62335  14. 4. 2018 11:43:38

Mě i syna v noci něco poštípalo

Dobrý den,

Me a syna v noci něco poštípalo. Bojím se, zda to nejsou štěnice. Mám poštípanou levou nohu 2x 3 štípance vedle sebe, u lokte levé ruky totéž.
Syn má poštípané celé záda, levá lopatka 11 štípanců celkem blízko sebe, spodní část - bederní 6štípanců cca 5-7cm od sebe. Můžu poslat foto, zde nelze připojit. Jak mám postupovat, co dělat? Vyprala jsem všechno povlečení i umělé přikrývky, polštáře.

Děkuji předem za radu.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

podle obrázku nejde jednoznačně určit, co Vás poštípalo. Mohlo by se jednat o komáry, může to být od blech, ale také od štěnic. Záleží na tom, kde jste, jaké jsou tam podmínky hygieny, zda jsou v okolí nějaké vodní zdroje, jestli je či bylo v místě zvíře... V neposlední řadě by se také mohlo jednat o svrab, kdy se pupínky vyskytují po dvou, velice svědí zejména v noci, vyskytují se v místech, kde je kůže jemná. Nepovažuji za pravděpodobné, že by se jadnalo o kopřivku či alergickou reakci, kterou byste měli oba dva a začala takto v noci. Jestliže jste ale oba se synem alergičtí na stejnou věc, či jste jedli nějakou podezřelou potravinu, je i tato možnost ke zvážení.

Pokud jste někde v teplých krajích či v teple u vody, je možné, že to jsou komáří kousance.

Jestliže je v místě Vašeho pobytu pes či kočka, nebo tam nějakou dobu pře Vámi pobývala zvířata, místo může být zamořené blechami. Většinou je jim jedno, ve kterou denní dobu útočí, lezou od nohou vzhůru a často bývají pokousané nohy nad ponožkami. Jestliže ale blechy jsou v posteli, mohly by i kousance vypadat takto a objevit se v noci na nechráněných místech. Kousance se vyskytují ve skupinkách.

Pokud je horší hygienická úroveň místa, kde jste, nebo jste si domů nechtěně zavlekli parazity z cest, či se parazité přistěhovali z okolí, pak je možné, že Vás pokousaly štěnice. Bohužel se štěnice šíří s tím, jak lidé hodně cestují. Vylézají hlavně v noci, proto se jim také říkává štěnice postelová. Kousance se zpočátku zdají jako poštípání od komára, někdy jsou drobné a nenápadné, ani nesvědí. Posléze se začnou objevovat větší, červenější, někdy zanícené oteklé pupence, typicky ve skupinách.

Kdyby se objevily velké pupence, byla celková reakce s otokem, teplotou či dušností, pupence byly zanícené, tekla z nich tekutina či hnis, bolely, zvětšovaly se, jděte s nimi ihned k lékaři. Jinak můžete použít Fenistil gel a antiseptický prostředek z lékárny. Proti svědění lze použít i protialergické léky - antihistaminika, s dávkou pro syna Vám poradí lékárnice.

Nejlepším důkazem toho, co Vás poštípalo, je nález živých brouků či blech. Pátrejte zejména v noci, kdy náhle rozsvítíte. Hledejte v matracích, škvírách, v posteli a jejím okolí, za obrazy a nábytkem, mezi parketami. Blechy jsou malé, černé, ploché, skáčí. Štěnice jsou hnědočervené. 1-7 mm velké, ploché a nechávají po sobě malé černé tečky trusu - natrávené krve. Můžete také najít zbytky hmyzu.

Až se ujistíte o tom, co Vás kouše, nebo když si nebudete jistí, doporučuji kontaktovat nějakou firmu, která se zabývá hubením hmyzu; najdete je na internetu. Vědí, co hmyzu škodí, jaké prostředky jsou v hubení účinné a poskytnou Vám praktické rady. Postřik je většinou nutné opakovat a v případě štěnic ošetřit i byty sousedů, nejlépe celý dům, protože štěnice se umějí rozprchnout a pak se k Vám vrátit.

Kdyby se Vám nedařilo zjistit původce, kousance se opakovaly, projevy se horšily nebo jste si nebyla jistá, vyhledejte lékaře ke konzultaci a podle závěru také postupujte v případě likvidace příčiny. Zatím je třeba dodržovat hygienu, vyssávat (pytlík z vysavače vyhazujte nebo používejte vodní filtr, hadici vyplachujte), vytírat desinfekčními prostředky, vše vyprat na co nejvyšší teplotu. Ložní prádlo po vyprání přežehlete, ukládejte do zapínacích pytlů s možností odsátí vzduchu, či do jiných dobře uzaviratelných obalů. K zamezení svědění a horšení Vašich projevů nosté volné, bavlněné a prodyšné oblečení, perte na vysoké teploty, žehlete, nepoužívejte aviváž a příliš voňavé prací prostředky.

Přeji Vám, abyste brzy odhalili zdroj Vašich obtíží a zbavili se kousanců.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...