62347  7. 5. 2018 15:45:53

Zánět močového měchýře po pohlavním styku

Dobry den,

Jiz nekolikrat se mi stalo, ze po intenzivnim pohlavnim styku nebo castem pohlavim styku par dni za sebou, se u mne objevil zanet mocoveho mechyre ( postkoitalni). Byla jsem u lekare, ktery vzdy predepsal Macrobid/Nitrofurantoin a infekce zmizela. Jelikoz tohoto urciteho partnera vidam zhruba jednou za tri mesice na vikend (maximalne par dni), tak mi lekarka poradila, abych preventivne pouzila postkoitalni antibiotikum. Tedy po styku tabletku antibiotika. Rekla, ze mam vzit jednu tabletku po kazdem styku.

Nebylo mi to jasne, tak jsem se zeptala jineho doktora, zda vzit tabletku po kazdem styku, i kdyby byl druhy styk treba za 8 hodin od prvniho. Lekar rekl, ze staci jedna tableta a ta mne chrani 24 hodin. Prosim o vyjasneni. Pokud jednou za par mesicu s partnerem mame napriklad vikend intenzivniho, casteho sexu, jak casto a kolik tablet postkoitalniho ( a kolik mg) nitrofurantoinu tedy behem toho vikendu vzit, aby se predeslo postkoitalni cystitide?

Dekuji.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, že informace, které jste dostala, jsou matoucí. Možná Vaši lékaři neznali do detailu Váš sexuální život a proto doporučení nevztáhli na Vaši konkrétní situaci, ale řekli Vám, jak tomu je obecně. Oba dva měli pravdu.

Obecná doporučení urologů jsou taková, že v případě žen, které mají v souvislosti s pohlavním stykem močovou infekci, se doporučuje jednorázová dávka antibiotika po styku. Přitom se předpokládá, že jde o jeden styk za den či za nějaký čas. Frekvence se neřeší, protože Vás tato jedna dávka účinně zbaví mikrobů v močovém měchýři a hladina po požití tablety dosahuje svého maxima po 10 hodinách. Tedy by Vás měla chránit 24 hodin tak, jak Vám řekl druhý lékař. I po 48 hodinách od podání první tablety Nitrofurantoinu byla v moči naměřená účinná hladina antibiotika. Ovšem je třeba, abyste věděla, že Nitrofurantoin nepokrývá celé spektrum možných vyvolavatelů zánětu močových cest a proto může být někdy neúčinný. Nadto Vás musím informovat, že má velké množství nežádoucích účinků a je proto vhodné přistupovat k léčbě rozumně a neužívat v obavě z močové infekce nadbytečné množství tablet. Mezi nejvážnější nežádoucí účinky Nitrofurantoinu patří plicní postižení, proto kdybyste během užívání Nitrofurantoinu měla kašel, problém s dýcháním nebo horečky, brát jej ihned přestaňte a kontaktujte lékaře.

Domnívám se tedy, že pro začátek by pro Vás platilo následující doporučení: po prvním styku s přítelem si vezměte do dvou hodin tabletu Nitrofurantoinu v dávce 50-100 mg. Nevím, jakou dávku Vám předepsala Vaše lékařka, držte se jejího doporučení. Pokud máte vyšší dávku, konzultujte to s Vaší lékařkou alespoň po telefonu. Preventivně se někdy podává dávka i 200 mg denně. (Maximální denní dávka se odvíjí od tělesné hmotnosti, četnosti podávání a důvodu léčby, proto Vám na tuto otázku může dát odpověď předepisující lékařka.) Tato jedna tableta by Vám měla vystačit na 24 hodin až celý víkend. Kdyby se ukázalo, že jedna dávka nestačí, pak se dá další tableta opakovat další den po 24 hodinách, doporučuji vydržet a vyzkoušet. Možná že jedna tableta Vám vydrží, možná budete muset brát jednu denně večer po dobu sexuálních aktivit s Vaším partnerem. Režim si nastavíte podle průběhu. Existují i další antibiotika a léčiva vhodná k podobnému použití, jako například lék s obsahem Prulifloxacinu (Unidrox). Každopádně Vám ale doporučuji, abyste to probrala s tím lékařem, který Vám lék předepisuje.

Kromě léčení antibiotiky se po dobu zvýšené sexuální aktivity urologickými společnostmi doporučují následující opatření: během doby vyššího rizika zvyště svůj denní příjem tekutin cca o 1-1.5l/den. Používejte přípravky z brusinek. Dlouhodobě se osvědčilo podávání vitaminu C a probiotik k posílení imunity. Mezi nezbytná opatření patří dobré dodržování hygieny před a po styku u obou partnerů, používání kondomu, vynechání rizikových aktivit jako je nechráněný analní styk apod.. Nedoporučuje se užívání pesaru a spermicidních gelů, které zvyšují riziko infekce. Samozřejmě platí poučka o správném utírání po vymočení. Také není vhodné spodní prádlo typu tanga, strings apod., jako materiál pro spodní prádlo alespoň mezi sexuálně aktivnějším obdobím se nejlépe hodí bavlna.

Pokud jste ještě nebyla vyšetřena na urologii, tak Vám doporučuji, abyste to udělala, protože opakující se infekce močových cest mohou mít podklad v nějaké poruše vylučovacího močového ústrojí nebo v infekčním ložisku. Bylo by vhodné podstoupit v tomto směru nějaké důkladnější vyšetření, zda se nemůže jednat o Váš případ. Bylo by vhodné nechat vyšetřit a případně přeléčit i Vašeho sexuálního partnera.

Přeji Vám, abyste brzy našla pro Vás optimální způsob, jak se vypořádat s opakujícími záněty.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...