nebo jen prostředky určené k intimní hygieně. Vyhněte se parfemovaným prostředkům, mýdlům a jiné chemii.

Pokud by se vyšetřením u urologa nic neprokázalo, pak doporučuji ještě vyhledat sexuologa. S tím byste dokázal zjistit, v čem by mohl být problém a lékař by Vám mohl doporučit, jaké techniky a take jaké léky by pro Vás mohly být vhodné. Vzhledem k tomu, že nyní nemáte stálou partnerku, myslím, že můžete prostředky jako Xperform vypustit, spíše vyzkoušejte nějakou z výše uvedených technik. Doplněk stravy Folandrol slouží ke zlepšení tvorby kvalitnějších spermií. Pokud nyní neplánujete mít děti a nemáte problem s početím, tak zatím můžete vyčkat do výsledků vyšetření. Léčiva a doplňky Vám může doporučit urolog i sexuolog na míru, dokonce je možné je přímo pro Vás nechat vyrobit v lékarně. Budete tak mít jistotu, že si volně prodejnými prostředky neublížíte.

Přeji Vám, aby se Vaše obtíže brzy uspokojivě vyřešily.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...