62338  17. 4. 2018 14:06:58

Odebrání řidičského průkazu

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem ohledně odebrání řidičského průkazu. Asi týden zpět jsem byla náměsíčná, nebo jak to popsat. Prošla jsem se ve spánku po ložnici. Přítel nevěděl co to dělám a tak mne raději odvezl do nemocnice. Tam jsem prošla vyšetřením EEG a magetickou resonancí. Veškeré výsledky jsem měla negativní, nic mi nenašli.

Na základě kolapsu, který potom zvážili jako epilepsii mi doporučili odebrat ŘP. Byla jsem to řešit s doktorou a ta mi dala tiskopis nebo nějaký dopis. Nijak se k tomu ale nevyjádřila. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda se jedná o nějaké rozhodnutí, které mám zaslat já osobně nebo to udělala doktorka a nebo zda jim to na příslušný orgán dojde nějakou elektronickou formou.

V tomto se bohužel nevyznám a tak jsem se raději obrátila zde. Případně bych se ráda zeptala, za jak dlouho můžu očekávat odebrání, nebo nějaké rozhodnutí.

Děkuji

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

je mi líto, v jaké jste se ocitla situaci a chápu, že hledáte doplňující informace. Nejlépe by Vás poučila Vaše praktická lékařka nebo lékaři v zařízení, kde Vám určili diagnózu epilepsie. Můžete se zeptat dodatečně, už jenom proto, abyste zjistila, zda a na jaký úřad lékaři poslali oznámení a lékařskou zprávu o změně Vaší zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Také možná budete chtít vědět kdy a za jakých podmínek můžete dostat řidičské oprávnění zpět.

Podle vyhlášky číslo 277/2004 sbírky platí, že pokud lékař (vyšetřující či praktický) u pacienta objevi nemoc či stav, který znemožňuje či ohrožuje schopnost řídit, má neprodleně informovat obecní úřad s rozšířenou platnosti v místě Vašeho obvyklého bydliště nebo studia. Takže předpokládám, že na úřad již někdo z Vašich lékařů potřebnou informaci zaslal. Správně to měli udělat lékaři z nemocnice, kde Vás vyšetřili, nebo, pokud to neudělali, Vaše praktická lékařka. Úřad zahájí správní řízení a Vám přijde obálka s pruhem, abyste se dostavila na úřad. Odevzdáte řidičský průkaz a pokud budete chtit znovu řídit, pak si o něj budete muset znovu zažádat.

Ve Vašem případě Vám řidičský průkaz bude odebrán na základě přílohy 3 výše zmíněné vyhlášky podle článku VI. Podle stejného článku pak můžete žádat o jeho vydání, až uplyne patřičná doba od posledního epileptického záchvatu či kolapsu. Závisí na tom, zda máte nasazené léky či nikoliv a také na tom, jak zní přesně Vaše diagnóza. Bylo by dobré, abyste byla sledovaná a léčená u jednoho neurologa, který se potom bude vyjadřovat k Vaší způsobilosti řídit motorová vozidla, pokud budete žádat o nový řidičák.

Přeji Vám, aby se Vaše zdravotní obtíže brzy upravily a abyste, pokud o to budete stát, v budoucnu mohla znovu řídit.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...