62329  5. 4. 2018 14:47:56

Urobil sa mi na penise herpes

Dobry den,

mam 26r pred 3 mesiacmi sa mi urobil na penise herpes bol som pri kožnej dala mi antibiotika zmizlo to všetko bolo v poriadku a teraz sa mi urobilo zasa niečo neviem či to je to iste alebo ide o niečo ine? je to ako špendlikova hlavička male červene bodky z ktorych ako keby vytekala voda neveim čo to može byt.

Dakujem za odpoved.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

Podle fotografie to skutečně vypadá na návrat herpes genitalis, tedy oparu na penisu. Genitální opar patří mezi jednu z nejčastějších sexuálně přenosných nemocí. To, že se herpes vrací, není neobvyklé. Důvodů toho může být více.

Pokud Vaše léčba byla jenom místní, tedy jste dostal mastičku, zřejmě původní projevy byly mírné. Herpetický virus se drží v těle a může se kdykoliv znovu objevit. Viry přežívají v nervových gangliích, částech nervů, odkud mohou vyputovat. Nejčastěji se to stává při oslabení organismu například při horečce, jiné infekci, velké únavě, stresu apod.. Proto bude třeba, abyste navštívil svého kožního lékaře nebo venerologa a nechal se znovu přeléčit. Tentokrát doporučuji léčbu celkovou, tedy tabletami. Lékem volby bývá Acyklovir, dalšími možnostmi jsou léky Valacyclovir nebo Famciclovir. I po přeléčení je možné, že se Vám budou projevy občas vracet. V závislosti na jejich tíží a četnosti opakování se pak volí léčba, která bývá v některých případech i dlouhodobá.

Kromě toho, že se budete léčit Vy, je třeba vyšetřit a léčit také sexuální partnerku nebo partnera. Onemocnění je velice nakažlivé a je možné, že Váš protějšek nemocí rovněž trpí. I v případě, že Vaše partnerka či partner nemá příznaky infekce, mělo by být provedené vyšetření na gynekologii nebo urologii s vyšetřením na možné přenašečství, s určením o jaký typ viru se jedná, zda o HSV I nebo II. Vyšetření na určení typu viru byste měl prodělat také Vy. Dělají se stěry z puchýřků či vřídků a odběr krve na vyšetření protilátek. Poraďte se s Vaším lékařem.

Po celou dobu léčení projevů herpes je třeba vyhnout se sexuálnímu styku (pohlavnímu, orálnímu i análnímu). Abyste zabránil nové infekci i tomu, že budete nakažlivý pro Vaše okolí, odporučuji i do budoucna po přeléčení používat kondom, protože se někdy stává, že člověk může být nakažlivý i v době, kdy nejsou patrné puchýřky ani vřídky.

Po dobu projevů oparu je dobré dbát na zvýšenou hygienu, tedy časté mytí rukou, dobrou hygienu intimních partií s používáním pouze vody či prostředků na intimní hygienu. Noste bavlněné prádlo a perte jej na co nejvyšší teplotu pokud možno odděleně.

Obzvláště nebezpečný je genitální opar pro těhotné. Kdybyste chtěl plánovat rodinu, pak je mimořádně důležité věc probrat s venerologem a gynekologem, aby byla zajištěná správná a účinná léčba pro Vás i partnerku.

Po zahojení projevů oparů na penisu doporučuji nějaké z doplňků stravy na podporu imunity. Vitaminy C, Echineceu sirup, Wobenzym, ImunoGlukan a další. Je dobré se vyhnout faktorům vyvolávajícím rozvoj projevů (stres, únava, virózy), pokud víte, co to tentokráte spustilo. Na dlouhodobou léčbu a zabránění vzniku nového výsevu mohu kromě výše uvedeného doporučit, abyste vyhledal lékaře homeopata, který Vám poradí, jaké doplňky stravy a homeopatika by Vám konrétně mohly pomoci.

Každopádně byste měl nyní jako první navštívit kožního lékaře či venerologa, který projevy na penisu vyšetří, vyloučí, zda se nejedná o nějakou jinou infekci či pohlavně přenosnou nemoc (například syfillis či jiné onemocnění projevující se vřídky či pupínky) a předepíše Vám léky na léčbu virové infekce.

Přeji Vám brzkou úlevu od Vašich obtíží.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...