62346  2. 5. 2018 8:57:33

Jsem léčena na psychiatrii

Dobry den,

rada bych se zeptala jsem 2 roky po zavedeni stentu do leve subclavie, nyni po sono vysetreni, neni restenoza, ale u vertebralni tepny centripetalni tok. co to prosim znamena? moje obtize trvaji asi roka je to slabost hornich i dolnich koncetin toceni hlavy, spatne videni na blizko, unava, rozdil tlaku na pažicho 20-30 torru. Nyni cekam na vysledek ct angio. Do teto doby jsem lecena na psychiatrii, ze me potize jsou psychickeho puvodu, ale nemam ani uzkosti ani panicke ataky. muzete mi prosim rict co by ev. nasledovalo po neg. ct vysetreni a od ceho tedy me potize pochazeji?

Dekuji za odpoved M.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, jak to pro Vás může být stresující. Máte rok trvající problem a dosud se nenalezlo vysvětlení ani řešení. Pokud správně chápu z Vašeho dotazu, tak ani léčení na psychiatrii nepřineslo výsledky. Bohužel nepíšete nic bližšího o vyšetřeních, který jste dosud abslovovala a také jaký byl důvod zavedení stentu do podklíčkové (subklaviální) tepny.

V první řádě byste měla bý důkladně vyšetřen8, pokud se tak již nestalo. Kvůli závratím byste měla mít neurologické a ORL vyšetření a kvůli rozostřenému vidění oční. Neurolog by měl určit, zda motání hlavy a slabost v končetinách nesouvísí s nějakým neurologickým oněmocněním (podstoupila byste nejspíše EMG, EEG a další testy). Na ORL se vyloučí porucha středního ucha. Na očním zase zda nemáte nějakou poruchu očí či zraku, které by se daly nějak léčit. Samozřejmostí je vyšetření na vnitřní nemoci – vyloučit, že se nejedná o projev srdečního onemocnění, cukrovky, poruchy štítné žlázy a dalších. Je dobře, že Vám dělají CT angio, možná magnetická rezonance by mohla přinést přesnější obraz cévního řečiště, nicméně to je v kompetenci a rozhodnutí lékařů, kteří se o Vás starají.

Podle toho, jak jste to popsala, se mi zdá, že trpíte něčím, co se nazývá subclavian steal syndrom. V překladu by to mohlo být něco jako vykrádání krve podklíčkovou tepnou. Stává se to tehdy, když je zúžená či ucpaná podklíčková tepna. Zřejmě tomu tak bylo také u Vás. Proto se možná zaváděl stent, jak předpokládám. Jedním z jevů, které zúžení či ucpání této tepny provázívá, je obrácení toku ve vertebrální (páteřní) tepně, tedy jedné z tepen, která zásobuji okysličenou krví mozek. To znamená to centripetální ve výsledku Vašeho sonografického vyšetření. Tedy že krev teče směrem k srdci a ne do hlavy, mozek je potom hůře zásoben krví a kyslíkem. (Neznám přesně a do detail průběh Vašich obtíží a proto je třeba tuto odpověď brat jako jeden z možných pohledů.) V literatuře se popisuje, že někteří lidé mají dokonce obrácení toku tepenné krve v páteřní tepně bez zúžení podklíčkové tepny. Pacienti popisují podobné obtíže, jako mate Vy. Proto se domnívám, že přestože byl vyřešen problém se subklaviální arterií a není nyní přítomná nová stenóza, je možné, že Vaše obtíže způsobuje právě obrácení toku krve ve vertebrální tepně.

Potíže, které se při subclavian steal synrom popisují, jsou rozdílný tlak na obou pažích, motání hlavy, slabost horních končetin, někdy bolesti v končetině či rameni, pocit zhomždění či svalové únavy. Tedy příznaky, které máte také Vy. Doporučuji, abyste se poradila na cévním oddělení a na cévní chirurgii, kde jste byla vyšetřovaná a zeptala se na tuto možnost. Řešení může být chirurgické, záleží na okolnostech.

Přeji Vám brzké vyřešení Vašich obtíží.

MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...